Så förstördes våra tänder…

Ruttnande tänder och trånga käkar. Den moderna människan har länge haft stora problem med tandhälsan.
Orsaken är att våra tänder är evolutionärt anpassade för något helt annat än vår nutida föda.
Så skriver GP

De fortsätter:
”Faktum är att förfallet började redan för 13 000 år sedan i samband med jordbrukets uppkomst i vår del av världen.
Innan dess, när alla människor var jägare och samlare, var det nästan bara mycket gamla människor som hade hål i tänderna. Det framgår av undersökningar av kranier från olika stenålderskulturer.
Men när människorna började äta stora mängder växtföda med mycket kolhydrater – föda baserad på de olika sädesslagen – förändrades allt. Kolhydrater är en form av socker och socker är den överlägset främsta orsaken till tandröta.
Vid en forskningskonferens i USA om våra tänders historia presenterades nyligen data som visar att nästan tio procent av de första jordbrukarna hade hål i tänderna. Det kan låta rätt lite, men var ändå en drastisk ökning jämfört med tidigare”

Detta kunde ju Weston A Price konstatera för länge sedan…

Wikipedia om Weston Price Foundation.

Weston A Price Foundation

Finns det någon ungdom idag som inte har tandställning? Här har alla mina tre haft det…

Det är som Lasse Berg ofta konstaterar att ”limpan är roten till all ondska” 😉 se 6 min in i videon.
Den är alltså inte bara roten till all ondska i världen den är också roten till ”ondskan” i våra kropp och ohälsa… och vad det i grunden är i limpan som skapar ohälsa är ju gluten och andra antinutrienter som fytiner och lektiner.

 

6 kommentarer

 1. Nutida föda … stämmer inte in på mig och mina syskon. Vi fick dåliga tänder redan på 50-talet fast att vi åt ”lchf-mat”.
  Välkommen hem, kul att läsa dina inlägg igen.

 2. Ok – en sorts halv kariesteori.
  Mjölksyra och bakteriekulturer som ju finns i exempelvis kött och nötter ger i kontakten med fruktos och en del andra kolhydrater upphov till plack och karies.
  I så fall har de nog missat en del av roten till det onda i tandhälsan.
  Men det man inte vet mår man ju inte illa av…sägs det.

 3. BTW. Lektiner, gifter och bakterier finns i det mesta som inte behandlas på något sätt. Jag antar att man äter lika litet rå nakenhavre som rått kött.

  • tandställning får man ju för att tänder ”står kors och tvärs” Weston Price noterade på sina resor att folk som åt ursprungskost ej hade tänder på kors och tvärs…

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*