Tips om förvaring av lågkolhydratsbröd och bakverk

Frågor om hur man bäst förvarar bröden och kakorna dyker ofta upp och här delger jag er mina erfarenheter.
Jag förvara alltid bröd och mjuka kakor i rumstemp, i skafferiet eller i en brödlåda det första lite dryga dygnet. Jag  upplever att det mesta lågkolhydratsbakat smakar bäst efter några timmar efter det ”satt sig” och tom jättegott dagen efter. Jag själv uppskattar inte kylskåpskallt bröd, därför förvara jag det först i rumstemperatur i plastpåse eller inrullat i bakduk. Efter max 2 dagar åker resten in i kylskåpet.
Vet jag med mig att det hela inte blir uppätet på 3 dagar så fryser jag hellre in bröden i bland färdigskivat eller i halvor.

Ett tips kan vara att rulla in bröd i ett par bakdukar (möjligt att papperspåse funkar också) och förvara dom istället för plastpåsar under den tid man har dem i rumstemp. Det kan förhindra den lilla fuktighet som kan uppstå, om man inte gillar ”fuktiga” bröd. Sedan förvaras de ju bäst i plastpåse i kyl och frys.

Småkakor förvaras bäst i vanliga kakburkar och är de ordentligt torra tycker jag de står sig i flera dagar kanske upp mot 4-5 dagar. Ju mjukare kakor ju fortare surnar dom och bör då frysas in i stället.  Det finns ju inget i lågkolhydratsbröden som konserverar så här måste vi vara uppmärksamma på att förvara dem rätt.

Bröd går ju utmärkt att tina upp i ugn, rostas eller micras. Dock äger vi inte en micro så jag har inte testat detta själv, men det sägs funka mer än utmärkt.

Hoppas detta var bra tips och har ni läsare andra bra tips fyll gärna i i kommentarsfältet! UPPSKATTAS!

 

14 kommentarer

 1. Hej! Jag upplever att LCHF bröd blir dåligt snabbare ( Är väl som det ska vara då 😛 ) Det möglar inte men om man bryter i det märker man att det har bildats bakterier i det. Det blir som ”trådar” i det gamla brödet, klibbigt på nåt sätt och smakar surare. Påminner om kött som surnat….klibbar.

  Antar att det är pga så mycket smör och ägg. Vanligt hembakt möglar innan det blir bakterieklibbigt. Så utan kyla håller det bara ett par dagar har jag märkt.

 2. Det vissnar rätt snabbt, men om man har en frosting på kakan och har den i kylen så håller den längre. Annars fryser jag in. Oftast behöver jag inte frysa in eftersom jag är så glupsk! Och hela poängen är ju att det ska vara så gott som möjligt och det är det ju när det är nybakat. Då är det ljuvligt, sen går det utför ganska snabbt.

 3. Har du testat Blending Bliss Blissmixer? Tänker främst på pepparkaka och mjuk chokladkaka eftersom båda innehåller erythritol.

  Jag kör ju alltid på 2-3 msk erythritol + 1/4-1/2 krm stevia till hela satser (med andra ord jag göra bara dina söta recept) och klarar inte av söta recept som doserar 1-1,5 dl eller ännu mer erythritol. Funderar på hur stor mängd Blissmixerna håller… Rör det sig om 0,5 dl (det är ju ca 3 msk) eller 1 dl och uppåt?

  Jag har mailat Blending Bliss och frågat. Tipsade även om dig och att de borde skicka en provpåse på t.ex. pepparkaka till dig så du kan recensera den för oss läsare. Eftersom dina recept alltid smakar bra vad det gäller sötma så litar jag på ditt smakomdöme angående sötma (om det ger bismak, halssveda osv.).

  I annat fall ska jag leta upp ditt recept på pepparkakor i bloggen men vore ändå kul att veta om Blissmix kan vara ett alternativ. Övriga Blissmixer är matbröd så de ser jag inga problem. Aldrig behövt slänga LCHF matbröd även om vissa är klart godare än andra. Söta LCHF bak har jag dock behövt slänga för den äckliga bismaken och halssvedan.

  • Hittar massa fel…

   med andra ord jag göra bara dina söta recept = med andra ord gör jag bara dina söta recept

   Funderar på hur stor mängd Blissmixerna håller = Funderar på hur stor mängd Blissmixerna innehåller

   Övriga Blissmixer är matbröd så de ser jag inga problem = Övriga Blissmixer är matbröd så de ser jag inga problem med

   Kanske finns fler fel…

  • Nej jag har inte testat dessa mixer. Det borde väl vara 1 dl om det ska ge någon sötma alls? Annars borde kakorna vara väldigt osöta och då backar ju många på smakerna iaf av kakaon.
   jag kommer strax med nytt recept på peparkakor, ska bara baka en gång till. Tyvärr blir de ju inte som de vi egentligen vill ha 😉 Det är nog inte deras heller….

   • Hm… Du tänker kanske på mängden 332/335 g så blir mindre än 1 dl för lite sötma? Jag vet faktiskt inte, undrar verkligen hur de smakar.

    Jag har inte testat dina förra pepparkakor så kan inte uttala mig om huruvida de inte blir som vi egentligen vill ha dem. Hur vill vi ha pepparkakorna? 😉 Jag tror det blir bra. Dina hård pepparkakor ser ju bra ut på bild (de gör även Blissmixen fast jag är osäker på sötman).

    Jag vet att hårda LCHF kakor inte blir stenhårda (en kompis tycker hårda kakor oftast är för hårda) eller torra men det gör inget. Dagen efter brukar LCHF hårda kakor vara mer hårda.

    Jag brukar göra Chocolate Chips Cookies som är jättegoda dagen efter, de är långt ifrån så hårda som färdigköpta men tillräckligt hårda för kallas hårda kakor. Kanske inte stenhårda kakor dock.

 4. Just det, du skriver ju Bakery+ i dina söta recept numera. Ett tips är att hänvisa till omvandlingstabellen direkt i text eller skriva ”eller 3 msk erythritol + 1/4 krm stevia” eller vad det nu motsvarar så slipper folk som inte har Bakery+ hemma ställa frågan.

  Själv blandar jag eftersom jag har 2 burkar stevia som jag har vunnit (från SteviaVital). Dessa vill jag förstås göra slut på innan jag köper Bakery+ så jag köper hem SukrinMelis eftersom det tar slut flera gånger om. Jag undrar hur länge dessa burkar kommer vara, det rör ju sig bara om 1/4-1/2 krm åt gången…

   • Självklart ska jag inte slänga! Jag slänger aldrig något såvida det inte är oätligt dvs. smakar skit eller blivit för gammalt (jag brukar inte gå efter datum så hårt utan med gammalt menar jag när det syns att det är gammalt).

 5. Stevia håller långt efter bästföredatum, har sånt som gått ut för tre år sen men märker ingen skillnad. Det tar aldrig slut heller.. 😐

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*