Om sockerberoende…

Nu får jag en del tankar om detta med sockerberoende som väl inte är jätte erkänt ännu i alla fall inte inom vården och i synnerhet inom överviktsenheterna.

Denna luriga sjukdom som befinner sig i hjärnan skriver Bitten Jonsson om mkt och har ett stort center där man försöker hjälpa sockerberoende.

Så när debatterna går heta om fetma och där många tror det handlar om lathet och dålig karaktär, de som kanske aldrig varit feta och/eller aldrig haft ett slags beroende kanske ska djupstudera på Bittens sida och varför inte följa noga bloggen Vittbegär?

Där får man följa en kvinnas kamp med detta beroende. Gunilla kommer också i  oktober med  boken Vitt begär, den handlar om just den problematiken och om alla köper den så har vi alla också en större chans att också förstå fetmans djupare problematik.

Jag själv sliter inte med ett djupt sockerberoende, mitt försvann med LCHF, men jag kan se att många sliter med denna problematik trots en LCHF kost.

Socker= alla kolhydrater och också stärkelsen, min fetma kom till stor del ur överätning av bröd och pasta.

 

 

8 kommentarer

 1. Ja det är ett slit att motstå sötsaks-begäret ,speciellt när man har någon annan i familjen som gladeligen stoppar i sig sötsaker både nu och då, det är ett rejält sug som är så svårt att motstå.

  Idag känner jag mig extra stolt för jag har klarat av begäret 2 dagar i rad när kära maken suttit bredvid mig i TVsoffan kvällstid och ätit upp goda nougatrullar = min favoritchoklad.

  Jag äter inte helt LCHF ännu, men jag är på väg dit och sporrad av att kunna stå emot sötsuget så pass bra så verkar detta vara lovande inför framtiden och det är definitivt värt att fortsätta in på LCHF-vägen för mig 🙂

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   Jag förstår dig precis, för när jag började LCHF fick jag äta det själv i nästan ett år innan resten av familjen kunde börja förstå vad jag höll på med och framför allt VARFÖR.
   Jag vill äta mig till hälsa, punkt slut och när de såg att jag blev starkare och fick mer hälsa så insåg även de att jag vet nått de inte riktigt tagit till sig.
   Eller så gick min hjärntvätt (tjöt) in tillslut 😉
   LCHF är vägen ut ur beroende och ohälsa, i alla fall för mig och många andra. Övrig familj nu är friska som nötkärnor, inte en förkylning på 2 år för dem.
   Så denna inslagna väg lär vi aldrig avvika ifrån.
   Kram på dej och lycka till i att fördjupa ditt sätt att äta enligt LCHF.
   Mariann

 2. Marianne, just detta upptog en stor del av min dag igår också. Jag har ätit LCHF ett tag, inte strikt och med vissa snedsteg. Det jag tidigare har trott och nu konstaterat är att jag verkligen är beroende.
  Jag har sagt det på (mest) skoj många gånger, men fick en helt annan känsla för det för någon vecka sen då jag insåg att det inte alls är på skoj eller kul utan det är verkligen allvar. Fast jag inte hade något känt riktigt sötsug så satt jag ändå där i soffan en kväll och öste i mig godis. Den helgen blev de ca 1,5kg! blandat godis. Och på söndag kvällen mådde jag allvarligt illa, spyfärdig! Ändå har jag fortsatt äta, inte lika mycket men jag är ständigt sötsugen, jag äter något litet nästan varje dag. De har blivit mycket mörk choklad, för de e ändå något av de nyttigaste jag kan äta.
  Men den vita drogen har just nu ett starkt grepp om mig
  🙁
  Jag går ändå inte ifrån kosten, som jag mår riktigt bra av, men de gör att jag bara ökar i vikt när jag tillför så mycket kolhydrater.

  • Hejsan och varmt välkommen hit ska du känna dig. 😀
   jag förstår verkligen att du sliter med detta, kan du se om du kan få hjälp ex hos Bitten?
   Hur fungerar det annars om du tillverkar eget lchf-godis och kakor som ett led i att överkomma beroendet, skulle det funka tror du?
   Eller märker du att det inte är äkta vara?
   Då jag själv inte har ett så svårt beroende är jag inte rätt person att veta och komma med förslag på hur man angriper problemet.
   Stor varm kram och ge aldrig upp lchf, det är en stor hjälp på vägen ur detta.
   Mariann

 3. Ätit lchf sen snart ett år tbax, kämpar ff mot sockerberoendet jämt, dygnet runt. Åt illa under sommaren, o mådde skit… Börjat läsa sockerbomben nu. Hatar att behöva kämpa 24/7!!!!!

  • Hejsan!
   Känn dig varmt välkommen hit 😀
   Jag förstår att det är skit att behöva kämpa en evig kamp mot sockermonstret.
   man önskar man kunde hjälpa…
   men kanske du kan få hjälp hos Bitten?
   Stor varm tröstekram
   Mariann

 4. Man får inte glömma bort att endast socker och stärkelse inte alltid är boven för fetma. Ärftlighet/gener är nog den större boven, en gen som man inte kan göra något åt.
  Min dotter föddes med gener från sin fars kvinnosläkte, alla på hans sida var stora kvinnor medans på min sida var vi smala. Min dotters gen har överförts på hennes egen dotter och troligtvis kommer det att fortsätta i generationer.
  Kanske skulle båda kunna gå ner i vikt med lchf men det är nog inte troligt. Jag tror inte alla kan gå ner med lchf, inte dom som är födda med ”fetgenen”. Jag kan ha fel.
  Vad är din åsikt om detta, Marianne?

  • Hejsan!
   Jag tror som så här att de med en genetisk svaghet, sedan om det är fettgener eller dåliga gener inom andra sjukdomsfält så är det om möjligt ÄNNU viktigare att äta rätt kost så man minimerar möjligheten till just fetma eller sjukdom. Det är de människor med bra gener som kan ”unna” sig att äta fel.
   Så ser jag det.
   De bör absolut prova att äta lchf och se om vikten minskar och sedan är det ju också i ALLA lägen ett hälsosammare sätt att äta på.
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*