Min lovsång till äggmjölken

äggmjölkdags att sjunga lovsång till äggmjölk igen…

Denna superuppfinning!

Vad har man den till undrar kanske de nya, här ska jag rabbla det jag använder äggmjölken till eller anser den kan användas till:
1. Frukost eller lunch
2. På resande fot i termos
3. Som flytande föda efter operation
4. Att baka med som alternativ vätska
5. Välling till barnen
6. I kaffe eller te

Det man absolut måste lägga på minnet är denna är tusentals gånger bättre som flytande NÄRINGSRIK föda efter operation än den blaskiga, äckliga och näringsfattiga välling som bjuds alla nyopererade på sjukhusen.

GLÖM INTE DENNA ÄGGMJÖLK TILL DETTA ÄNDAMÅL!
Dock behöver man ju snälla anhöriga som kan tillreda äggmjölk hälla på termos och komma till en på sjukhuset…

Mitt recept på äggmjölk som jag finner godast:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Givetvis går den att smaksätta med  annat, ex vaniljpulver, kanel eller  kardemumma mm bara att prova ut sina egna smaklökar vad som är godast.

 

 

 

16 kommentarer

 1. Tack Mariann för att du finns och inspirerar mig till att våga prova något nytt. Jag har alltid ryst vid tanken på äggmjölk (välling är det värsta jag vet) men efter dina lovord kände jag att det var dags att iaf prova. Jösses så gott till frukost, smakar precis som jag vill att varm choklad ska smaka och vilken mättnadskänsla 🙂
  Önskar dig en riktigt go helg. Kram

 2. Man skulle kanske våga sig på detta efter så mycket lovord 😉 Har varit ( och är) väldigt skeptisk, men skam den som inte kan ändra sig! Skall testa under helgen, återkommer med betyg 😉

 3. Åggmjölk är helt outstanding!
  Dricker en dos på 2-3 ägg, 50g vanligt saltat smör,2 rågade tsk kakao, några droppar stevia,en susning snabbkaffepulver och en doft lakritsrotspulver + kokt vatten så totala mängden inte överstider 5 dl, varenda eviga vardagsmorgon, och har gjort det i ett år!
  Må var och en hitta sin egen favorit blandning.
  Man står ju sig på detta till långt in på eftermiddagen om man måste-ibland är man på språng och har inget ätbart att tillgå.
  Men TACK för infon om avidinet, det har jag aldrig hört!

 4. Är relativt nybliven mormor till en liten tjej som blir fyra månader i början av maj. Nu har de på rådgivningen börjat prata om smakportioner och välling och gröt. Min dotter följer LCHF och vill inte börja ge välling och gröt till lillflickan heller. Har du några bra tips på alternativ åt så små? Med vänliga hälsningar från Finland

  • Jag vill inte ge råd om hur man ska göra, men jag kan säga hur jag hade gjort:
   Först hade jag ammat så ofta barnet vill så hade jag gjort detta i första hand ända fram till minst 6 mån och hoppat smakprover tills dess.
   Jag hade valt att amma länge och väl minst 1 år.
   Jag hade givit henne äggmjölk men bara på gulor väl avrunna gulor från äggvitan runt 6 -8 mån, först väldigt lite och sett hur det tas emot, efterhand ökat på.
   Gjort min dotters lchf gröt och jag hade helt klart lyft in lie mat, jag rev tidigt frysta kött/fisk bitar, kokade dem i smör och med mosade morötter osv till, först som smakportioner och ökat på. Givetvis kan hon äta fruktmoser hemgjorda.

   Jag hade under alla omständigheter aldrig givit mina barn välling om jag fått börja om.

   MEN DETTA ÄR DIN DOTTERS VAL och hon får ta eget ansvar vad hon än väljer att göra.

   jag önskar henne och dig stort lycka till och det måste vara underbart med ett barnbarn, hoppas jag med får uppleva det…
   kram på er alla!

 5. Jag dricker också äggmjölk till frukost. Oftast smaksatt med kakao och 1/3 bryggt kaffe som vätska. Detta står man sig på länge och jag inget sug alls efter något innan lunch.

  En ny favoritsmak är frysta blåbär som får koka med i smörvattnet + vaniljpulver. Sååå gott!!!!

  Angående äggvitorna har jag för mig att detta kompenseras med mera gulor vilket du ju gör i ditt recept.

 6. Nu blev jag fundersam kring avidin. Har inte hört om det förut och blev ju lite rädd nu. Jag följer Anna Halléns recept med 3 ägg som mixas med 6 msk kokosfett, därefter häller jag 4,5 dl kokande vatten och mixar igen, därefter häller jag i 1.5 dl kallt vatten och mixar igen. Räcker inte det för att få ordning på avidinet då menar du?

  • Äggvitan bör upp till 70 grader, det du kan göra är att kolla så det blir 70 grader, jag brukar ju koka upp vattnet ett par tre gg för att säkerställa.
   Kolla med en termonmeter så ser du.
   Forska/googla mer ang avidinet, men det verkar ohälsosamt att inta rå vita ofta. Ibland tror jag väl inte att det är så farligt.

 7. En vacker dag ska jag våga prova denna omtalade äggmjölk. Just för att jag är så nyfiken! Men jag måste medge att det låter lite läskigt 🙂

 8. Hej Mariann!

  Jag provade ditt recept på denna äggmjölk men asså den blev vidrig. ..smaken var okej men konsistenen gav kvävningar. Ska det vara klumpigt? Det blev typ välling konsistens. Jag trodde den skulle bli slät. Det är väl äggen som gör det. Jag visspade under upphettning, har jag gjort fel? Tacksam för svar. Det låter ju så bra det här med äggmjölken – vill tycka om det 🙂

 9. Som en extra liten ”hyllning” till äggmjölken kan tilläggas att detta är i princip det som kallas näringslösning (Intralipid) och som många människor lever hela sitt liv på.
  Har själv arbetat med att tillverka detta och det görs på följande sätt:

  Värm vatten (och glycerol, googla om ni vill veta mer)
  Värm olja i ett annat kärl
  Tillsätt frysta äggulor i oljan
  För över olja/ägg-blandningen till vattenlösningen
  Blanda genom att köra en homogeniseringsprocess (stor maskin som slår sönder fettmolekylerna så de kan blandas med vattenlösningen)

  Voila – färdig Intralipid att ge till de som inte kan äta fast föda av en eller annan anledning.
  Det var riktigt kul när jag här om kvällen stod med min mixerstav i köket och gjorde äggmjölk och kom på vad det faktiskt var jag gjorde!

 10. Hej Marianne!
  Jag skulle vilja ha ett bra recept på äggmjölk som är gräddig till sin karaktär att ha i kaffet. Jag gillar inte kaffe egentligen men håller på att försöka lära mig dricka det och då behövs mycket grädde i kaffet!. Skulle vara bra med en slurk kaffe på eftermiddagarna på jobbet men där kan jag inte stå och slabba med mixer och göra fettkaffe. Tänkte istället ta med mig äggmjölk och bara hälla i kaffet.

  Om jag tar lite mindre vatten och största mängden fett blir det riktigt gräddigt då? Hur lite vatten och hur mycket fett kan man ta egentligen?

1 trackback / pingback

 1. Äggmjölk till frukost | Madelens LCHF

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*