Problemet med den Norska odlade laxen

som ju är det endaste vi kan få tag på är att den är felutfodrad (föga förvånande) och denna felutfodring skapar ohälsa i oss som äter den.
Den utfodras med växtoljor vilket gör att den numera innehåller mer omega 6 än förut. Föralldel innehåller den givetvis långkedjad omega 3 också men kvoten är liten och ratiot blir fel.
Vi vet ju exakt vilka halter av omega 3  o omega 6 och vilka mineraler etc en vildlax innehåller,hur svårt kan det då vara att se till att även den odlade laxen innehåller samma?
Det är ju ändå mat den är tänkt att vara. Det är väl ändå tänkt att den ska ge oss optimal näring för att hålla våra kroppar friska?
Eller håller den också på att förvandlas till tom bukfylla, som allt annat vi äter?

En annan sak vi också ska fundera över angående laxen är miljögifterna den innehåller.
Svd skriver 22/7:
”Fettsyran omega-3 har sagts vara bra mot allt från hjärt- och kärlsjukdomar till diabetes. Men ny forskning visar att omega-3 från lax till och med kan öka risken för fetma och typ 2-diabetes. Orsaken är de miljögifter som finns i laxen.”

Foodmonitor skriver:
”Miljögifterna kommer från fiskfödan och lagras i fettvävnaden hos fisken. Därför finns de i högre koncentrationer i fet fisk jämfört med magrare sorter. En sammanställning från Texas school of public health visar att lax innehåller nästan alla miljögifter medan mjölk, kött och ägg var i det närmaste förskonade, skriver Svenska Dagbladet.”

Så man matar alltså laxen med miljögifter och omega 6, varför?

Den största frågan blir väl också varför gör inte Livsmedelsverket något åt saken. Utan säger via en troligtvis inhyrd lakej:
”Men enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition på Uppsala universitet, finns det ingen anledning till oro:

– Vi vet att fet fisk lagrar miljögifter men totalt sett överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa, säger han till Svenska Dagbladet.”

Näe, vi ska mumsa på och bara bli sjukare, det finns väl alltid något piller att tillverka som vi sedan kan köpa…

 

 

6 kommentarer

 1. Detta med laxen är synnerligen intressant. Jag är helt emot fiskodlingar på alla sätt och vis (trängsel, parasiter, växtoljor etc.), men oavsett om laxarna matas med fisk eller jagar fisken/maten på egen hand så får de i sig miljögifter som PCB och DDT , flamskyddsmedel och tungmetaller. Laxar är rovdjur högt upp i näringskedjan och haven är jordens slutgiltiga sopstation. Industrialismen har släppt ut mycket gifter. Människan är, såvitt jag vet, den enda arten i världshistorien som förgiftat sin egen mat. Tala om ointelligens.

  • ja jösses, vi är bra pimitiva 😉 fattar ju ingenting, det gjorde våra förfäder minsan och ursprungsbefolkningarna..
   moderna tider, pyttsan….

  • Säkert bra mkt bättre, även om fet vild fisk också drar åt sig tungmetallerna , det är väl käckt att vi som den högst(?) stående arten förgiftar vår egen mat… ja och andras i farten då… himmel och pannkaka va dumma vi är…

   • Vad gäller miljögifter så innehåller den odlade laxen bara en bråkdel av vad den vilda laxen i Östersjön innehåller. Den odlade laxen klarar EU:s gränsvärden för dioxin och PCB medans Östersjölaxen överstiger gränsvärdena 2-3 ggr. Strömmingen från Östersjön är t o m giftigare än laxen.

    Sverige har tyvärr ett undantag från EU:s regler som gör att denna vilda fisk ändå får säljas, undantaget gäller också fet fisk från Vänern och Vättern där halterna av miljögifterna också överstiger gränsvärdena.

    Att sedan odlad lax medför annan typ av miljöförstöring och utarmning av det vilda beståndet är ett annat problem som gör att man helst ska avstå från den med

    • TACK!
     Super att få dessa uppgifterna också. jag köper aldrig fisk från östersjön ej heller vänerlaxen.
     Är ju fruktansvärt trist att vår mat är så eländig 🙁

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*