LCHF-kakor och vikt

Ibland händer det att jag får frågan om jag går ner i vikt när jag äter så mycket lchf-kakor.
Dessa funderingaruppstår givetvis hos några då jag redovisar att min vikt inte rör sig neråt. Finns säkert de som tänker just på min bakning.

Här vill jag då göra de som tror att lchf-kakorna ligger mig i fatet uppmärksamma på att mina ca 15 kg gick jag ner under mina första ca 8 månader.
Sedan går jag upp och ner 3-4 kg, och detta verkar inte bero på så mycket vad jag äter. Utan om jag rör mig eller inte.

Jag har för den som följt bloggen sedan start april 11 och/eller läst allt, provat det mesta, Fakir, UFO, inga mejerier (bara smör), inga lchf-kakor under 2,5 år. Tränat intensivt osv osv…
Ja ni läste rätt. INGA LCHF -kakor under ca 2,5 år och ändå händer inget. Dessa ”utsvävningar” ( fakir, UFO, inga mejerier) gjordes ca 6 månader in i LCHF och under ca 6 mån. Efter ca 1 år har jag bara ätit strikt LCHF och vikten är där den är.

Varför åts det inga kakor de första 2,5 åren, kanske någon undrar?
Jag började baka några få lchf-kakor, de som stod att finna på nätet (inte många) runt hösten/julen 10 (av familjeskäl 😉 ) men inget var gott upptäckte vi alla,
Men när jag införskaffade kokosmjölet av en händelse jan 11  och upptäckte dess egenskap som basmjöl och kom på hur jag skulle blanda sötningen så blev det bakat massor. Som sedan resulterade i att bakboken blev antagen ev Bonnier Fakta maj/juni 11 och sedan släpptes januari 12.
Så från februari 11 kan man säga att det blivit mer fikabröd hos familjen Andersson. Min vikt har varken gått upp eller ner under det sista året och fram till nu. Däremot har ju maken tappat 27 kg med min mat och bakverk 😉

Så jag kan konstatera att  jag går varken ner eller upp, med eller utan bakverk. Detta betyder att mitt LCHF liv kommer alltid att få innehålla fikabröd och det blir aldrig  mer att jag kommer bjuda på ohälsosamma bakverk heller.

 

12 kommentarer

 1. Jag tycker du är fantastisk!
  Fortsätt ge oss härliga recept så att vi ibland kan förgylla dagen med ett bakverk.
  Kram Jeanette

 2. Jag känner igen det där med att först försvann det ca 15 kg på mindre än ett år och sedan står det still även om jag äter som jag gjorde i början (5-20 gram kh om dan, mycket fett).

  Nu har jag till slut kommit på vad jag behövde göra och det var rätt enkelt – jag måste helt enkelt låta mig själv bli hungrig innan jag äter nästa gång. När jag körde på som vanligt med frukost, lunch, middag så hann jag inte bli hungrig innan det var dags för nästa mål. Om jag däremot kör brunch + middag så hinner jag bli hungrig innan jag äter och vikten börjar gå neråt igen.

  Samma sak kanske skulle gå att åstadkomma med mindre portioner men jag vill ju äta till jag är mätt, så det här passar mig bättre. Så ifall du ännu inte prövat ”vänta tills du är hungrig”-metoden så kan det vara ett tips.

  Tack för alla trevliga recept. Prövade midsommarpajen med jordgubbar ur din bok senast och fick knappt nåt själv eftersom alla sötisar kastade sig över den 🙂

  • Joda jag har allt provat det också och kör så nu sedan 3 månader, jag kallar det för PF/Periodisk fasta.
   jag hoppa frukost och äter först kl 12. Sedan äter jag kl 17-18 och sedan samma visa igen varje dag. Dvs jag har ett ätfönster på 6 timmar dagen. där jag äter mina två mål.
   Ca 1600-1800 kcal blir det, ibland mer nu när det är gubbtider 😉
   Detta testade jag förut också och går ner ca 3-4 kg och de kommer tillbaka om jag inte rör mig eller stryper maten.
   NU har jag lagt til en eller två dagar med 24 timmars fast för att testa om det kan sätta fart på mig.
   Troligtvis är det kalorireduktion som ska till….
   Du hittar fler blogginlägg här om PF och min träning.
   Kram Mariann

  • ha ha ha! Ja många sötnosar gillar mina bakverk 😀
   Just denna midsommarpajen älskar vi är nog favoriten ur boken om man vill göra något smarrig och som kan få ta tid att göra. 🙂
   Kram

 3. Mariann, ett litet tips som kan vara värt att prova är att äta olika mycket olika dagar. En dag äter du ex. 2000 kalorier och nästa dag ex 1500 kalorier. Äter man 1500 varje dag vänjer sig kroppen med lite och går ner på sparlåga. Här hinner inte kroppen vänja sig vid lite mat för nästa dag kommer det mer.

  • Jag har allt grunnat om det skulle kunna vara nått. Jag läste någon tråd på Kif om detta med kaloritrappa.
   Så jag ska lägga det på minnet och väga in det.

 4. En liten rolig sak som jag glömde att skriva. I går kväll var hela familjen och åt tacobuffe´. Jag och min man vi åt tre STORA portioner. så mycket mat så jag mådde illa hela kvällen. På morgonen hade jag gått NER i vikt, och då har jag inte mycket att ta utav. Väger 54 kg till 1,65 cm.

  • och jag är 165 lång… och önskar mig ner till 70… du förstår 😉 54 kg vägde jag innan jag fick alla barna…. läääänge sedan….

 5. Kul och intressant att höra!

  Tror att många blundar för motion. Visst kan man gå ner med LCHF, men om man vill ha riktigt bra resultat, så rekommenderar jag alltid träning, oavsett val av kost.

  LCHF är bra, men tillsammans med rätt sorts träning går det att uppnå underverk.

  På Fettdieten.se finns det fler medlemmar som med hjälp av träning och LCHF uppnått fantastiska resultat med bland annat olika former av enligt läkarvetenskapen kronisk värk.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*