Marianns Zucchinikaka – ”morotskaka”

Här kör jag zucchini istället för morot, funkar precis lika bra om inte bättre 😉
Ingredienser:
6 ägg
2 msk Bakery+ sötning
150 g smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 1/2 msk kanel
1 1/2 msk malen kardemumma
3 tsk bakpulver
ca 125 g grovriven zucchini
Glasyr/topping:
200 g cream cheese
100 g mjukt osaltat smör
1 msk Bakery+
ev några skvättar citron
Gör så här:
1. Smält smöret och vispa äggen fluffigt och häll i smöret och grädden, blanda väl. Rör ner grovriven zucchini.
2. Blanda alla de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Häll den i en smord och pofiberbröad rund springform ca 22 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Låt svalna.
Topping:
1. Blanda alla ingredienser väl med varandra och bred den sedan över den avsvalnade kakan.

©Mariann Andersson

 

 

 

16 kommentarer

  1. Ser gott ut ska jag klart prova 🙂

    Idag har Helenius fått ta plats i Expressen, bakom högar av frukt, som hon säger ska sänka blodtrycket !?
    Så ska man röööra på sig, hon glömmer Alltid dem som av olka anledningar har svårt att röra på sig, den tanten !
    😉

    • Hhmmm Maj-lis…. undra om hon rör på sig?
      jag har rört mig nu i var och varannan dag i 7 mån och idag har jag inte gått ner ett enda gram på det… förut var det 1-2kg, men dom är visst på plats idag igen. 🙁
      Vi får hoppas att den världen hon tillhör snart ändrar på sig…
      Kram Mariann

  2. Mariann, behöver lite tips på vad jag kan använda LCHF butikens Redix till. Köpte det för ett bra tag sedan och upptäckte nu att jag måste använda det innan året är slut. Det är ett förtjockningsmedel av konjacroten. Varmsås, kallsås, gryta, vad som?

    OM du nu använder/använt det själv och vet. Skulle uppskattas!

    • Hejsan!
      jag använder en del redixen, mest i varma såser både vita och bruna funkar jätte bra!
      Sedan går den också att använda istället för gelantin i ex vaniljsås eller kräm.
      //Mariann

    • Vaniljsås, det kan jag tänkas behöva till en del. Hur vet jag hur mycket jag ska dosera? Kan jag använda det i chokladpudding eller pannacotta istället för gelatinblad också?

  3. Hej!
    Vad kan man ersätta pofiber med i denna Zucchinikaka? (ska den båda vara I kakan och till att bröa formen?

    Tack för en superbra blogg!
    Cissi

    • Hejsan och välkommen hit! 😀
      Du kanske kan bröda med koksomjölet, eller bottna med bakplåtspapper?
      I kakan kanske du kan öka kokosnötsmjölet något.
      Kul att du gillar min blogg och mina recept!
      Kram från Mariann

  4. Det här var en bra kaka! Ska grädda den lite kortare och ta lite mer kardemumma och kanel nästa gång så blir den nog super! Och glasyren lyckades jag med och blev lika god som vanlig, med citron i.

    • Javisst är den! 🙂
      Jättegod och kan gott passera som en ”morotskaka” 😉
      Sedan är det ju det med olika ugnar och formar… man behöver ju alltid justera efter sin egen. 🙂
      kram och tack för respons på receptet
      UPPSKATTAS
      Mariann

  5. Väldigt god !
    Hade ingen cream cheese jag tog mascarpone istället..en chansning..
    Det blev inte alls till ngn nackdel ,ska jämföra nästa gång jag bakar denna kakan !
    Stort tack !

Lämna ett svar till Tina Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*