Mandelmjöl och bakning forts…

IMG_0291Det har ju sedan man upptäckt att mandelmjöl innehåller högre halt av kolhydrater än vad som anges på somliga påsar uppmanats till återhållsamhet med att äta mandlar.

Somliga påsar går ut med 4 gram kh per 100 gram och labbtestet visade på runt 7-8 gram istället.
Hela mandlar enligt livsmedelsverket ligger på 13,4 och jag mal ofta mandel själv då det funkar lika bra som mandelmjöl i allra flesta fall. Så jag väljer att räkna på livsmedelsverkets siffra. Kokosmjölet har också en varierande halt av kolhydrater från 4-17 gram. Här räknar jag också på den högre andelen.

Nu tänkte jag redovisa för de som inte kan, vill eller orkar räkna själva  hur lite kolhydrater ex en limpa bakad på mandlar och kokosmjöl ändå kan innehålla…

Vi tar Majorens ( kommenterar ofta hos kostdoktorn) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF.

Innehåller:
0,5 dl kokosmjöl väger 30 gram = 5,1 gram kh
2 dl mandelmjöl väger 90 gram = 12,6 gram kh
1 dl sesamfrön väger 50 gram = 2 gram kh (risentas sesam innehåller 4 gram kh/100gram)

Detta gör 19,7 kolhydrater av ovanstående mjöl i hela formbrödet och man får ut ca 15 skivor och det blir då 1,3 gram kolhydrater i en skiva.

Nu finns det ju smör, ägg, ost, fiberhusk, salt och bakpulver i också, men dessa ger ju inte så mycket  kh och om du gillar att räkna högt så räkna på 2 gram kolhydrater per skiva bröd.

Tror inte många behöver bli rädda för att baka och äta lite bröd och bakverk, eller hur? 😉

Är ändå  2 gram per skiva för mycket så varför inte ta 1 dl kokosmjöl och 1 dl mandelmjöl?
Du får ner halten med  ca 9 gram kh till 10,8 gram kolhydrater i hela brödet. Det ger mindre än 1 gram kolhydrat per skiva…
Så så här kan man alltså använda kokosmjölet för att reducera kolhydraterna dvs mandlarna i bröden och bakverken, om man nu funnit anledning att vara rädd för mandlarna…

 

 

17 kommentarer

 1. Fast jag tror inte folk är rädda för mandelmjöl..utan mer upprörda över att man inte kan lita på innehållsförteckningen. Man får ju hoppas det inte är häst i det också…

  De som lever strikt äter undvek nog mandelmjöl innan också.

 2. Tack för hjälpen!

  Man kan ju unna sig en ruta mörk choklad då och då till kaffet om man inte går på sträng diet. Detta har jag läst att Kostdoktorn skrivit i sin blogg. En ruta choklad innehåller väl ca 6 kolhydrater. Så kanske detta med bröd har blivit ett hatobjekt som bara måste bort. Man kanske tror att börjar man äta bröd så är det lätt att hamna i det gamla brödträsket igen. Men jag tror att det är tvärtom. Om man inte är sockerberoende förstås. Då gäller andra regler.

  • ja somliga har blivit onaturligt negativa mot bakning och antingnen lever de så långt från verkligheten att de faktiskt inte ser eller så har det blivit en principsak.
   Ibland tror jag också att enskilda människors egna övervägande måste bli ”den enda sanna vägen” dvs, om jag måste äta strikt av olika orsaker och triggas av ex mandelmjöl, ja då är det så för alla…
   jag förstår faktiskt inte att många ser så snävt och onyanserat på det hela :/ märkligt…

 3. Du har inte funderat på att göra fröknäcke med pepparkakssmak?
  Borde väl bara vara att kasta i en påse med pepparkakskryddor, får se om jag provar lite längre fram mot jul!
  MariaG

 4. Sötebröd finns ju också. Jag tittade i går på Hela Sverige bakar och alla goda bullar och Wienerbröd som bakades där. Ett av Sveriges mest populära program.
  Folk, kvinnor, framförallt, älskar att baka och äta bröd, ha kaffebröd, bjuda, ta med sig…. Alla veckotidningar är fyllda med bakning och nu kommer julen. Jag har oerhört svårt att förstå varför man ska vara så negativ mot bakning, när det nu finns ett alternativ. Även om jag inte bakar!

 5. Stora problemet är ju att det för så många verkar bli ”allt eller inget” med så mycket.
  Få saker är nyttiga i stor mängd/hela tiden.

  Så många som vill ha reda på vad de ”får äta” och med det se det som ett ”klartecken” att ”får” man äta något så gäller det oavsett mängd/frekvens. Det stämmer ju helt enkelt inte.

  När folk ska äta på ett ”nytt” sätt blir det lätt lite tokigt/orimligt då man inte sedan innan har en uppfattning om rimlighet.

  ”Problemet” med just mandelmjöl är ju att det lätt blir mycket för många i mjölform även om det finns de som inte förstår man inte kan sätta i sig skålvis med hel mandel heller.

  Stora mängder mandel är knappast nyttigt, tvivlar på stora mängder kokosfiber(kokosmjöl) är det heller – men där används ju normalt mindre mängd och man slipper instabila fettsyror i större mängd.

  MEN – det är knappast inte så jättenyttigt att äta ett halvt kilo broccoli varje dag heller (eller byt ut mot vitkål/blomkål/etc. vad man nu har som favorit).

  Dock vanligaste ”lchf-risken” verkar vara mejerierna – få tänker på att 100 gram ost är ungefär motsvarande 1 kilo mjölk, fler lchf-människor som sätter i sig flera hundra gram ost varje dag än som skulle få för sig att det är en bra idé att dricka flera liter mjölk varje dag. Finns ju även absurda recept med 5 dl grädde/portion . (förutom de eventuella risker med mjölkprotein som finns så är blir det ett problem med överdoseringen av kalcium det blir med den ofta förekommande magnesium och kaliumbristen många lchf-ätare får av det de äter – dessa måste vara dels i relativ balans, men kalciumöverdos har ju även andra risker som pekas mer på)

  Äta någon skiva mandelbröd någon gång då och då är knappast mycket värre än att äta någon näve mandlar lika ofta (något sämre ur hela den upphettning och omega 6 biten men pja ingen stor skillnad). Äter man flera skivor per dag varje dag (dvs håller i gammalt ”mackbeteende”) blir det nog dock mer fort obalans än av ”vanligt” bröd då vetemjöl är så pass näringsfattigt i jämförelse utan har helt andra risker.

  I någon mån kan man väl ”argumentera mot bakning” ur den vinkeln om det ersätter ”riktig” mat om det blir obalanserat totalt intag för någon (det är t ex färre som äter grönsaker till en bit sockerkaka än som gör det till en ”vanlig” måltid).

  fler saker som inte är nyttigt att äta i stor ensidig mängd men som kanske färre tänker/anmärker på: kyckling (mycket dålig fettsammansättning framförallt i den du kan köpa i affären), fläskkött från industrigris (mycket omega 6 där), standard lax från affären (odlad lax har inte alls samma nyttiga innehåll som avses gällande nyttig fisk – och tar man ”vild” fet fisk istället från östersjön riskerar man den reproduktiva hälsan även för sina barn genom det betydligt högre dioxinvärdena och deras anrikning än de flesta vet).

  Så åjo, tänker man bara ett varv på vad som blir rimligt går nog mandelbröd alldeles utmärkt 😉

  Men ska vi klaga på bakning när vi ändå är igång finns det nog mer anledning att kika på många av de ”fröbröd” som förekommer! Många innehåller ju t ex stor mängd mixade linfrön – där kan vi ju verkligen tala om stor mängd instabila fettsyror! (så länge de behålls hela ”kommer de undan” med att innehållet mest passerar igenom…), och sen stora mängder solrosfrön t ex? solrosolja hör ju till de allra sämst balanserade oljor man kan stöta på – liten mängd frön kan ju av smak och mineralskäl vara ok, men att basera på och äta mycket av?

  Det är helt enkelt inte svart eller vitt vad som är ”ok” och inte.
  Det här kunde blivit ännu längre, men det behövs lite ibland tror jag, alltför många nya (och gamla!) lchf:are som tror det bara har med mängden kolhydrater att göra 😉

 6. Hej
  Ville bara säg det att i går var vi lite gottesugna och tänkte att vi bakar ngt gott… Hade inte så många olika ingredienser hemma så jag gjorde dina Mandelbitar och tänkte att de får väl duga… (även om de kanske inte blir så goda) Men oj vad jag bedrog mig… de var ju så himla Goda så det slank ner två stycken av bara farten när vi fikade….
  Dessa är nu mina nya favoriter!

  Tack för dina fina recept.
  Med vänlig hälsning Camilla

 7. Hej Mariann!
  Jag bara älskar dina brödböcker 🙂
  Brödet till smörgåstårtan, var så god. Så det tänker jag göra fler gånger. Jag gjorde inte smörgåstårta den här gången, utan skar den som en gammaldax brödkaka. Så fick gästerna skala sina räkor själva 🙂 och göra egna smörgåsar.
  Jag har en fråga: När du gör eget mandelmjöl, skållar du mandeln först då eller mal du hela mandeln?

  • Ååå så roligt att höra att mina böcker har gått hem hos dig! KUL!
   Ang mandel så beror det på, är det i bröd som gärna kan vara ”grova” så får skalet vara kvar annars såkllar jag och skalar. Så i flesta fall skulle jag nog ha skalet kvar vad gäller bröd.

 8. Hur byter man ut 1.5 dl vetemjöl mot mandelmjöl/kokosnötsmjöl i en citronkladdkaka?
  Såg din omvandltabell för mandelmjöl vs kokos men inget för vetemjöl till mandel elr kokos
  Tacksam för svar =)

  • Hejsan!
   Det finns flertal kladdkakor på bloggen och det är bara att ta ett och byta ut smaksättningen mot citron :D.
   Finns ingen enkel regel vetemjöl- lchf-mjöl, det hänger på så mkt.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*