Ost

Ost är en intressant produkt och ska om den är äkta bara innehålla 4 ingredienser, dvs mjölk, syrningsbakterier, löpe och salt. De flesta svenska ostar är pastöriserade och då försvinner mycket av de goda näringsämnen ur mjölken. Leta gärna opastöriserade ostar så som Appenzeller och Gruyère. Det är konserverad opastöriserad mjölk. Många av de laktosintoleranta tål opastöriserade mejerier, det verkar vara pastöriseringen som är ogynnsamt.

Se också särskilt upp med ”margarintillverkade” ostar. Söderåsen är ett sådant exempel, där har man tagit bort allt fett ur mjölken tills man får skummjölk. Sedan tillsätts odefinierade sorter av vegetabiliska oljor för att ersätta mjölkfettet.
Man brukar också kunna hitta konserveringsämnen så som E 202, E 235 och e 251.
Så här skriver man på Äkta Vara:
”Mest omtvistat är kanske E 235, natamycin, som är ett anitbiotikum som sprayas på de hela ostarna för att de inte ska mögla. Livsmedelsverket menar att natamycin inte är farligt för människan, men säger samtidigt att bara för att det är tillåtet behöver producenterna inte använda det.

Ostfrämjandet som är de svenska ostproducenternas organisation sade år 2005 att det fanns en avvecklingsplan för användningen av natamycin, eftersom konsumenterna inte ville ha det. Fortfarande står det E 235 på flera av ostarna vi köper. Det går inte att skilja ut någon särskild osttillverkare, man får titta på innehållsförteckningen till varje enskild ost. Ett företag kan ha tagit bort natamycinet på en sort, men har behållit det på en annan.
E 251 som står för natriumnitrat ger sig också på jäst- och mögelsvampar. Liksom E 202, kaliumsorbat.”

När vi i familjen vill ha lagrad ost, köper vi för det mesta Appenzeller när det kommer till mild ost köper vi alltid Wernersson Gräddost, dock är den pastöriserad.

Arla ska börja tillverka en hårdost av opastöriserad mjölk, vet någon om de har börjat?

Vilka äkta ostar köper ni? Har ni hittat andra opastöriserade ostar?

2 kommentarer

1 trackback / pingback

  1. Boktips: Brödberoende – Receptlchf

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*