Budapestrulle – LCHF


ca 6 portioner

Ingredienser till botten:
6 äggvitor
2 msk sötning  Bakery+
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter

Fyllning
2.5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

Garnering lite smält mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna  ca 25×20. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna. Vispa grädden, blanda med  färska eller halvtinade frysta hallon och bred över kakan. Rulla ihop som en rulltårta, försiktigt. Garnera med att ringla lite smält mörk choklad över tårtan.

TIPS: Från gun92884 på iFokus

Lägg upp den färdig bakade kakan (fortfarande på pappret) på en fuktig kökshandduk och sedan rulla upp allt (handduk inräknad) snabbt och låta det hela kallna, upprullat. Det gör det enklare att rulla ut kakan för fyllning, för att sedan rulla upp den igen utan att den brister (för mycket).

©MariannAndersson

35 kommentarer

  • Stevia finns numera i flera olika varianter i dagligvaruhandeln, har inte koll på märket men vet art ICA skrev om detta för inte länge sen, själv odlar jag den för husbehov. Googla eller kolla med Icahandlarnas & Dansukker, lycka till!

 1. Mariann. Du är världsbäst. Jag har lagat din frikadeller i tomatsås idag och jag är just nu världens lyckligaste människa. Det var det godaste jag har smakat på länge!! Jag är i himmelriket.=)) Underbart recept som verkligen kan rekommenderas! TACK!

  Kram

  • Det är just det som är lite problem att jag inget vet om någon bokutgivning ännu… 🙁
   Men när den dagen infinner sig då jag VET då ska jag nog gasta ut ut det till både höger och vänster.
   OCH jag hoppas alla ni som väntar på boken hjälper mig att gasta vidare längre ut i världen! 😀
   Stor varm kram och ett jätte tack för att du väntar på min bok!
   Mariann

 2. Var köper man Sukrin? Jag har letat efter det på ICA Maxi för det stod att de kanske kunde ha det men tyvärr hittar jag det inte. Tack för att du bjuder oss på alla dina läckerheter.

  • Hej och varmt välkommen hit! 😀
   Du kan också fråga efter det på hälsokostaffärer, de brukar ha det numera.
   Annars rekommenderar jag LCHF butiken på nätet, de har många bra saker för oss LCHF´are,
   och man kan lite på att det inte innehåller en massa konstigheter, vilket jag uppskattar.
   Kram Mariann

 3. Tack för ditt snabba svar. Jag är ny i gamet och håller på att lära mig. På LCHF-butiken hittade jag inte sukrin men väl Flor sötrix. I dina recept används både sukrin, sötrix och stevia – behövs alla eller kan man utesluta någon? Ska kolla hälsokostaffärerna. Kram Susanne

  • hej igen!
   jag satt här, därför kom svaret extra snabbt, dock försöker jag alltid vara kvick i svaren, vet själv att jag gillar när man undrar något att få svar snabbt.
   Erythritol är ett annat namn för dessa sötningar. Sötrix, sukrin och sötin är alla samma sak. Sedan finns det en strö variant och en flor variant av alla.
   LCHF butiken har sötrix, hälsokosten antagligen sukrin. spelar ingen som helst roll vilken du köper, dock är sötrixen billigare 😉
   //Mariann

  • Hejsan och välkommen hit! 😀
   Ja det är alltid problem med krispigheten och lchf-bakverk, det handlar alltid om sockret.
   Det är socker och i detta fallet äggvitan som skapar en slags krispighet och den går inte att uppnå riktigt med alternativ sötning.
   Så jag kan tyvärr inte hjälpa er med det. 🙁
   Kram från Mariann

 4. Så gott som stulet recept. Om man nu ska vara krass, efter diskussionen du fört på Face Book senaste dygnet. Vissa saker slår tillbaka o biter en i baken!

  • Hejsan Marie!
   Varmt välkommen hit!
   Om detta recept är stulet skulle jag gärna vilja se receptet som du menar jag stulit.
   Kram från Mariann

 5. Jag bryr mig inte om receptet är ”stulet” eller inte. Det finns inte många recept som är uppfunnet av den som ger ut en kokbok utan man tar sina favoriter, kanske ändrar lite här och ändrar lite där och skapar därmed en kokbok. Har man problem med att recept är ”stulna” så skriv din egen kokbok istället för att gnälla!!!!
  Jag är glad över att du, Marianne, delar med dig av dina recept och att du fortsätter med det trots en del som gnäller eller klagar på dig. Fortsätt med det så vi andra kan glädjas åt dina härliga recept. <3

 6. Jag gjorde den här till min födelsedag. Jag gjorde precis som det står i receptet fast ingen sötning. Om det är meningen att bottendegen ska täcka hela bakplåtspappret så blev det fel nånstans. Om jag överhuvudtaget skulle få en botten som gick att rulla var jag tvungen att göra den väldigt tunn. En budapestbotten ska vara lite tjock inte som ett pappersark. Den färdiga tårtan räckte knappt till 4 personer. Jag ställde fram tårtan ändå fast den blev misslyckad men den var inte populär. Dagen efter fick jag slänga bort hälften för ingen ville äta den. Som tur var hade jag ju annat att bjuda på, på födelsedagen. Bland annat gluten och sockerfria semlor med din mandelmassa i. De var väldigt populära. 🙂
  Men om jag ska göra budapestrullen igen måste jag minst dubbla bottensmeten.

  • Den ska inte bredas ut till full bakplåtspapper storlek! drygt 25×20 brukar vara lagom. och så rullar man den, det brukar gå ganska bra, visst den kan spricka lite ibland på något ställe, men funkar fint att dölja med lite ringelchoklad 😉 ”Limmas” gör den ju av grädden.
   Jag kan dock tänka mig att utan sötning så blir den inte så god för de som är vana vid lite sött. Vill man att alla ska kunna uppskatta bör man nog söta lite iaf.
   Den är tänkt till ca 6 personer, inte några bambse bitar eller omtag då. Vill man att man ska kunna ta om eller om det är det enda som serveras bör den räcka till 4 personer i alla fall. Det bör bli ca 5-6 bitar av den stl som serveras på kondis iaf.
   jag har nu uppdaterat receptet med mer information. 🙂

   • Eftersom det står att man ska bre ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna antog jag att smeten skulle täcka hela pappret. Bottensmeten täckte lite mindre än ett a4 papper och då hade jag smetat ut den väldigt tunt. Man behöver absolut inte långpanna en vanlig plåt räcker gott och väl. Om jag gör den igen kommer jag att öka ingredienserna för en tjockare botten. Jag har gjort rullar förut. Inte gör det något om de spricker lite men väldigt bra tips med handduken. 🙂
    Jag hade köpekakor också, fulla med socker och gluten. De var orörda när alla gått. 🙂 Hallonsockerkakan med grädde, semlorna och vaniljbullarna var populärast och de var helt gluten och socker/sötningsfria. 🙂

  • Hejsan!
   Jag tycekr allt man kan frysa den, visst blir inte grädden exakt som nyvispad, men duger fint tycker jag. 😀

5 trackbacks / pingbacks

 1. LCHF Budapestrulle « Magrutor med LCHF…
 2. LCHF midsommartårta « Magrutor med LCHF…
 3. Broccolisoppa och födelsedagsfirande | Birgitta Höglunds mat
 4. Budapestrulle - Liselotts blogg
 5. Budapestrulle med friske sommerbær | Rav Food

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*