Omelett vs kaka

Nu ska vi roa oss med ett litet räkneexempel:

Omelett:
4 ägg
1 dl grädde
salt o peppar
50 smör
100g av antingen purjolök, svamp, eller paprika som smaksättning

lchf-kaka:

4 ägg
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 gram smör
(ev sötning)

Om man nu då jämför dessa två med likartade ingredienser, vilken tror ni innehåller mest kolhydrater?
Vi räknar:

Ägg, smör och grädde i båda fallen ger en fördelning av 110 gram fett, protein 40,20 gram och  kolhydrater 3,20 gram.
Lägger vi då till kokosnötsmjölet för kakan blir det 6 gram protein, 3 gram fett  och 1,20 gram kolhydrater,   kakaon tillför 2,35 gram protein, 2,15 gram fett och 1,06 kolhydrat . Bakpulvret ger inte utslag på vågen.
Lägger vi istället till 100 g purjo blir det 1,50 protein, 0,20 gram fett och 5,20 gram kolhydrater för omeletten.

Då räknar vi samman:
Omelett: 41,70gram  protein, 110,50 gram fett, 8,40 gram kolhydrater. =
3% kolhydrater 14% protein och 83% fett

Kakan: 48,55 gram protein, 115,45 gram fett  och 5,46 kolhydrater. =
2% kolhydrater, 15% protein och 83% fett.

Detta gör alltså att en smaksatt omelett innehåller 3% kolhydrater och en smaksatt kaka innehåller 2% kolhydrater.

Då kikar vi också på vad säger LCHF- definitionen om fördelningen av kolhydrater för att få kallas LCHF?
Jag kopierar in texten från kolhydrater i Fokus:
Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

Kaka=strikt lchf
Omelett= normal lchf

KUL!

ps.För att förtydliga, jag säger inte att vi ska äta kaka varje dag, jag bara visar att en kaka kan tillhöra en strikt lchf…ds.

 

 

 

 

 

22 kommentarer

  1. Kakan får mig att vilja äta mer än vad som man förväntas äta av kakan, dvs hela kakan, vilket inte är meningen med kakor. Kakor får mitt minne att trigga igång att vilja ha RIKTIG kaka, vilket inte heller är bra, så därför låter jag bli kakan, men gör gärna omeletten, för den är MAT… MAT överäter jag inte av. De som klarar kakor utan problem – ät då! 🙂

    • Jag tror inte du kan äta hela kakan ens engång, då den kommer fylla så i magen, medan omeletten går ner hel…
      men jag vet att vissa triggas av synen av en kaka, det hela är psykologiskt.
      jag hade faktiskt skrivit en rad som aldrig blev publicerad i inlägget riktad till just er…
      för det du skriver det VET jag… men jag skriver inte för Er egentligen, utan för alla de som kan äta en kaka och ändå vara normala.
      jag skriver också för alla de sockerberoende som mentalt vet vad de gör och vill kunna baka och ge sina nära och kära hälsosamma kakor.
      Likväl som de ser på när någon äter sockertårta kan man säkert se på när samma personer äter en lchf tårta och kunna njuta av att de äter något som inte i dem kommer skapa ett framtida sockerberoende, eller ohälsa.
      Så ser jag det och hoppas fler kan börja se det så, det är först då vi når hälsa till ALLA inte bara gravt sockerberoende eller sjuka, gamla och överviktiga!
      Kram från Mariann

  2. Hehe. Man måste absolut inte baka när man håller på med LCHF. Men tack vare personer som dig så går det att baka och ändå äta LCHF och det är verkligen en stor fördel om man vill att fler ska upptäcka LCHF.

    Stå på dig!

    • Tack Henrik!!
      jag tänker stå på mig! OCH tusen tack för de uppmuntrande orden!
      och det är där min ”kamp” gäller att få alla att kunna äta en lchf och finna att leva går att leva precis som förut…
      KRAM Mariann

  3. Hej Marianne!! Tusen tack för bakrecept. Jag började äta LCHF för flera år sedan men klarade inte av det. Inget bröd och inga kakor!!! Idag har det kommit så mycket bra recept på bl a fröknäcke och bakverk som gör att man klara av vardagen. Man kan bjuda hem folk på en fika och ta något själv och blir man bortbjuden tar man med sig….förr fick man sitta där och säga nej-tack och vara sugen….Idag finns mycket bra recept av all mat….nu jäklar (ursäkta) ska jag klara av det…….

    • Hejsan!
      Nu ökar förutsättningarna för att klara av det, för nu behöver man inte falla i groparna som högtider, kalas mm innebär. 😀
      Så denna gången fixar du det!
      Lycka till och varm kram från Mariann

    • Hejsan och välkommen hit!
      Nejae, detta är ett exempel. 🙂
      Men jag lovar att om du bakar efter precis som det står blir det en kaka.
      Man kan säkert steka den på mellanvärme i stekpanna… som en omelett…
      Men en kaka som håller låg halt av kolhydrater om man inte hivar på creamcheesen /glasyren är lime-och kokoskakan. Dvs bara göra själva kakan och hoppa toppingen.
      Kram på dig Mariann

  4. Tänker mig att man bakar kakan för att ta med istället för lunch ute i skogen. Men det skulle bli svårt att få i sig hela tror jag 🙂 Jag kommer nog testa i alla fall.

  5. Kul räkneexempel. Tycker det är bra att det finns alternativ till sk. vanligt fikabröd.
    Som jag lovade så skrev jag ett litet utlåtande efter vi bakat och smakat hallonmoussetårtan under ”14 dagar kvar av boken till rabatterat pris”, vet ej om du sett det. Tack iallafall för dina bra blogginlägg och dina recept!
    Kram!

    • Joo, men visste inte var och jag visste att jag missat det 🙁 men kunde inte hitta igen det. tack för att du uppmärksammade mig igen! 🙂
      ja den hallonmoussetårtan den är gudomlig! 🙂
      kram på dej
      Mariann

  6. Mkt bra inlägg!! mkt bra!! Kul att man faktiskt kan se en skillnad på det viset genom att räkna ut det. Det kan kanske få tyst de som tror att man bara äter sötsaker hela tiden att en kaka inte alls är så farligt som de tror.

    Kram

  7. Bra Mariann! När ja bakar olika kakor, så skär ja dom i skivor och bjuder 1st skiva på ett fat med vispad grädde och lite bär. Blir en god bakelse varje gång och alla som bjuds är nöjda och belåtna. 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*