Kraftig ökning av diabetes hos katter

IMG_1138Agrias djurförsäkring visar i ny statisktik att andelen katter försäkrade i Agria som årligen behandlas för diabetes har mer än fördubblats under de senaste tio åren. De skriver:
”Övervikt är en stor hälsorisk även för våra husdjur och flera forskningsstudier visar att det finns en tydlig koppling mellan övervikt och diabetes. Många diabetesfall hos katt skulle därför kunna undvikas. Med samma frekvens som i Agrias statistik skulle det innebära att av Sveriges 1,3 miljoner katter behandlas årligen cirka 5 000 katter för diabetes. Till det kommer förmodligen ett stort antal odiagnosticerade katter. ”

Problemet är det stora kolhydratsinnehållet i kattfoder OCH att det innehåller spannmål precis sådant en katt (inte heller människa eller hund) ska äta. Katter är rovdjur och ska endast äta rå mat. BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda) är det absolut bästa, men då många av oss inte hinner att stå och väga och räkna ut den absolut optimala förhållandena av inälvor, ben, kött osv så finns det ändå bra köpeföda att ge vår katter.

Då jag ibland kikar in på Barf.iFokus och där har jag ofta frågat om diverse foder som är bra för katter, där får man alltid bra svar också.
Det de rekommenderar är vad gäller torrfoder är Carnia Lynx och i andra hand Orijen, det fodret innehåller lite onödigt bjäffs men är ändå hyfsat bra. Blötmat är outstandning och då endast Mjau, detta är så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

Så ta vara på era vänner husdjuren!

 

4 kommentarer

  1. Jag tycker att det är otroligt konstigt att man tillsätter till exempel socker i kattmat. Övergår faktiskt mitt förstånd. Jag har tidigare gett mina katter Iams och Eukanuba men har nu gått över till Maju, Bozita, Natures Menu och Applaws ( torrfodret). En av katterna vägrar äta blötfoder så därför blir det torrfoder också. Ska nog kika på Carnia Lynx och se om jag inte ska testa det nästa gång.

    • enligt experterna på barf så ska det vara bäst, men jag har nu frågat om applaws så det ska bli spännande att höra vad de säger där.

  2. Hej! Intressant det där med kattmat. Jag har gått från carnia lynx till arcana torrfoder,dessutom får han mjau och bozita blötmat. Min katt är 15 år och mår väl och älskar sitt foder.

1 trackback / pingback

  1. Veckans bloggsvep (v. 3) - Jenny Sunding

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*