Lite om supervitaminet D i dessa influensatider

Nu börjar ju influensatiderna och då också vaccinationerna, vaccinera dig  om du tillhör en riskgrupp.
Annars räcker lågkolhydratskost och d vitamin anser jag. Vill du läsa mer om svininfluensan och den skandalen kan det med fördel läsas HÄR.

Vi i familjen har ju tagit D vitamin sedan snart 3 år tillbaka och under denna tid har ingen i vår familj på tre personer varit sjuka i någon förkylning odyl.
Vi kan få lite känning och som vi brukar kalla det ” en kvartsförkylning”, dvs det vara högst några timmar och då i form av skav i halsen, eller lite nysningar och lite snuva. Men efter en natts sömn om det startade på kvällen är det puts väck, eller om det startade under natten och på morgontimmarna finns det ingen känning kvar alls under eftermiddagen kvällen. Märkligt, och vi anser det till en stor del hänga ihop med att vi tar stora doser av D vitamin.

Vi har tagit dels Holistic 2000 IE/kapsel och senare har vi köpt större doser på 50.000 IE/kapsel, iHerb USA.

Vi föredrar att köpa högdoserade och bara ta en i veckan under vintern och var fjortonde dag under sommaren, så gör vi. Men många tycker det är bättre med lägre doser i jämn ström.

Vill du läsa om  D vitamin ska du läsa här:
D vitaminbrist kanske vanligare än vi trott, av Mats Humble, överläkare, akutpsykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset MAS, Malmö
Paleofriend skriver mkt om detta
Här finner ni en pdf fil skriven av en norsk läkare vid namn Jan- Øyvind Lorgen.

Vill du köpa lite högre dos D vitamin 5000 IE/kapsel kan du titta HÄR och  då räcker kanske 1 kapsel om dagen.
Vill du ta lite lägre doser 2000 IE/kapsel kanske dessa kan vara något att välja mellan
Bättre Hälsa (billiga) Holistic ( bra) . Du bör ta 2-3 kapslar om dagen av dessa, du hittar givetvis dessa lågdoserade i hälsokosten också.
Läs gärna på Holistics sida om D vitaminet!

Lägger till en länk  (idag kl 15.24) då Mats Humble ska ha en föreläsning 26/10 på Naturhistoriska i Sthlm, gå och se den ni som kan!

 

 

9 kommentarer

  • ja jisses!! Vad fel jag läste 🙁 ber så mycket om ursäkt och jag rättar genast till mitt misstag
   TACK för att du gjorde mig uppmärksam! 😀

  • Mariann, du har glömt ändra på ett ställe till. Det står:

   ”Vi har tagit dels Holistic 2000 IE/kapsel och senare har vi köpt större doser på 50.000 IE/kapsel.”

   Som jag antar ska vara 5000 IE/kapsel också. Tredje stycke uppifrån (eller längst upp till höger om bilden). 😉

   • Jaha, se där. Inte speciellt insatt i dessa kapslar. 😉 Läste inte noga så trodde när han påpekade en nolla för mycket att du hade glömt där också. ^^

    • SUPERBRA med observanta bloggläsare så jag är tacksam fatt du säger till om du bara tror nått är fel, bättre en gång för mycket än en gång för lite Så. TACK!

 1. Angående D-vitamin. Jag är en av de som inte tror på kapslar överhuvudtaget. Jag har aldrig käkat kosttillskott och kommer nog aldrig att göra det heller.

  Det är ett himla tjafs om D-vitamin, inte minst på LCHF-bloggar (eller så beror det på att jag bara läser LCHF-bloggar). Men jag vill i alla lägen få i mig vitaminer på ett naturligt sätt. Antingen via kosten eller via utomhusvistelse.

  Folk påstår att vi svenskar får D-vitaminbrist på vintern för solen inte är uppe lika länge. Men jag tror inte på det. Jag tror att vi har mindre D-vitamin är de som lever i tropiskt klimat. Logiskt. MEN jag tror också att det är naturligt för våra ”svenska” kroppar. Det om något är logiskt för mig.

  Om en svart människa bosätter sig i Sverige så kan den säkert få konsekvenser av för lite D-vitamin eftersom dess kropp fungera annorlunda och är van vid ett annat klimat. Jag är dock riktigt blek (syns ännu tydligare mot mitt mörka hår) och ”blekfisar” är betydligt känsligare för solljus än mörkhyade eller svarta. Därför tror jag att svenskar ska vara ännu mer försiktiga under solen, speciellt om tron är att fylla på med D-vitamin. D-vitamin får vi av att vistas i solen, vilket nog alla gör oavsett. I Sverige är solen inte lika stark men att åka utomlands och ligga och trycka, speciellt för en svensk, tror jag är rent av ohälsosamt.

  Är 21 år idag och har aldrig någonsin käkat kosttillskott eller fått komplikationer av det.

  Tycker folk ska sluta misstro sin egen kropp och dess förutsättningar. Det är nog farligt när människan frångå naturlig föda och tro sig behöva kosttillskott i form av olika kapslar. Med koncentrerad form av ett ämne. Nej, jag tror kroppen är fantastiskt duktig på sköta mycket själv.

  Sen influensa. Jag har också varit förhållandevis frisk sen jag började med LCHF-kost. Det har varit samma ”kvartsförkylningar” som du beskriver. Däremot var jag sjuk en gång, inte onormalt långt men mer än en dag. Det var när jag kom hem efter en utlandsresa (London) i våras. Det kan varit nya bakterier men framför allt var jag korkad nog att dricka kranvattnet som dessutom smakade skit. 😉

  Idag känner jag mig för första gången på länge febrig. Så får se om det avtar. Jag har ätit mer LCHF-efterrätter än ordentlig mat så jag tror det straffar sig att inte vara strikt överlag (strikt som i huvudsak hålla sig till mat). Eller så har jag otur.

  Något vaccin mot svininfluensan har jag inte tagit och kommer således inte att ta.

 2. Jag tycker att vi skall försöka skaffa oss kunskap så vi får i oss vitaminerna som vi behöver med kosten. Det har kommit mycket nya rön om att vi inte kan tillgodogöra oss vitaminer i pillerform. För att få dagsdosen av D vitamin behöver man bara äta ca10 kantareller (både gula och trattisar går bra ,även torkade) om dagen. För att täcka behovet av omega räcker det med 1 msk eko linfröolja, ja listan kan göras lång. Naturlig eko mat är alltid bäst. En annan fördel är att det blir mycket billigare en flaska eko linfröolja kostar 48:-, vad kostar omega kapsalar?

  • Jag håller med dig i mångt och mycket, och detta skriver jag under fliken kosttillskott också 😉
   men jag tror att vi absolut behöver D vitamin och det i höga doser.
   Annika Dahlqvist skriver om omega 3 och linfröolja: ”Omega-3 av vegetabiliskt ursprung (som i linfröolja) består av för korta kedjor, och vi kan inte tillgodogöra oss dem. De måsta passera via ett djur som kan förlänga kedjorna så att vi kan tillgodogöra oss dem.”

   Vi kan inte alla alltid vara eniga i allt….

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*