Salt är livsviktigt

Överläkare Björn Hammarskjöld skriver på Kostdemokrati om att saltbrist leder till döden

Vi behöver 15-25 gram salt per dag och livsmedelsverket rekommenderar 5 gram.
De skriver också att ju mer salt i maten desto mindre mat äter man…
man kan ha upp till 100 gram salt i mat över dagen utan problem om man har tillgång till vatten.

Läs artikeln om hur folk dör på sjukhusen av saltbrist.

Vill du läsa ännu mer om salt så läs här på Stig Hastrups översatta sida.

 

 

/p

10 kommentarer

 1. Ja, intressant det här med salt. Men sedan är frågan vilken sorts salt. Havssalt är väl att föredra.
  Har förresten just påbörjat en stärkande och renande kur med dr Schüsslers cellmineraler och det kändes saltigt i munnen på morgonen efter första dagen. Dr Wilhelm Heinrich Schüssler som levde och verkade under 1800-talet är värd att kolla för mången tror jag.
  Hälsningar!
  Tove

 2. salt utan jod är tämligen livsfarligt i Sverige,
  oaktat att havssalt eller kryddat havssalt smakar bra, alltså väldigt gott, men utan jod är det farligt

 3. Jag förundras över hur mina barn på 5 och 2 år saltar friskt på sin mat, ibland har jag undrat om det inte blir för salt smak men dom äter sin egensaltade mat med förtjusning så jag tänker att naturligtvis känner dom själva hur mycket salt dom behöver. På somrarna är vi i Turkiet, då saltar vi friskt på sagolikt goda gurkor. Självklart har vi bara joderat salt. I Turkiet klibbar saltet gärna ihop sig pga den höga luftfuktigheten, detta löser man med att lägga saltet i en glasburk med lock eller i ett saltkar av glas, och lägga i några okokta riskorn i saltet så de drar till sig fukten. Saltskräcken börjar ta fart på allvar i Turkiet, salt ger högt blodtryck och övervikt säger läkarna, förutom jodbristen som kommer av för dåligt saltande får ju dessa skrämselråd förödande konsekvenser i detta varma land, man svettas ut mycket salt och intar alldeles för lite salt.

  • ja ofta styr våra kroppar oss i rätt riktning om vi bara lyssnar på den och barn har ju inte tappat den förmågan i unga år OM vi inte går in och petar förstås…
   vad härligt att få vara i Turkiet!! garanterad sol och gratis D vitamin! 😀

  • Precis. Det påvisar också hur denna fysiologiska fnktion är närmast automatisk : i Turkiet är det hett, man svettas mer -> barnen blir sugna på salt.

   Minns när jag var på solkusten i Spanien och hur ja såg en ung kvinna bre ett tumlager tjockt med smör på brödet samt en rejäl nypa salt ovanpå det. SLVs tjänstemän had väl fått hjärtinfarkt – fast de hade nog redan svimmat pga saltbrist i hettan.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*