Erytritol, stevia och Bakery+

Det framkommer ibland att människor inte vet vilken bismak som är vilken till vilken sötning i en blandning av stevia och erytritol.
Stevia ger en överväldigande sötma och kan ge en lakrits bismak. Stevian kan tom ”fara upp ” i näsan och lukta sött eftersom det är ett fint fint pulver.
Erytritolen är absolut inte översöt och bismaken/effekten är metallisk smak och en sveda/brännade känsla.

Dessa båda bismaker/effekter uppkommer alltid vid överdosering. Då kan frågan bli – Vad är överdosering?

Överdosering är ju givetvis helt individuellt, alla måste finna sin gräns. Dock finns det lite generella regler att följa om man vill, eller vet med sig att man är känslig. Oftast märks erytritolens bismak/effekt vid dosering över 0,5 dl. Stevian beror ju också på stevians renhet och styrka, men har du en ren och stark stevia bör den inte doseras med än 1/2-1 krm, då blir det rejält sött.

Nu kommer vi då till erytritol och stevia blandning, då är det också olika då det finns flera olika styrka på dessa. Styrkan/sötman i en stevia/erytritol blandning beror på hur stor andel stevia som finns i blandningen.

Som jag sagt vid upprepade tillfällen så är ex  ICA Stevia strö så gott som ren erytritol. Så alla ni som lätt märker av metallisk smak bör undvika ICA Stevia Strö helt eller blanda den med 1/4 krm stevia av ren fin och hög styrka. Dvs max 3 msk ICA´s och detta lilla 1/4 krm stevia. = min tidigare blandning.

Har man en steviasocker blanding 2x sötare än socker så handlar det om 0,5 dl eller mer. Alla de som är ytterligt känsliga för erytritolens bismak/effekt bör vara försiktiga även här. Kanske tom ta 2-3 msk och komplettera med det lilla krm stevia som ovan.

Nu kommer vi till Mariannsocker, Bakery+. Detta socker är 3x sötare och måste alltså doseras mindre än de som är 2 x sötare och långt mkt mindre än ICA´s.  Kom ihåg ICA´s ska behandlas som så gott som ren erytritol.

Dvs när du sötar med Bakery+ så tar man oftast max 2 msk och detta motsvarar då 1 dl erytritol (sukrin, sötin, sötrix, ICA´s) eller 3 msk erytritol och 1/4 krm stevia.

Den som upplever metallisk smak eller sveda och brännande känsla av 2 msk , måste inse att ICA´s, Sukrin, sötin och sötrix kan inte heller då fungera. Den personen som inte ens kan använda 2 msk erytritol utan att uppleva något av detta får inse att ren stevia (eller givetvis något helt annat sötnigsmedel) är det som passar bäst inte ICA stevia strö.

Har du ett extremt stort behov av sött ex i te/kaffe så passar det också bättre att söta med ren stevia än att hiva ner massa bakery+.

Detta är vad jag förstår saknas  av info kring dessa sötningar.
Bakery+ är främst gjort för bakning, syltning mm och för de som inte behöver en tung  och stor sötma som mycket stevia ger och för de som vill minimera erytritolens bismak/effekt.

Hoppas detta kan klargöra lite av alla konstiga missförstånd som florerar därute…
Är det nu ändå någon som det ändå inte står helt klart för så hör gärna av er så ska jag vara er behjälplig i vad som kan passa just dina behov bäst.

Men för att ytterligare klargöra:
Tillhör du skaran som upplever metallisk bismak och eller sveda-brännande känsla använd inte erytritolbaserade sötningar så som ICA Stevia Strö, sukrin, sötin och sötrix. Använd endast Stevia eller bakery+ i max dos av 2-3 msk.

Så när ni ska bedömma en steviasocker blandning bedöm gärna rätt sötning 😉

 

 

 

5 kommentarer

 1. Tack så mycket för detta!
  Jag har haft skitsvårt med just detta då jag är beroende av den söta smaken för att inte gå o plocka i mig godis eller liknande.
  O jag har provat många olika sötningsblandningar men aldrig riktigt fattat vilken som är vilken så att säga.
  Stevia strö funkar bra för mig men inte sukrinet (om jag inte blandar med stevia), stevia vital funkar men är sååå dyr men det blir stevia strö i längden också eftersom jag anvnder ganska mycket av det för att få rätt sötma.
  Jag har fått ”Nöja” mig med lite lättare sötma just för att jag inte har den ekonomin som behövs för att köpa de lite dyrare sorterna som ändå kanske är lite drygare.
  Ahhh det blev rörigt denna kommentar men jag vill i alla fall tacka för din förklaring! Nu vet jag i alla fall vad jag ska tänka lite mer på framöver. Tack

  • Nejdå, jag fattar precis vad du vill få fram. 🙂

   Jooo, det är ju som så att det vid första anblicken tycks dyrt. Sedan är det också som så att ju mer stevia en blandning innehåller ju dyrare blir den 😉
   ICA stevia strö bör doseras ca som sukrin mfl, 0,75-1 dl.
   Köper man då ex en dyrare blandning så som bakery+ så räcker ju det med 2 msk och man får det faktiskt ganska sött av endast 2 msk.
   Vilket gör den oerhört dryg, Men visst en lite större kostnad med en gång blir det ju, men den varar mycket längre. 😀

 2. Tack för info. Tyvärr lyckas jag aldrig få till Stevian. Att ta 1/4 krm är inte lätt. Jag lyckas tydligen alltid få för mycket, eftersom jag känner av lakrissmaken.
  Har blivit att jag använder ICA Stevia Strö och minskar ner mängden. Då brukar jag slippa svedan på tungan.
  Hade gärna prövat Bakery+, men ovanpå priset tillkommer ju andra avgifter när man måste skicka efter det. I dagsläget blir det tyvärr inte ekonomi i det hela.

  • Hej!
   Det kan vara så att du har en ”sämre” stevia, det är viktigt att den har hög styrka och renhet. Då upplevs ytterst sällan lakritsbismaken.

   Kram Mariann

   • Kanske. Jag har köpt det på hälsokostaffären. Problemet för mig är att 1 krm är så smått. 1/4 är ännu mindre. Tycker det är svårt att få till rätt mängd.

    Nu ser jag i alla fall fram mot din nya bok. Jag har upptäckt att jag gillar att baka matbröd.

    Ha det bra.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*