LCHF livet ska kunna levas livet ut!

Detta är min käpphäst inser jag. Det är därför jag driver bloggen och bjuder friskt på mina recept och att den lyckliga stjärnan nu lyser på mig  och jag får komma ut med en bakbok på Bonnier Fakta och nu i helgen fått vara på första sidan i DN brevid Juholt med mina bakverk och min dotters händer, känns ju superroligt och som ett erkännande.  Att sedan få lov att breda ut sig på 4 sidor inne i DN´s matbilaga är fantastiskt!
Att min bok befunnit sig på Bokus-topplistan nu i 2 hela veckor och 3 veckan varannandag, är ju helt otroligt, då den inte kommit i händerna på någon förrän just NU! Ingen kan vara ambassadör för den! Ja, ingen annan än jag själv då och min blogg/recept… Men nu så börjar snart recensionerna av de som verkligen använder den att komma, detta längtar jag till!

Jag hoppas av hela mitt hjärta att hälsosam bakning kan få sprida sig till alla och inte bara till LCHF´are. Numera finns det ingen anledning att baka annat. Numera kan unga männskor äta lågkolhydratsbakverk och behålla hälsa livet ut!

Jag ser att några få bloggar uppmärksammar min bok och mina bakverk (KUL, TACK), jag är ju dock inte riktigt rumsren ännu i vissa kretsar inom LCHF.
Man ska ju helst av allt inte äta något som påminner om något sött, man ska helst av allt vara asket verkar det som. Då blir lchf en extremdiet och det vill inte jag medverka till. Nu för tiden i vårt samhälle så ser livet inte ut så för de flesta, det är möjligtvis några få lchf- företrädare som önskade att livet skulle se ut så för alla. Men när jag tittar ut över min del av världen jag överblickar så ser inte världen ut sådan.

För de allra flesta så ingår det högtider i livet med släkt och vänner och de allra flesta vill gärna fika och kanske tom ha en bröllopstårta vid sitt bröllop.  Nu går detta alldeles utmärkt! Diabetiker och glutenintolerant kan numera också festa!

Jag hoppas också att vi i en framtid mer kan lyfta varandra och se vad vi alla gör för folkhälsan!

Att alla fyller en funktion i LCHF livets utbredning!

 

 

25 kommentarer

 1. Hej! Vill tacka för ditt recept på semlorna. Verkligen toppen-gott! Idag bakas det för fullt då dottern fyller 2. I en familj med alla möjliga matallergier så blir det idag gluten, laktos, och kolhydratfria semlor till fikat 🙂 Dock utan mandelmassa men vaniljkräm fungerar alldeles utmärkt! Efter att ha bakat med glutenfritt mjöl i flera år så är detta en befrielse, istället för kompakta och torra bullar så har vi nu saftiga stora och goda bullar!

  Blir nog till att beställa boken nu!

  • Hejsan!
   HÄRLIGT!
   Precis vad jag önskar ska hända att glutenintoleranta upptäcker mina supergoda recept, detta är något helt annat än de man varit hänsvisad till förut.
   Det som är så bra med just detta sättet att baka är just alla dessa massa olika männskor med div allergier kan äta det allra mesta. 29 recept är utan nötter men med kokosnötnötter givetvis 😉
   Men många nötallergiker kan ju äta kokosnöt.
   Kram mariann

 2. Åhh vad jag håller med och åhh vad jag längtar till jag får boken i min hand. Sen är det ju så att vi kan vara ett antal LCHF ätare här ute i landet som vill äta LCHF för vi tror på vad det gör med vår kropp och vi vill hålla oss så friska vi kan men…….vi behöver inte gå ner i vikt och därmed behöver vi inte vara extrema. Sen finns det ju de som behöver viktnedgången men ändå vill vara med i det sociala sammanhanget som ändå fika och fest innebär.

  Jag skulle själv aldrig ha nog motivation och karaktär om inte dina recept fanns, tack/ M

  • TACK!! 😀
   a, det är många som ser det så, det ser jag när jag tittar ut i världen jag befinner mig i!
   Hoppas snart andra kan se den fördelen också med det jag gör. 🙂
   KRAM
   Mariann

 3. Jag har ätit enligt lchf i tre månader och det känns verkligen som om jag har hittat hem! Min problematiska mage (Magkatarr/IBS) känns som bomull – tänk att slippa få ont och må illa så fort jag ätit!
  Jag är inte överviktig, jag äter inte lchf för att gå ner i vikt – utan för att slippa ha ont och må illa. Det är folk i min närhet lite svårt att förstå och det klassiska ”när ska du börja äta normalt” och ”du behöver ju inte gå ner i vikt” kommer ständigt.
  Jag är inte strikt alls, socker tål jag (även om jag mår bättre utan), men de klassiska kolhydraterna (pasta, ris, bröd, potatis) tål jag bara inte och därför är det inte värt att äta det. Detta omfattar även de flesta bakverk och jag som älskar att baka har funnit stor glädje i din blogg (och garanterat i din bok som snart dimper ner i brevlådan!). Det finns så otroligt många goda LCHF-alternativ och där har du Marianne spelat en otroligt stor roll! Du bidrar till att göra lchf en fungerande livsstil! Tack!

  • Tusen tusen tack för denna fina feedback!! 🙂
   Det är precis detta jag önskar ska hända!
   Alla är inte gamla, sjuka och överviktiga 😉
   ALLA behöver äta mer hälsosamt och kan man då undkomma denna fällan med ohälsosamma bakverk, godis och desserter är väldigt mkt vunnet.
   Stor varm kram och ett jättevarmt välkommen hit!
   Mariann

  • Utan att vara 100 men som jag läser det verkar det vara samma mjöl som är i bruna påsen. Kanske värt att dubbelkolla med mail till dem om man menar att 4% är 4 gram per 100 gram. för att vara riktigt säker.
   Kram mariann

 4. Jag tycker så här: vi är alla olika vilket betyder att våra kroppar reagerar olika för olika livsmedel. Det finns de som tyvärr måste äta strikt LCHF (oavsett om det beror på sockerberoende, sjukdom, diabetes, vikt, etc) och det finns andra som vill äta bättre mat för att de fokuserar på hälsan. Det som jag gillar med LCHF är att oavsett vad man är för ”person” då kan man äta riktig god mat och själv veta vad som är bra för en eller inte. Jag är LCHF-are för att jag hade problem med lederna och det var svårt för mig att hålla vikten. Du passar in Mariann med dina bakelser inom LCHF! Man ska njuta, fika med sina vänner, umgås utan att LCHF blir ett problem för våra livsstil.
  Jag har ju valet att antigen äta bakelser som jag inte vet vad de innehåller eller så jag går in i din blogg (eller köper din bok) och bakar något gott som även jag kan äta med gott samvete. Det är det som är meningen VALET, att kunna välja, det är friheten och även inom LCHF.
  Tack för att du tar dig tid för att informera oss om hälsa och för att du experimentera i din kök och dela med dig.
  En stor kram från en LCHF-freak.

 5. Jag älskar att baka… och jag äter LCHF. Visst blir det lite konflikt mellan dessa saker men självklart finns det rum för båda.
  Mitt största problem (om det nu är ett problem) är att när jag ätit min ”riktiga” mat, så är jag så mätt att jag inte orkar eller är sugen på bröd/kakor. Men de gånger jag planerar in smörgåsfrukost eller fika med LCHF-kaka så vill jag kunna njuta av det.
  Och alla är olika… vi tål olika mycket. Och man måste själv dra sin gräns.
  Jag tycker att det är superkul att din bakbok kommit ut så att vi som äter LCHF kan ta del av den bakande världen också. 🙂

 6. Hej sötaste fina du <3 Jag har provat många av dina recept nu redan och lchf bakande måste finnas hemma hos mig för jag skulle adrig någonsin få mina barn att skippa godis och snacks på lördagar om det inte var för lchf bak. Sen som du säger på barnkalas, examen m.m. Blir ju mycket lättare om man kan servera sånt som vi äter hemma dvs lchf. Min 7-åring skulle inte vilja ha ett barnkalas alls om det inte fanns lchf bakande…det är ju en del av hela grejen. Sen när man är inne i en viktminskning och har svårt med den kanske man ska prova sig fram med vad som funkar för just sin egen kropp…tyvärr får jag nog vänta både med mejeri och bakverk tills efter min viktminskning men mina barn ska ju inte behöva påverkas av det!! Jag förstååååååååår vad många av dom som är emot lchf bak (verkar ju ha blivit en mindre debatt mellan bloggarna nu) menar men man måste se hela stora bilden…

  Det jag har provat är semlor, kokosrutor, cupcakes, kladdkaka, chokladsnurror he he

  Allt var jättemumsigt men det blir väldigt torrt med kokosnötsmjöl,…har du nåt tips på vad man kan tillägga så det ej blir torrt? Kesella? Smör? Sen kan jag tipsa att det nästan alltid när man bakar med kokosmjöl är godare dagen efter =)

  Ska jag ranka hamnar dom så här
  -cupcakes
  -kokosrutor
  -semlor
  -kladdkaka
  -chokladsnurror

  Tack snälla du för din bakbok!!!!!!!!!

  • Hejsan!! Kul att du redan fått boken! 🙂
   jag tycker dock inte det blir torra bakverk här, det enda som blir torrt är småkakor, typ kanelsnurror, mandelbitarna, roskakorna osv, där man har relativt mkt kokosnötsmjöl i. Dock är andra småkakor också lite åt torrt och kräver en mun kaffe eller så 😉

   Nix, har alltså ingen lösning på det torra, man har så ofantligt mkt fett och fukt/grädde mm att det inte går att ha i mer då kan inte kokosnötsmjllet binda mer.

   Så man får vänja sig helt enkelt eller prova sig fram med att byta grädden/CF mot kesella, men då missar man ju fettet också.

   Kram på dej hur som
   Mariann

 7. Hej!
  Jag såg reportaget i DN och blev sugen att gå in i köket och baka någon av dina bakverk på direkten. Jag tyckte speciellt att dina chokladcupcakes såg goda ut, och gillar att du har gjort varianter på alla ”klassiska” fikabakverk. Det är extra roligt, eftersom jag håller på lite med samma sak själv – att baka nyttiga efterätter (dock inte enligt LCHF). Självklart ska man äta bakverk trots att man följer LCHF, är diabetiker eller är hälsomedveten.

  • Hej och varmt välkommen hit!
   Så roligt att höra att du blev baksugen. 🙂
   Ja eftersom jag upptäckte att kokosnötsmjölet är som vetemjölet så gick det ju plötsligt att baka nästan alla klassiska bakverk. Det är liksom det som är min uppfinning! 😀
   Stor kram från Mariann

 8. Idag firade vi min 55-årsdag hos sonens familj o när vi hade ätit vår goda feta söndagsstek, sås , sallad o efterrätten ,LCHF, givetvis så slog det mig att det finns ju många sockerberoende som skulle kunna äta ENBART LCHF efterrätter o bakelser o kanske nån sallad på de tillåtna grönsaker dagligen o ÄNDÅ få bra hälsa! Visst är det så? Vi har ju så olika metabolism. Jag kan tex äta grädde med sukrin nån gång.

  • Hej!
   jag är övertygad om att många sockerberoende (kanske inte alla) kan äta lchf bakverk utan att hamna i träsket.
   För så fort man vill ha nått gott så kan man ju ta något tillåtet gott. Problem uppstår ju om man inte nöjer sig med lchf bakverk utan dyker i sockerskålen, då får man ju inse att även lchf bakverk inte funkar. Detta antar jag gäller några få av oss, de flesta har väl ett hyffsat nromalt förhållande till socker sedan gammalt.
   Men jag inser att alla inte har det.
   Sedan är det väl också så att alla gravt beroende männsikor kanke är omgivna av sådana som inte är det och de kan ju vilja fika mm, så dessa bakverk är ju för alla!
   Kram från Mariann

 9. Det är så underbar att läsa och testa dina recept. Man inser hur mycket kärlek, tid och jobb du har lagt på dessa recept.
  Jag är en av de som tycker att man inte kan leva med bara saltade rätter.
  Jag uppskattar den söta smaken av efterrätter och bakverk ibland.
  Jag tror att variationen gör det roligt att fortsätta med denna livstil.
  Grattis !

  • Varmt välkommen hit sweli!! 😀 och tack för grattis!
   Du har helt rätt, precis så är det för mig med jag kan bli så trött på bara salt.
   Kram från Mariann

 10. De striktaste och mest fanatiska företrädarna för LCHF, har inte förstått det orimliga i sin attityd. LC står för LOW carb, inte zero. Jag förstår argumentet att man inte ska trigga sockersuget om man är sockerberoende, men ALLA behöver för den skull inte avstå. Det är som om man skulle kräva att ALLA ska avstå från alkohol, bara för att en del lider av sjukdomen alkoholberoende, och därför inte kan smaka minsta droppe utan att trigga igång det oemotståndliga suget efter mer.

  Jag anser bestämt att din linje är vettig, Mariann! Det avgjort bästa alternativet för människor som önskar fortsätta med att fika, utan att för den skull bli fullproppad med socker. Heja på!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*