Lyxiga Saffransbullar – Lussebullar

LCHF-sfärens allra första lussebullar är dessa!

10-12 lchf- saffransbullar

Saffransdegen:
4 ägg + 1 gula
2  msk sötning Bakery+
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 påse saffran 0,5 gram

1 äggvita för pensling och lite hackade nötter el mandlar

50-75 gram mycket mjukt smör

Mandelmassa:
100 gram mandel, skållad skalad mald + ev 2 bittermandlar
2 msk Bakery+
2 msk grädde

eller kika här ta då halva mängden.


Gör så här:
Smält smöret. Vispa ägg och sötning fluffigt i minst 5 min. Ta smöret och grädden vispa och ta sedan i saffranet och blanda väl runt.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten svälla minst 5 min gärna längre.

Kavla sedan ut degen mellan två oljade bakplåtspapper. Kavla ut en rektangulär och bred smöret på och riv mandelmassan över, rulla den sedan som vanlig bullar/rulltårta och skiva upp 10-12 bullar och lägg dem i bullformar. Pensla med äggvita och strö som här hackade valnötter ovanpå.
Grädda i 175 grader i ca 20 min, känn på dem.

©Mariann Andersson

 

30 kommentarer

 1. Hej!

  Du skänker så otroligt mycket glädje med dina otroligt fina recept! Du har gett vår familj många *goda* stunder! Du är guld värd!

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   Ååå vad dina ord värmer och gör mig alldeles varm i hjärtat. 😀
   TACK!
   Varm kram till hela din familj
   Mariann

  • Hejsan!
   Roligt att du följt mig ett tag och jag skapat ett ”beroende” 😉
   jag ser fram emot boksläppet också, ska bli så roligt att få se och höra hur den tas emot och när alla börjar använda den och bakar, ååå så spännande det blir!
   Kram från Mariann

  • Nej den är inte med i boken, det är en kanellängd och en vanilj och jordgubbslängd, som står för ”bull” recepten.
   Glömde bullen till semlan är också med!

 2. Hej igen Marianne! Jag undrar om det verkligen är pofiber som ligger på det undre smörpappret på de övre bilderna med degplattan samt den med degrullen? Det ser definitivt inte ut som pofiber men kanske har jag fel!? För mig ser det iaf. ut som Sukrin/Sötrix. Varför skriver du isf. att man bör bröa pappret med pofiber när du själv verkar använda ganska rikligt med Sukrin? Min undran är mest sprungen ur det faktum att du konsekvent hävdar att det behövs så otroligt lite Sukrin och dina recept innehåller sannerligen alltid väldigt små mängder. Därför blir jag förvånad när dina bilder här visar att det ser ut att användas betydligt mer, även hos dig, än du anger i recepten. MVH!/K.

  • Hejsan!
   Tror du jag ljuger om vad jag använder!? *chockad*
   Skriver jag pofiber är det pofiber jag använder, om sedan min kamera får det att se ut som sukrin så är det inte mitt fel. 😉
   jag vinner inget på att ljuga om vad jag gör för tisp och trix för att bakningen ska bli lättare.
   Sedan använder jag lite sukrin av den enkla anledningen att vi får ont i halsen av stora mängder. DÄRFÖR blandar jag stevia och erythritolen till för oss en lagom sötma.
   Använder man BARA sukrin i dessa små mängder blir kakor osöta.

   Mina recept är exakt så som jag gör, skulle aldrig falla mig in att ”gissa” som andra gör… då skriver i så fall jag att jag gissar, så man vet.

   //Mariann

   • Hej igen! Finns väl knappast någon anledning att bli så ”chockad” av en enkel fråga. Svarar du pofiber, så är det pofiber. Det ser så vitt och ”glittrigt” ut på bilderna bara (mitt är mer gult och matt) men det är förmodligen bara blixten eller skärmen som ”lurar” ögat då. My mistake isf. VH/K.

  • har du en bra saffran, om du köpt en billig utblandad så kan ju det påverka smaken i bullen?
   man borde ju inte behöva 2 påsar då jag använder en och det blir en redig och fyllig saffranssmak.
   kram Mariann

 3. Jag har köpt Santa Marias, den jag alltid använder. I vanliga lussebullar mortlar jag den med socker och fräser sedan i smöret. Igår lät jag den gojsa sig med smöret bara, då det inte är socker i det här. Kanske gör ett nytt försök!

 4. Jag använder envist xantangum istället för husk eftersom jag inte gillar sandknastret. Gjorde alltså det i dessa bullar också men tog bara 3 msk xantan. Det gick glimrande, bullarna var rätt jobbiga att göra (kanske för att jag inte tänkte på att pofibra ovanpå degen före kavlingen) men vad goda! Jag tog lite för lite smör att breda på degen eftersom det var lite för hårt så istället tar jag och brer en klutt smör ovanpå bullen efter att ha mikrat den (förvarar dem i frysen). Så goda ! 😉 Tack för receptet!

 5. Otroligt bra recept! Det enda jag märkte som negativt var att mycket smör rann ut i botten på bullformarna under gräddningen. På vissa rann det t.o.m. över kanten så att plåten blev täckt av smält smör. I övrigt otroligt lätthanterlig deg, behövde inte olja bakplåtspappren eller något sådant! Saffran i bakverk är verkligen en favorit, så detta receptet uppskattas verkligen!

  • Jag lägger ju alltid bullformarna i en muffisnplåt och då mräks aldrig nått rinnande smör och om det rinner ut så suger bullen upp det.
   Men du kanske ska misnka lite på smöret då? fast man vill ju gärna ha gott med smör också… 😉

 6. Gjorde dessa igår, men bytte ur lite av fibehusket mot mandelmjöl. supergoda måste jag säga! Blir ju lite mer kolhydrater, men det blir ju ingen extrem skillnad. Kommer absolut inte vara tvungen att äta vanliga lussekatter nu 🙂

 7. Hej Marianne,

  Jag undrar om det här receptet är korrekt. Det är bara 1½ dl kokosmjöl. Det verkar som om det fattas något, mandelmjöl kanske??

 8. WOW! Just bakat och smakat! Supergoda och så nära ”riktiga” bullar en kan komma tror jag!! Riktigt nöjd och du har räddat min Jul! Nu har jag nått eget att gnaga på när folket frossar i lussebullar
  Mvh Sara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*