Bakboken letar sig ut!

Då en supertrevlig bloggläsare undrade varför jag inte skrivit något om att min bok var med i fredags på Efter 10, så ska jag säga att jag är inte den som babblar så mycket om mig själv. Andra skriver om sig själva hela tiden, men jag ser inte mig som person så viktig, det är recepten och spridningen av hälsosambakning som är viktigt.
Därför kan jag glömma att skriva om saker eller inte dra upp det så stort ex så som DN presenterades på bloggen lite i förbigående ser jag nu…
Men nu idag så tänker jag berätta lite 😉

Efter det enormt stora uppslag i DN där min bakbok fick breda ut sig på 4 helsidor (och receptbilder bredvid Juholt på första sidan). Jodå stolthet kan jag allt känna 😉

Så dyker nu boken upp lite varstans. I fredags var det hos Malou i efter 10

Kika i inslaget i länken och där ligger min lilla bakbok och lyser så fint. Malou höll på att avsluta inslaget och la en hand på min bok, men Zazzi tar tag i den och säger att vi får inte glömma denna, denna är dock lite vansklig för om man är på ett fik/cafe i stan och dricker kaffe måste man ju ta en ”sockerbulle”!?
Måste man? Måste man inte alls.
Däremot hade det varit trevligt om hon sagt – att hoppas detta letar sig ut till fiken.
Hon tyckte ju det däremot var trevligt att man gjorde hembakat. 😀

Och i den tidningen Hembakat  kommer jag delta med några recept här framöver.

Allas vill också ha lite recept och intervju.

Topphälsa i mars-numret kommer man hitta bakboken och recept och liten intervju.

Och i morgon kommer Karin en journalist från stadens tidning BT ( där Jonas Colting ofta huserar) hem till mig och ska intervjua mig!

Jag kommer bjuda henne på semla alá Mariann!  Ska bli spännande hur det inslaget sedan lyfts fram i tidningen och om hon tillhör de som älskar semlor och vad hon då tycker om bakbokens semlor.

Så tänk på mig kl 10 i morgon!

 

 

 

 

 

18 kommentarer

 1. Det är väl fantastiskt roligt att dina recept letar sig ut både här och där, klart du ska vara stolt och skriva om det.

  Jag blev jätteglad när min redaktör på Optimal skrev och länkade till inlägget hos Malou, vilken fin reklam för våra böcker att få vara med i TV-rutan. Även om nu både Alexandra och Malou är skeptiska till LCHF, så skapas ju ett intresse för både vår kostmodell och våra böcker.
  Jag blev också glad och stolt åt artikeln i Året Runt där jag var med häromveckan, tänk att få sprida kunskapen om att jag blivit bra i min Fibromyalgi tack vare LCHF.

  Så varför ska vi inte få vara stolta och glada över det som vi åstadkommit? Det är väl inte att babbla om sig själv… Njut av berömmelsen, Mariann. Den Svenska Jantelagen är förvisso stark, men vi är starkare 😉

  • Joo, jag är stolt och glad, men jag glömmer ibland att skriva om saker som uppmärksammar boken, inte för jantelagen utan för att sådan är jag.
   jag tycker absolut både du och jag kan skriva om våra böcker utan att känna det som skryt, men jag tänkte mer allmänt i bloggar också att det är stort fokus på en personlighet och ibland blir jag trött på det, bild på sig sjävl högt och lågt… tänker inte nu lchf specifikt utan allmänt. 🙂

   ja ja det var bara som jag plötsligt insåg att jag glömmer att berätta det stora i stort…
   Kram från Mariann

 2. Jag tycker också att du ska vara stolt och glad. Längtar så tills att boken kommer i brevlådan så att den kan recenseras av mig på Diabetes.ifokus.

  Jag anser att din bok behövs oerhört mycket, Jag skulle vilja att varenda konditori/café i landet hade ett exemplar. Förstår inte riktigt varför man kan erbjuda glutenfritt och praliner som påstås vara sockerfria men är sötade med fruktos istället!! Det finns massor av människor som går på kondis och vill ha något.

  Man kan prata om ersättning och sockersug och vadsomhelst, det måste kunna finnas alternativ och valfrihet.

  Dessutom skulle jag vilja att din bok finns på alla servicehus och på äldrevården. Där har man inte heller något val utan blir serverad t ex sockerkaka till kaffet. Där borde det faktiskt vara obligatoriskt med detta alternativ. Många har diabetes och insulinsprutor. Dina recept skulle underlätta oerhört för många både för boende och för personalen.

  Jag förstår inte att man alltid måste tänka på sig själv och hur man själv reagerar på kakor och godis när det finns så oerhört många med kolhydratfritt behov. Zazzi och Malou får tycka vad de vill, men jag tycker att de borde tänka längre även om de påstår att de inte passar dem!

  Själv är jag värdelös på bakning, men tror mig kunna pröva på många av dina recept ändå.

  //Karin

  • Jag håller helt med dig Karin och det är det som du säger där som jag brinner för just nu!
   Ser som jätte viktigt.

   jag ser mycket fram emot och hoppas dina läsare på diabetes.ifokus kan få förstå att det går att fika och fira numera! 🙂
   Tack Karin och jätte varmt välkommen hit och kram från
   Mariann

 3. Du borde öppna ett LCHF-fik! 😉
  Sitter just nu och funderar på att starta ett eget företag. Är ju inte så superduktig på att baka, men en lchf-butik hade inte varit fel! 🙂 längtar SÅ efter din bok! Har två stora påsar kokosnötsmjöl hemma som bara väntar på att få förvandlas till ”konstverk”! Haha

  • 😀
   Fler har sagt detta, men jag håller mig till att skapa konstverk 😉
   Så får andra stå för fiken, den dagen de letar sig ut på våra cafeer och fik!
   Då har verkligen lchf nått långt ut i/in i folksjälen!
   Kram från mariann

 4. Gud så roligt att din bok syns både här och där nu. Det är ju helt fantastiskt!

  Vad som är mer fantastiskt är att imorgon börjar de skicka ut böckerna. Förhoppningsvis landar boken i brevlådan vilken dag som helst.

 5. Ehh jag menar tisdag. 31 januari ska det ju vara. Så imorgon, tisdag, lär de väl börja skicka ut.

  Den som väntar på något gott….

 6. Stort, stort grattis att du är så uppmärksammad – välförtjänt för dig och bra för alla som vill baka hälsosamt! Bra att du också visar hur stort intresset är – man ska få vara stolt utan att det ska ses och uppfattas som ”skryt”!

  Bara dör när jag ser semlorna! Var precis i tagen att beställa din bok+kokosnötsmjöl från LCHF-butiken! Nu ska här bakas semlor! Fördelen är att det inte sätter igång något sötbehov, varför jag nu kan nöja mig med 1 istället för flera som skedde för LCHF-tiden.

  Eftersom jag precis – som vi tidigare pratade om – köpt kokossockret som förvisso innehåller kolhydrater men som också innehåller nyttiga och naturliga ting som mineraler och vitaminer (se länk 1 nedan), vill jag ändå försöka använda det innan jag köper blandningen stevia/erytithrol som du brukar använda.

  Har du någon aning alls hur jag kan översätta dina ”socker”mått till kokos/palm-socker istället?

  PS. Några länkar som du kanske redan sett, men annars kan vara av intresse. Mark Sisson skriver positivt om kokos/palm-sockret utifrån att det innehåller naturlig näring, och också om erytithrol m.m. Man hittar fler länkar om stevia, erytithrol, palm sugar/coconut sugar om man söker på hans blogg, Marks Daily Apple.

  http://coconutpalmsugar.com/Nutritional_Information.html
  http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-sugar/#axzz1kcbIf6a3
  http://www.marksdailyapple.com/sugar-alcohols/#axzz1kcZmRyRA

  • Inte en aning, jag vet bara att det är sött så ta inte så mycket och provsmaka degen först kasnke, dock inte så lätt att få i mer socker sedan…
   jag vill inte använda koksosocker är rädd för att det triggar till merätning…
   Detta har jag läst i en kommentar hos Annika D

   Från en kommersiell sajt benämnd http://coconutpalmsugar.com/Health_Attributes.html har jag hämtat nedanstående. Det är precis som Annika säger, kokossocker innehåller bl.a. glukos och fruktos, 3-9% vardera. Ytterligare ämnen ingår, obekant vilka:

   Sweet Tree Organic Coconut Sugar is a 100% organic, minimally processed, unfiltered, and unbleached natural sweetener. And contains no preservatives.

   Sweet Tree organic coconut sugar is naturally low on the Glycemic Index (GI), which has benefits for weight control and improving glucose and lipid levels in people with diabetes (type 1 and type 2). SweetTree is rated at a GI-35. By comparison, most commercial agaves are GI-42, honeys are GI-55 and cane sugars are GI-68.

   Coconut sugar produces a slow energy release, which sustains the human body through your daily activities without regular sugar “highs” and “lows”. The major component of Sweet Tree organic coconut sugar is sucrose (70-79%) followed by glucose and fructose (3-9%) each. Minor variations will occur, due to differences in primary processing, raw material source, tree age and variety of coconut. Agave syrup, another popular alternative sweetener, is primarily made of fructose making it a high fructose syrup, similar to high fructose corn syrup. Many studies have been conducted on sucrose vs. fructose and we suggest you educate yourself to discover which best suits your personal dietary wants and/or needs.

   Coconut sugar has a nutritional content far richer than all other commercially available sweeteners. SweetTree is especially high in Potassium, Magnesium, Zinc and Iron and is a natural source of the vitamins B1, B2, B3, B6 and C.

   * Please note that some palm sugar on the market is also mixed with cane sugar and other malt-based ingredients… which isn’t a bad thing if you don’t mind. Sweet Tree is PURE coconut palm sugar. No cane sugar added. No chemical inputs. Just pure, unadulterated palm sugar made from 100% coconut nectar from Coco Nucifera.

   • Hos mig triggade det inte igång något sötbehov, ingen önskan efter mer av varken det eller något annat – men som allt är det säkert individuellt.

    En fråga till – är som sagt i beställningstagen och undrar; i ditt semlorrecept skriver du sukrin eller stevia, men om jag förstått det rätt när jag läst runt på din blogg använder du nu oftast steviasocker som är en blandning av stevia och erytithrol – kan man i samtliga dina recept använda denna färdigköpta blandning från exv. LCHF-butiken och i sånt fall använder man samma mängd som som du uppger i dina recept så man kan byta ”rakt av”?

    • Jag övergick ett tag till steviasocker, men familjen tycker stevian går igenom när jag använder ca 1 msk eller mer.
     Jag har då övergått igen till min blandning, men däremot funkar steviasockret fint om man tar 0,5 msk och toppar med 2 msk erythritol.
     Så vad gäller steviasockret frå man prova sig fram till var man själv tål innan stevian går igenom.
     jag är inte lika känslig som familjen märker vi.
     Men absolut bäst är min blandning, det går inte att komma ifrån.
     Vill man blanda större kvantiteter och ha i en burk blir blandingen 4,5 dl erythritol och 1 tsk stevia.
     Mixa samman väl.

     Kram mariann

     • Stort tack för svar! Håller mig då för stunden till den stora förpackning av kokossocker som jag precis köpt, eftersom den trots allt är ”naturlig” och oprocesserad med mineraler och vitaminer och den inte triggar igång något sötbehov hos mig. Men ska senare definitivt testa din blandning!

 7. Har nu testat dina semlor – jättegoda! Bra mycket bättre att baka semlor på cocosmjöl än mandelmjöl! Din mycket fina bakbok och cocosmjölet kom från Kolhydraterifokus omgående efter jag beställt – mycket bra service! Och som sagt en mycket fin bakbok- både på ut- och insidan! Har bara hunnit till semlorna än så länge. Ska framöver testa mazarinerna, ser ut som min farmors brukade göra. Vill gärna också testa ”vetebrödet” – se gärna min fråga till dig längre ned!

  Semlor-receptet blev en blandning av det du har här på sidan och det du har i din bakbok – mindre/mer fiberhusk (hälften/dubbelt så mycket). På dina bilder skiljer sig också semlorna åt, när det är mindre fiberhusk ”flyter de ut” och blir större (nätet), och motsatt (bakboken). Eftersom vi följde ditt recept här på bloggen – just för att det var mindre fiberhusk och jag tycker den smaken slår igenom – så ”flöt de ut” och blev större. Men goda! Sen – eftersom jag har köpt en stor påse med cocossocker (naturligt men med kolhydrater), så använde vi det. Kanske påverkade även det utseendet, men inte smaken, blev inte för söta. I mandelmassan kunde jag nog använt lite mer.

  Fråga: Borde man inte kunna göra semlor på ditt recept för ”vetebröd”? När jag gjort semlor förr på vanligt vetemjöl, då har jag gått efter ett vetebröds- vetebullsrecept och gjort släta bullar, så borde kanske fungera även med LCHF-vetebröd? Skulle vara bra om det gick eftersom du inte har någon fiberhusk i det!

  PS. Kolla var din bakbok också letat sig ut – till Katrin Z och LCHF-klubben!

  http://lchfklubben.se/philip/2012/02/06/mandagsmote-med-lchf-kakor/

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*