En underbart härlig saftig saffranskaka med lätt krämig kanelfyllning.
ca 14 bitar
5 ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1,5-2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1-2 pkt saffran
Fyllning:
50 gram smält osaltat smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
0,5-1 msk Bakery+ sötning
Gör så här:
Kanelfyllningen:
Smält smöret blanda i övriga ingredienser väl.
Saffranskakan:
Smält smöret. Vispa ägg fluffigt i några minuter. Tillsätt sötning, saffran,smör och grädde och blanda väl.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper. Bred ut halva saffranssmeten i botten och klicka/bred över kanelfyllningen och bred över resterande saffranssmet. Toppa med lite flagad mandel. Grädda 175 grader i ca 30 minuter.
Tips: Går även att grädda i muffinsformar och fördela en klick kanelfyllning och täck med resterande smet. Grädda i 175 grader i ca 15 min.
©Mariann Andersson
Det måste jag prova! Visst är det 0,5 g i ett paket saffran? (jag har inte paket utan en burk…)
Nu har jag även bakery+ att använda! 🙂
Japp det är 0,5 g i en påse. Vill du ha kraftig saffranssmak ta 1 g. 🙂
Ååå så spännande att sedan få höra hur bakery+ smakade i era munnar!
Kan man använda SteviaVital® TABLE+ Steviasocker (5X) och i stå fall hur mycket ska man då ha i?
Om du brukar använda den så kan du nog ta 2 tsk eller så.
Annars tycker jag den har för mkt steviasmak för min smak. 5 x brukar jag ta max 1 tsk av kanske tom bara 0,5 och fylla upp med erytritol på ca 2-3 msk.
Ursäkta en lat människa – undrar om du har räknat ut antalet kolhydrater för denna läckra kaka, undrar även över kardemumma skorporna.
Tack på förhand
nix inga uträkningar gjorda. 🙂
Ser såå gott ut! Går den att frysa? Tack för receptet!
Den går utmärkt att frysa. 🙂
Bakade just detta saffransbröd och det är verkligen supergott! Tack! Advent är räddad:)
😀
ojojoj vad god denna var!!! tack för receptet 🙂 ska ta med halva till jobbet, resten fryser jag in åt mig själv 😉
Hej där Mariann!
Länge sedan nu. Jag har haft en ohyggligt arbetsam senhöst och vinter. Knappt hunnit andas och ännu mindre hunnit baka.
Har tittat in här lite hastigt nu och då men inte blivit mycket mer.
Nu ser jag denna saffranskaka och bara måste göra den. Genast inföll en liten undring. Är det alltså en sån där vanlig avlång form du bakar i? Måste det väl nästa vara va? Svårt med papper i en rund form med hål…
Jag lovar att återkomma när denna kaka är gjord och avsmakad.
Ha det bäst!
Japp en avlång, jag vill inte riskera att kakan fastnar, bakar därför alltid (trista?) avlånga kakor med pappersveck 😉
Bra! Då är jag helt säker. Ska försöka klämma in bakningen idag redan. Är så nyfiken på denna kaka som ju ser ut och verkar supergod. 🙂
Bakat och smakat! Fem smörpaket av fem möjliga 😀
BRA! Tack för recensionen 😀
Tack för SUPER gott recept! Lätt det godast LCHF-fikat jag har smakat!! 🙂
Lägger ut det på min lchfblogg också, det här receptet måste spridas vidare! 😉 (skriver givetvis att jag hittade det här.)
Ha en trevlig kväll!
KUL! Tack för att du länkar och berätta om den goda kakan! UPPSKATTAS!
Kram från Mariann
länkade ditt recept idag. provade det ogår – såå gott! 🙂
Ååå vad roligt! En till som funnit receptet värt att blogga om!
Tusen tack, så roligt att få höra att det smakade gott och jag uppskattar länkning!
kram från Mariann
Hej Marianne! Nu har jag fått hem ditt socker och igår bakade jag för första gången den här kakan i form av muffins. Det blev mycket gott och lagom sött, tyckte att det var en bra sötning, det är så svårt att mäta helt rätt med stevian som så lätt överdoseras i vanliga fall. Tack ska du ha!
Så härligt att sockret passade! ja det blir ju långt mer lättdoserat att bara ha en påse där allt är färdigblandat. 😀
Kram och tack för respons!
Om jag inte har ditt sötningsmedel hemma än, vad kan jag ta i stället och hur mycket?! Det ser ju så fantastiskt god ut!!
Hejsan!
Det finns en omvandlingstabell ang sötningar på bloggen kika uppe i den gröna raden under fliken BakaLCHF där finns det massor av tips i den grå raden under den gröna.
Hej!
Här kommer lchfmtsträverskan 😉
Jag skulle vilja baka denna kaka på vanligt sätt 😛 Är det ett recept du gjort om el måste jag försöka göra om det själv?
Mvh Catarina
nej inget omgjort recept utan min egna uppfinning! 😀
Så du får omvandla det till ”giftig” kaka själv 😉
Har du något tips på vad man kan byta ut mandelmjöl mot. Jag vågar inte använda mandel eftersom jag reagerat på mandel. Inte allergi utan överkänslighet., men blir rejält dålig.
Då hade jag tagit 0,5 dl pofiber och 1 msk fiberhusk till istälelt för mandelmjölet i smeten., fyllningen är ju mandel så där blir det svårare, strö du bara rikligt med kanel så borde det ändå funka. :).
Lycka till!
Tack, ska testa, mycket kanel fungerar säkert bra.
😀