LCHF Pyramid och definition

Det har förekommit mången heta diskussion på LCHF-bloggar om man ska eller kan definiera LCHF.

Jag kan se en fördel med att det fastställs en sådan, ifall det ska säljas färdig LCHF-mat och i synnerhet om det ska forskas på LCHF, då är det superviktigt att det finns en definition på vad som är LCHF.

LCHF-magasinet gick ju ut i ett tidigt nummer om definitionen och nu läggs den även ut på facebook.

Här får alla läsare den som eventuellt inte har facebook och inte hängde på så tidigt med magasinet.

 

LCHF-magasinet gick under första årgången ut med en definition om vad LCHF är, enligt dem som startat kostrådgivningen inom LCHF. Här kommer definitionen i sammanfattad form och utan matbilder.
Egentligen är definitionen väldigt enkel. LCHF står för lite kolhydrater, normalt med protein och resten av näring och energi i form av naturliga fetter. Det blir Low Carb, High Fat i praktiken.

Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen…
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

20 E% kolhydrater om dagen kallar vi för kolhydratreducerad kost. Det blir ungefär 100 gram kolhydrater per dag för den som är måttlig i maten. Detta är inte LCHF och man kan inte förvänta sig LCHF-kostens alla hälsovinster vid den kolhydratnivån. Men det kan vara en utmärkt kost för den som är frisk och motionerar. Flera av dagens ”LCHF-böcker” närmar sig den kolhydratnivån, men det kan vara svårt för läsaren att inse eftersom man inte anger matens kolhydratinnehåll.

30 E% kolhydrater om dagen och uppåt är kolhydratbaserad kost. Så mycket kolhydrater har människan aldrig kunnat äta före jordbruksrevolutionen, åtminstone inte i vårt klimat. Den som kallar detta för lågkolhydratkost är förmodligen en fuskande forskare eller en försäljare av spannmål och GI-böcker…

Sten Sture Skaldeman

Chefredaktör LCHF-magasinet

(Bilden på den omvända matpyramiden är från denna blogg)

 

 

7 kommentarer

  • Hejsan och jätte välkommen hit! 😀
   Jodå, det gör det! 🙂
   MinMat kalkylatorn är super, det är ett gratis verktyg för alla som vill ha koll.
   http://minmat.net/
   Klicka in, du måste inte registrera sig för att få det utträknat, men att registrera sig kan ha sina fördelar om man vills para dagens intag och cokså lägga in egna varor som inte finns i livsmedelsverkets lista.
   Du måste ha en våg dock. 🙂
   kram och lycka till
   Mariann

 1. Det lämnar fettet åt sidan i den här definitionen tycker jag. Som att vi definierar LC men inte HF.

  Jag har inte ätit strikt förutom någon vecka ibland utan håller mig mer till ”låg andel kolhydrater”. Jag har ingen aning om hur många E%, vet inte ens hur man räknar ut det. Men om jag då säger att jag äter kolhydratreducerad kost så säger ju inte det folk i allmänhet någonting. All LC är ju kolhydratreducerad kost, därav ”Low”. Dessutom så får jag inte alls med fettet. Jag äter låg andel kolhydrater (i förhållande till normal kost) och hög andel mättat fett i förhållande till normal kost. Alltså LCHF 🙂

  Men så får jag inte säga då? :))) Angenämt problem i och för sig eftersom jag gillar min kost oavsett vad den heter 🙂

  • Det har jag inte direkt tänkt på att SSS missat att egentligen ge en definition på både LC och HF!? För mig är det precis som du, att jag äter en hög andel fett… så det vart självklart. Men precis vart tog fettet vägen?
   Det bästa är väl att man kan få en bild av hela energi fördelningen, av kolyhydrater , protein och fettet.

   Hhmm… måste nog åtgärdas, om inte, så från min sida sett i ett inlägg inser jag.
   Kram och jätte tack för påpekandet!
   Mariann

 2. Jag har märkt att ju mindre kolhydrater jag äter desto mer går jag ner i vikt. Och dessutom har jag mindre sug och eftersom jag är sockerberoende är det jättevikttigt att hitta en balans med kolhydraterna så att jag kan slippa sug, må bra men ändå leva ett rikt liv. Tack för en bra blogg och inspiration!

  • Hejsan och välkommen hit!
   Jag vet inte, jag är inte så insatt i GI fas ett, men jsg har hört av andra att det ingen skillnad alls är…
   Kram från Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*