Styrketräning och PF

Det kan nog passa sig med en liten redovisning då det gått 9 veckor av styrketräning och periodisk fasta har jag sysslat med sedan 26/4 dvs 16 veckor.
Vad händer kanske någon undrar?
Inte mycket…

De kilon som jag redovisat minus förut är fortfarande borta dvs, sammanlagt 3-4 kg.

Jag tränar styrka ca 3-4 gånger i veckan och konditionsträning blir inte längre av. Däremot går jag  i ca 20 minuter i samband med styrketräningen.
Ökat vikterna har jag gjort och att känna mig starkare och rörligare trivs jag med.
Periodiska fastan funkar fint, känns väl som att det är ett bra sätt att äta på alltid.

Då jag vill ner minst 10 kg i vikt, så grunnar jag nu över om jag ska köra lite kalorireducering?
Dvs 1500 kcal per dag absolut inte mer. Kanske provar det till hösten. Nu över sommaren vill jag inte labba med maten.

Tycker nog att jag kan kosta på mig att labba lite med den, då jag ju ätit konstant ca samma mängd mat i 3 år och snålt med kolhydrater och inget händer…
Platåer kanske någon tänker, platåer varar inte i över tre år…
Muskler väger mer en fett kanske någon annan tänker, jooo men har man minst 10 kg övervikt (15 om man ska vara petig) så bör det gå neråt…
Tränar ju inte som en tyngdlyftare, störtloppsåkare mfl precis 😉

Men jag tränar på och gör mina överväganden framåt höstkanten så får vi se.
Någon annan som fortfarande PF´ar och tränar/prommenerar, hur går det för er?

 

 

30 kommentarer

 1. Gör fler repetitioner och behåll vikterna från början. Se till att få puls. Att göra 50 benböj utan vikter är kanske jobbigare än 10 med tyngd. Det är skillnad i hur du lägger upp ett styrkepass om man vill bygga upp musklerna eller om man vill få starkere muskler men minska i omfång. Lycka till! JAg har också börjat denna resa. Tack vare din sida kan jag sätta guldkant på tillvaron på vägen 🙂

  • KUL! Guldkant är viktigt, för man ska leva hela livet inte bara några veckor 😉
   tack för dina tips, ska ta till mig dem.
   jag fick dock tips från träningslära och i träna med lchf boken att det verkar som färre rep med tyngd ska vara bättre än lätt tyngd med många rep. har de fel?

 2. Jag blev peppad av dig. Tyvärr händer det inte så mycket, styrketränar 3g/v, frukost äter jag inte förrän ca 11-12 vilket jag tycker fungerar bra. Har ca 10-12 kilo som jag vill ha väck. Gick ner 20 kilo för några år sedan, men sen har det smugit på sig 4kilo och de vill jag absolut ha väck igen. Men det är inte så lätt att gå ner som det var för sta gången. Vill gärna gå ned tillsammans med dig till hösten, kanske kan vi hjälpa varandra. Jag försöker vara jättesträng även nu. Kram

  • Vi verkar sitta i smma båt Laila, vill gärna a ha väck mina 10, då skulle jag vara nöjd.
   Spörs om det är kalorirestriktion som fattas…
   Jag kör detta race över sommaren iaf så får vi se till hösten vad jag kan känna för då…
   kram på dig, kul att känna att det finns nån mer med mig!
   Mariann

 3. Jag har testat några veckor bara och då slarvade jag jättemycket med träningen kan jag säga, dessutom så åt jag frukost med familjen på helgerna. Resultat: gick ner i vikt när jag åt runt 1500 kcal om dagen, åt inga nötter, ingen choklad, ingen LCHF-fika. Jag har dessvärre en tendens att ”unna mig” något extra på kvällen när jag inte äter frukost och då fungerar det inte för mig.

  Om man håller sig till 1500 kcal om dagen, på två mål, så är det ändå mycket mat och man går inte hungrig. Jag håller tummarna för att du hittar det som passar dig och att du blir av med de sista, envisa kilona.

  • ja det är nog möjligt att jag ändå äter för mkt energi trots relativt strikt lchf, eller tack vare… (?)
   jag tror jag ändå ligger på 16-1800 kcal om dagen med en liten fika då och då.
   men det spörs om det är under elelr max 15000 som ska gälla…. får allvarligt grunna…
   kram och tack!
   mariann

  • helt klart har kroppen ändrat sig, skulle nog tro att ajg gått ner 5-6 kg fast 3-4 visar vågen.
   Dock ska jag inte väga 80 kg till mina 164 cm, för jag tränar ju inte som Anja persson precis..;)
   ska läsa din länk noga tusen tack för respons och dina tips!
   Kram mariann

 4. Jag tror inte upplägget med PF där man äter likadant varje dag med ett ätfönster är effektivt för viktnedgång.

  Kroppen är smart och kompenserar för de nya mattiderna

  Vad man istället bör göra är att variera med vanligt ätande de flesta dagarna

  Då blir varje dag med PF effektivare

  Jag tror nog att en 24 timmarsfasta en eller 2 ggr per vecka skulle ge en bättre effekt på fettlagret 🙂

  • aaha, detta pratade Colting om!
   jag gillar ju dock att släppa fokuset på mat hela förmiddagen…
   Men jag kanske ska prova en sådan variant med 2 dagar 24 fasta och se vad som då händer.Vi provade här en dag att göra det, det var efter Colting var här och fikade semla hos mig och fick min bakbok, då blev hela familjen inspirerad och pro ade det, gick hur bra som ghelst. Då åt vi kl 17 och åt inte förrän 17 nästa dag.
   Hmm bättre att testa detta innen ajg laborerar med kalorierna känner jag. vad tror du annars om kalorirestriktion?
   kanske ska börja genast, får bestämt grunna idag på detta.
   Tack dufva!
   Kram Mariann

 5. Hej Marianne!

  Först vill jag tacka för dina goda recept, bakade din lime och citron paj häromdagen och den gjorde succé!
  Testade även din jordgubbskaka och den var lika god den och gick hem även hos sötnosar 🙂

  Men nu till själva frågan i denna tråd! För mig är det effektivaste sättet att gå ner i vikt just att reducera kalorierna, att på något sätt ligga precis på gränsen till vad jag hag behöver. Nu har jag ingen stor övervikt, men det gör ändå stor skillnad om jag skippar allt onödigt, som fika, lite ost, mellanmål. För 2 år sedan testade jag att bara äta när jag var riktigt hungrig, och då äta precis så att jag blev mätt, dessutom drog jag ner på alla mejerier och nötter. Då blev jag smal! Det är inte jättekul men effektivt, så om du vill testa att reducera kalorierna lite så kan det nog vara bra att vänta till hösten… 😉 Lycka till med allt och tack igen för dina recept!

  • tack tack!
   Ja jag äter ju inte direkt något onödgit så tycker jag, ligger på 16-1800 kalorier per dag och mellan 5-20 g kolhydrater. Möjligens kan de sticka när det nu slinker ner lite gubbar med grädde 😉
   men jag ska grunna och se om jag kan ta tag i någon uträkning av maten till hösten, nu är det semester iaf från räkning 😉
   Stor varm kram Mariann

  • tack för länken , den sak absolut lusläsas. 🙂
   ja jag hade ju den idén om att PF rent av är häslosamt, så det är inte bara av viktfråga jag vill PF´a…
   Stort tack för input i mitt lilla ”problem”
   Kram mariann

 6. Har du kört samma styrketräningspass hela tiden kanske det är dags att variera det lite, inte bara vikterna.

  Ja vet, kondititionsträning är inte jättekul men intervaller på löpband är effektivt.

  Detta är råden jag har fått av min PT, och jag tycker det funkar bra. Jag fick lära mig att det tar ett par månader för kroppen att ”lära sig träna” som min PT kallade det. Efter 2 mån fick jag ett helt nytt styrkeprogram.

  Har du vägt dig på en våg som visar uppdelning av fett, muskler osv, så du kan följa när fettmängden minskar och musklerna ökar. Lycka till!!

  • Nix inte vägt mig på en sådan tingest… skulle varit kul dock.
   jag sitter ju i dessa maskiner och visst det blir ju exakt samma rörelse hela tiden. Dock i olika ordning 😉
   Vikterna har ökats och som sagt ajg känner mig jäddrigt stark om man jämför mot innan, jag svänger numera mina järnstekpannor mkt lättare 😉
   Härlig känsla det!
   Har ingen PT, den som visade mig på gymmet och la upp mitt program är mammaledig nu, kasnke ska konsultera henna när hon kommer tillbaka i sept och höra hur ajg går viadre?
   Tusen tack för ditt input i denna lilla sak.
   kram Mariann

 7. Kanske Lchf inte är bra för dig, du borde kanske testa någon annan efter dina 3 år.
  Jag tror inte Lchf är till för alla, om det vore så borde alla som skriver på kolhydrater ifokus gått ner sina kilon efter flera år.
  Ha det gott i solen!

  • Finns inga planer i världen att jag slutar med LCHF, jag mår alldeles för bra för att det ska ske i detta liv 😉
   Hälsan får gå före vikt i detta fall…
   Ha det gott själv
   Mariann

 8. Hej Mariann! Jag har inte gått ner så mycket på mina två år med LCHF men förhoppningsvis så är man snyggare inuti 🙂 och så mår man ju bättre. Pratade med en tjej som kört PF en tid och hon tipsade om att man inte förbränner mer än 5-8g protein i timmer (5g/h om man är ca 165 cm och 8 om man är en muskulös man på ca 2 m) Kanske ska tänka på proteinet också – jag har tidigare bara tänkt på antal kolhydrater/100g. Hon tyckte också att man skulle äta så få mål som möjligt under sin ätperiod för att inte öka insulinpåslaget. Jag tror att det har börjat hända något på mina fettdepåer men har inte vägt och mätt mig. Lycka till!

  • jag äter bara två gånger till 99% under ätfönstret. kl 12 och kl 17 brukar det bli.
   Inget onödigt ätande däremellan.
   jag ahr fått tipset att jsut tänka på att inte äta för mkt protein och där kan jag säkert dra ner lite och öka fettet.
   Tänker egentligen redan på det.
   Jätte glad för att du ger mig lite input och tankar att tänka. ’
   Tusen tack och kram
   Mariann

   • Det får nog inte vara för lite protein heller för då äter kroppen tydligen på våra muskler istället, och det vill man ju inte. Ca 120-130g per dag kan nog vara bra enligt henne.
    Den här tjejen tipsade om ketosstickor också (finns att köpa på Apoteket) är man i ketos så förbrännar man ju fett. Hon var nog ganska känslig för om hon åt ett par bitar mörk choklad så kom inte hennes kropp i ketos på två-tre dagar efter det, hon gick inte upp i vikt men inte ner heller. Kan vara bra att kolla om man är särskilt känslig för något speciellt, kanske.
    Kramar tillbaka Yvonne

 9. Hej Mariann,

  Tack för alla dina inlägg och goda recept 🙂

  Jag har LCHF:at sedan 2009, men det är först sedan jag började dra ner på mejeriprodukterna (grädde, keso, yoghurt) som jag märkt den stora skillnaden på mina kläder!
  Som diabetiker har jag märkt att blodsockret stiger mer när jag äter grädde och yoghurt – trots det låga kolhydratinnehållet – och jag behöver därmed höja insulindoserna. Insulinet är ju det som binder fettet…
  Jag brukar ersätta grädden med kokosmjölk, men ibland tar jag bara mindre mängder. Yoghurt har jag slutat med helt: fet creme fraiche och smetana är det som gäller i de fall jag vill äta något som ska innehålla youghurt!

  Har du förresten provat att ta EAA (aminosyror) innan din styrketräning? Eller tränar du på helt och hållet fastande mage? Det kan hända att dina muskler behöver den energin för att orka bryta ned fettet när du har tränat?

  Jag kör också periodisk fasta några gånger i veckan och har verkligen märkt skillnad! Däremot vet jag inte om jag är en sån som klarar av att ta bort frukosten helt och hållet för alltid 😉
  I morgon kommer jag att, via min blogg, länka till en sida som handlar om periodisk fasta 🙂

  Lycka till!

 10. Hej Mariann!

  LCHF som jag nu ätit i 3 år är helt rätt sätt att äta. Gick ner 10 kg först men över tid kom 8 kg tillbaka. Mår egentligen kanonbra men men 8 kg ner hade inte varit fel.

  Jag kör PF varje måndag och har ökat min proteinmängd till drygt 100 gr, 20-30 gr kolhydrater och det fett som ryms i dom 1500 kcal/dygn jag försöker hålla mig till. Lite räknande i början för att få koll. Tränar zumba då och då, annars promenader när jag känner för det. Nu händer det grejer 🙂

  /Ann

  • Jag tror jag också tillhör skaran som måste käka mindre 🙁
   men jag ska grunna och provar nog det i hösten och fram till jul iaf.
   Ska nog testa 24 timmars fasta nu med en gång först. 🙂
   Kram å dej
   Mariann

 11. Hormoner i obalans? Brist/överskott på signalsubstanser? Binjurar? Sköldkörtel? B-vitamin brist? Kroppen är komplicerad och många har biokemiska obalanser som hindrar viktnedgång. Man kan tom äta perfekt o näringsriktigt, vara överviktig och samtidigt ha stor näringsbrist om kroppen inte bryter ner och tar tillvara på näringen på rätt sätt.
  Efter att ha ”stått still” i tre år trots LCHF efter konstens alla regler (men mått SUPERBRA under tiden och inte gått upp) fick jag konstaterat brister o obalanser som jag nu får hjälp att läka, det tar tid att läka, men helt klart är att min kropp nu fungerar bättre och vågen pekar långsamt men säker nedåt utan att jag förändrat något i kost/motion.

  • Härligt!
   ja det kan nog vara som så du säger.
   jag ahr iaf fått konstaterat att sköldkörteln är helt ok. 🙂
   B vitamin är också ok, jag har lätt järnbrist men det är för att jag har rikliga menstuationer, som jag hoppas snart är över då jag ju är 52 i år.
   Om det inget händer under ett år till eller tills våren så får jag nog göra ett sådant test du gjorde.
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*