Har du rätt mjöl i påsen?

Detta är helt avgörande för om din framtida bakning ur boken kommer lyckas, att du har rätt mjöl i din påse.

Vad är då rätt mjöl?

Jo ett kokosnötsmjöl med endast 4 gram kolhydrater per 100 gram. Har ditt mjöl mer eller kanske till och med ingen deklaration alls, då kan du vara 100% säker på att du har fel mjöl i din påse.

Fel mjöl innebär att dina kakor kommer bli snustorra och smaka apa, enligt dem som provat ”fel” mjöl.

 

 

Med rätt mjöl får du kakor som påminner om vetemjölsbakverk fast helt utan vetemjölets alla mörka sidor.

Så lägg ner din tid att hitta och pengar på rätt mjöl, ett mjöl som är rätt är AmanPrana och den kommer i en brun påse och är rättvisemärkt och ekologisk! Finns inget billigt ”rätt” kokosnötsmjöl…

 

 

 

50 kommentarer

 1. Hej! Det förklarar varför mina bakverk blivit så kompakta och inte jäst. Det smakar gott om det jag bakat. Köpte mitt mjöl på Life-butikerna för 179 kr. Ja, det är väl bara att kasta mjölet. :-(. Tack för alla dina tips. De är så värdefulla. Väntar in din välvilja nu.

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
   Du kanske inte ska slänga mjölet kanske det kan anvädas till annat?
   Du är 100 säker på att mjölet är fel mjöl? Kan du utläsa hur många kolhydrater det är i?
   Låter ju ändå som att priset kunde stämma med rätt mjöl?

   Kram på dig
   Mariann

  • Hejsan och vamrt välkommen hit! 🙂
   mandemjöl är helt ok! men inte kan man byta ut det rätta kokosnötsmjölet mot mandelmjöl rakt av., då blir det katastrof också.
   Sedan smakar inte koksomjöl kokos, vill man ha kokosmsak på en kaka m¨ste man tillsätta flingor.
   Dcok smakar kokosmjöl koksomjöl, precis som havre har en smak, råg har en smak osv osv.. men för många av oss smakar ex en pajbotten av kokosnötsmjöl mördeg…
   Kram från Mariann

 2. Det fungerar bra att baka med det här mjölet, tar lite tid att vänja sig vid smaken. 😉

  Tittar in för att önska dig en trevlig helg! Här har vi lite vitt på backen med lite grässtrå som sticker upp här och där och ingen blåst. Men en promenad blir det här på eftermiddagen.

  • Tack för titten och visst är det så att nya smaker måste man vänja sig vid. Ibland går det fort att äslak mjölet ibland tar det tid och några få gillar det inte.
   precis som vissa gilalr havre och vissa inte, vissa gillar råg vissa inte…
   KRAM ch hoppas din helg också är härlig!
   Mariann

 3. Jag hade i nästa vecka tänkt köpa mitt kokonötsmjöl hos Life, men då det säkert är samma som Helena köpt så verkar det inte vara en bra idé!

  Fråga: Kan man i ditt semlor-recept byta ut det mot mandelmjöl, och i sånt fall hur ska proportionerna vara?
  (De i Expressens bilaga hade alldeles för mycket mandelmjöl, åtminstone tror jag att det är en av orsakerna att de blev för ”tunga”.)

  Fråga: Om det går att använda mandelmjöl, ska proportionern på fiberhusk vara den samma?
  (Är som jag nämnt tidigare inte så förtjust i smaken då den gärna ”tar över” och också ”växer” i munnen.)

  • jag vet inte och kan inte lämna någon garanti på hur semlorna bli med amndelmjöl, men kanske 3 dl?
   jag bakar ju mest med kokosnötsmjöl som basmjöl så för mig är det inte enkelt att omvandla till mandelmjöl. Du får prova med 3 dl och se om du får till bullar.
   Du kan säkert msnka på fiberhusken i mina semlor iaf, och du kan ta bort det helt om du vill och ta en dl kokosmjöl istället. 🙂
   Prova med 1 dl och se om du får till att rulla bullar med våta händer, annars tarvas det emr mjö l eller svälla längre.
   Kram från Mariann

 4. Mariann,

  OBS! Den långa kommentaren nedan är menad som uppmuntran – hoppas du läser den som det! Eftersom det är din blogg kan du självklart plocka bort den!

  Angående TV4-programmet om LCHF-kokböcker och där bl.a. din LCHF-bakbok nämndes – GRATTIS – devisen ”all reklam är bra reklam” är inte så dum!

  Däremot anser jag att kocken felaktigt menar att man måste ”hålla sig undan” bakning om man ska äta LCHF, annars triggar det igång att man – som hon sade – även vill köpa en kanelbulle på stan. Självklart finns det personer som inte ens tål den lilla söta smak som blir i LCHF-bakning, medan andra istället t.o.m. kan tåla vanligt vitt socker så länge de håller sig undan vitt mjöl. Jag tillhör denna grupp. Jag kan däremot inte äta fruktossirap och alla annan ”skit” som är i fabriksgjord glass m.m. – det triggar igång mitt sötbehov efter mer, samt att jag mår dåligt av det. Sen finns det personer som inte kan baka eller äta något bakat – inte kanske just pga det söta – utan för att det triggar minnen och gammalt ätbeteende.

  MEN detta är individuellt, precis som det är individuellt om du mår bra på potatis och rotfrukter eller inte (även detta en ”käpphäst” inom LCHF, minst sagt!). OCH jag tror tyvärr kocken inte seriöst hade bakat något. Samtidigt är det nog svårt för en person som äter mycket kolhydrater (hon hade provat LCHF men inte fortsatt) och som inte har ett söt-behov att förstå skillnaden på ”vanligt” bak jämfört med LCHF-bak och att LCHF-bak för väldigt, väldigt många inte triggar igång något och inte gör dig speedad efter mer.

  Visst var det synd att hon kommenterade LCHF-bakning när hon inte verkar ha provat det. MEN överlag – även om de gamla myterna drogs om bl.a. att man äter mer/mycket kött och nästan inga grönsaker inom LCHF – så har jag uppfattningen att det också framhölls att de som mådde bra på LCHF mådde väldigt, väldigt bra. Sen tycker jag också det är bättre att LCHF-böcker lyfts fram med vissa missuppfattningar och kritik – men också lovord – än att de inte lyfts fram alls. Men hos Kostdoktorn var jag visst ensam om att tycka det – de flesta raljerade istället om programmet! Stor skillnad jämfört med hos Annika Dahlqvist, där hon tog upp – som jag gjort ovan – om felaktigheterna gällande kött/grönsaker, men hon kom också med positiv kritik om inslaget. Något fler LCHF:are borde lära av!

  Om jag var du – skulle jag istället för att bry mig om blodgruppdieten (som var 1 bok medan det var hela 7 böcker om LCHF) och att hon var kritisk till din bok troligtvis för att hon inte provat, då skulle jag istället se det som att du (och andra böcker/författare) har exponeras, vilket knappast är dumt! Nu såg folk där hemma att det även går att baka på LCHF – något säkert inte alla visste. Folk kan också tänka själva! Som sagt till skillnad mot vad hon trodde kommer långt ifrån alla som bakar enligt LCHF att sen vilja köpa en fabriksgjord kanelbulle på stan! LCHF-bakning tror jag istället kan hjälpa många – som inte har lika starka problem med sötbehov eller dåligt ätbeteende – att vid vissa tillfällen även kunna ta något till fikat! Tycker också majoriteten kommentarer hos Skaldemans förfrågan på Kolhydraterifokus (tror jag det var) om LCHF-bakning visar på detta!

  Så istället för att bli besviken (om du är det?!) över TV4s felaktiga kritik (verkar mera vara baserad på inte relevant erfarenhet och inte tillräcklig kunskap) – nyttja istället exponeringen till något positivt och gör ett inlägg och på ett vänligt och bra sätt visa varför det inte stämmer, och framhåll – med hjälp av det som framkommit av Skaldemans förfrågan och kommentarer i din egen blogg – att LCHF-bakning för väldigt många istället INTE triggar igång sötbehov/överätning eller önskan om en fabriksgjord kanelbulle på stan! Rid på exponeringsvågen!

  Jag bakar inte ofta men ser verkligen fram mot din bok!

  • jag är inte bsviken på att hon sa ordet vansklig vid min bok. jag blev sueprglad att den alls fick vara på bordet!
   Den låg där så fin och lyste!
   Jag ser det som du, folk kan nog tänka själva 😉
   Stor varm kram mariann

 5. Marianne, det är av märket Sonfruit och är på 17 kolhydrater. Kanske kan blanda ut det mandelmjöl för att få det fluffigare. Gjorde Moniques päronplättar och smeten blev så tjock. Har tidigare gjort plättarna med mandelmjölet och då blev de en bra smet.

 6. Hej Marianne! Dina bak-recept är till stor glädje för oss som lever LCHF-liv. Nu kan man ställa fram ett fat kakor till fikat som alla kan äta. Jag har en gluten+ laktos-allergisk arbetskamrat som jag bakade lussekatter och chokladfudge till, det var ju enkelt att byta ut grädde/ smör till laktosfritt. Det blev MYCKET uppskattat! Att vissa inte tycker bakverk hör hemma i LCHF-livet tycker jag är snålt tänkt. Vi måste alla ta eget ansvar för vad vi klarar av att äta. Lycka till, jag ser fram emot nästa bok, kanske med paj-recept?

  • Hejsan och varmt välkommen hit!!
   och där slog du lite huvudet på en liten spik ang nästa bok 😉
   den anogs före jul uppföljaren och detta är ytterst ovanligt att amn antar en uppföljare innan första boken ens kommit ut…
   De vet väl vad de har 😉
   Stor varm kram Mariann

 7. Jag har precis beställt kokosnötsmjölet ovan. Åh, vad jag ser fram emot att få baka med det. Följde receptet på kladdkaka som fanns i lchf-bilagan som man kunde köpa i affärerna för någon helg sedan, och det var HELT oätligt! =)

  • Ja, det torde inte vara mitt då förstår jag. 😉
   Du hittar kladdkakereceptet ur boken i min blädder pdf här på bloggen i ett inlägg och också på lchf recept sajten.
   Känn dig också varmt välkommen hit
   kram från Mariann

 8. Halloj!
  Skrev en kommentar tidigare från mobilen som tydligen inte kom in…. Jag frågade om inte kokosmjöl smakar just kokos….? Långsökt fråga kanske, men jag gillar ju inte kokos 😛 Ha en fortsatt bra lördag alles! 😀

  • Inte någon kokosmak på mjölet, men det smakar koskomjöl, vill man att en kaka ska smaka kokos måste flingor tilslättas.

   go söndag till dig och vaälkommen hit!
   Mariann

 9. Hejsan!
  Tack för en trevlig blogg. Är ny här på sidan och det jag sett än så länge har jag tyckt om att läsa 🙂 Jag har ett recept på en kladdkaka som jag tänkte göra lchf. Nu undrar jag om det ska vara samma mängd kokosmjöl som vetemjöl? Vetemjöls mängden är 1,5 dl. Vore jätte glad för svar 🙂

  • Hejsan och välkommen hit!
   Kan tänka att du kan prova med 0,5 -0,75 dl kokosmjöl.
   Annars finns det en kladdkaka med kakao i boken och i min blädderpdf, som man hittar dels här, dels på LCHF recept.
   Kram från Mariann

 10. Det blir inte torrt med det mjöl jag har fast det är ”fel”. 🙂

  Vet inte om det stämmer för alla kokosmjöl, men mitt suger upp otroligt mycket. Om Aman Prana suger upp mindre vätska så blir det så klart torrt om man tar lika mycket som i recept som är anpassade för Aman Prana.

  Jag har bakat et par recept från Tropical Traditons. Deras mjöl har nästan exakt samma näringsinnehåll som mitt (båda har mycket mer kh än Aman Prana). Ändå gick det åt skogen, smeten blev en hård klump. Så jag fick späda med mer blött och i slutändan blev det hur bra som helst.

  Jag misstänker att alla kokosmjöl är olika. Man får nog ta receptet som ledning om det är skrivet för ett annat mjöl och anpassa mängderna med lite sunt förnuft så man får en bra konsistens..

  • Hejsan!
   Välkommen hit ska du känna dig också!
   japp, Amanprana är rätt mjöl, det kan dock finnas fler men var noga med att kolhydratshalten är rätt. 🙂
   Kram från Mariann

 11. Tack för snabbt svar. Jag köpte Amanprana förra veckan på Daglivs i Stockholm innan jag sett denna tråden. För övrigt har Daglivs mkt av det vi lchf:are behöver; fiberhusk, mandelmjöl, sukrin och nu även detta. /Tina

 12. Hej! Har av o till mycket problem med magen, (IBS) gaser mm. Har svårt med mycket fibrer, socker, stärkelse och mjölkprodukter.
  Vad säger din/andras erfarenhet om hur känsligas magar reagerar på din typ av bakning?
  Om man skulle ge sig på nåt av recepten är det då OK att byta tex grädde mot kokosmjölk, och att byta ut tex fibertillskott mot ex vis mandelmjöl?

  • Hejsan och välkommen hit!
   Jag har förstått från flera som lätt får ont i magen av för mkt fibrer att kokosnötsmjölet verkar fungera mycket bra.
   I de kakor där man använder annat fiber, kan man mkt väl utesluta det helt och bara ta kokosnötsmjöl (öka mängden något) eller ta i lite mandelmjöl också.
   Grädden kan du också byta ut mot kokosmjölk, problemet blir mer att allt smakar kokos, vilket det inte gör av mjölet.
   Det finns ju små påsar koksomjöl att köpa 500 g Amanprana, då kanske man kan våga prova och se? 🙂
   OM du prova låt mig gärna få veta, alltid bra med fler som säger hur det funkar i magarna.
   Kram från Mariann

 13. Hade tänkt köpa detta kokosnötsmjöl – eftersom det lätt finns att köpa i butik – men är 18g kolhydrater. Det står på deras hemsida att man gärna ska ta i mer vätska än vid ”vanligt” bak, då mjölet gör att det kan bli torrt – som många kommenterat här.

  http://www.superfruitstore.com/kokosmjol-1kg–eu-eko-p-95-c-138.aspx

  PS. Tack för svar angående att byta ut till mandelmjöl. Roligt att du är glad över exponeringen! (Det var jag som misstolkade då du inte kommenterat ditt bidrag i inslaget varken här eller ngn annanstans!)

  • Ja, det har ajg missat här ja!!
   Jag får nog göra ett inlägg, det har varit så mkt runt om mig de senaste…
   Dock gjorde ajg ett hastigt om det på facebook, men det är ju inte här 😉
   Kram från Mariann

 14. Länken nedan är från ”Nyform” som är tillverkare av AMANPRANA. På deras hemsida hittar man en länk om ÅTERFÖRSÄLJARE och där ser man vilka runt om i landet som ska sälja olika produkter, exv. kokosmjölet (vet inte varför hemsidan har namnet tartex istället för Nyform – men är bra/innehållsrik).

  http://tartex.se/

 15. Kanske inte gillas men jag köper kokosmjöl från lowcarbshop. Den är ekologisk och har också 4 g kolhydrater men till ett mycket bättre pris än andra. Dessvärre är det slut för tillfället.

 16. Hej Mariann!
  Min bok är på väg och jag är otålig!
  Jag är inte så förtjust i smaken från kokosmjölet i matbröd och pizzabotten och liknande. Hoppas det kommer att smaka bättre med kokamjöl i söta kakor. Jag undrar varför du inte använder mandelmjöl i större utsträckning i dina bakverk och mat. Mandelmjölet från lchf butiken har bara 4-5 g kolhydrater. Finns det någon annan anledning som jag inte känner till? Vore roligt att lära sig sådana detaljer!
  Kram

  • Hejsan och välkommen hit!
   Det har jag skrivit lite här och var om varför jag inte har mandelmjöl som basmjöl.
   Även om lchf butiken har en låg halt på sitt mjöl så är det många mandelmjöl som har hög halt och även den man mal själv.
   När man bakar med mandelmjöl så måste man ha väldigt mkt mer mängd än kokosnötsmjöl, vilket då gör att kolhydratshalten blir hög i kakorna, kanske tom så hög att det inte riktigt faller under LCHF längre.
   Sedan har vi den faktonrn att koksonötsmjölet har en väldigt låg andel omega 6 vilket är den fettsyra som driver inflammation (ohälsa), så att använda mer koksonötmsjöl är till fördel för hälsan. Både ur den låga kolhydratshalt kakan får och att den inte innehåller så mkt omega 6 som alla andra nöt/mandelmjöl gör.

   Därför gör man bäst i att vänja sig 😉 Alla mjöler har ju en smak, ex havre smakar havre och råg råg mm. Många gånger får man äta lite och vänja sig.
   Kakor och bröd är ju inte samma sak, då kakor är söta och mer smaksatta också än bröd.

   Nu är det ju lite sent, men du kunde ha provbakat något från bloggen och märkt skillnaden på bröd och kakor. 🙂

   Hoppas ändå att boken kan ge dig mkt att baka.
   Kram från Mariann

 17. Tack för ditt svar!
  Ja, boken är på väg och det ska bakas mycket och p det sättet vänja mig vid smaken. Men i slutändan är det som du sa; kakor r kakor och bröd är bröd!

  • Hejsan!
   Det ser ut som att den kan motsvara Amanpranas mjöl, men då jag inte provat bakegenskaperna på just denna sort kan jag inte säga det säkert. Man får hoppas att det är så och prova själv.
   Kram från Mariann

 18. Hej

  Jag har fått en receptbok om bröd, och i stort alla bakverk innehåller vetemjöl. Det står också att det just är gluten (vilket är en av de faktorer som gör vetemjöl dåligt) som är det viktiga genom att det gör att degen får rätt konsistens . Fungerar det att ersätta vetet med motsvarande mängd kokosmjöl, eller är det lika bra att slänga receptboken?

  • det är inte riktigt så enkelt att bara ersätta med kokosmjöl. Man kan lite höfta till med 0,5 dl koksomjöl för 2 dl vetemjöl eller mer.
   Men ofta blir det bra om man också tillsätter fiberhusk en msk eller två.
   Sedan är problemet att man inte kan baka lågkolhydrat utan ägg, för vad fyller du upp brödet med om du bara ska ha i 0,5 dl mjöl?

   Så det bästa är att hålla sig till redan utprovade lågkolhydratsbrödrecept. ex vänta in min brödbok 😉

   • Jag ska nog köpa din brödbok 🙂 Men det skulle ändå vara roligt att kunna använda de böcker man har. Jag har inte fokuserat på LCHF. Vad jag förstått så är det inte alla spannmål som är dåliga. Man ska undvika vete, rågmjöl, grahamsmjöl och sådant, men havremjöl, rismjöl, maizenamjöl eller potatismjöl är ok, vad jag förstått. Jag skulle därför kunna fylla upp brödet med sådant, antar jag?
    Betyder det att riktmärket är 1-2msk fiberhusk för varje 2dl havremjöl?

    • Om det vet jag inget, har aldrig bakat med havremjöl. Du får helt enkelt testa dig fram. 🙂
     Jag undviker gluten, så alla de mjöler du nämner som ska undvikas är det jag undviker också.
     Sedan bestämmer man ju själv vad som får ingå i ens egen kost 😉

  • Jag har aldrig bakat med rismjöl så jag vet inte , du får prova dig fram.
   Jag kan ju annars tispa dig att mina semlor på bloggen är gjorda på kokosmjöl, kanske de kan passa?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*