Hur gör man mejerifria kakor och bröd?

IMAG0169Jag får ofta frågor om hur man kan göra kakor och bröd helt mejerifria.
Detta är inget större problem, smöret går ju lätt att byta ut mot kokosfett och givetvis väljer man en sort helt utan smak.

När det står mycket mjukt smör låter man kokosfettet stå framme i rumstemperatur då kan man mixa det med mjölerna man valt.
Tänk på att kokosfett blir kokosolja vid högre temperatur än 24 grader. Smält också kokosfettet försiktigt så det inte blir för hett och låt svalna som man gör med smöret. Man vill ju inte tillverka omelettklumpar i smeten.

Hur tänker man med grädden och creme fraiche mm. Allt detta är ju vätska så det enda man måste se till är att vätskemängden hålls.
Så vad du väljer att ersätta den med blir ett eget val. Det enda jag vill avråda ifrån är sojamjölk då jag är övertygad om att sojan är ytterst ohälsosam för oss.
Välj annars vilken vätska som du själv tycker passar. Ni som äter mer GI kan ju kanske välja havregrädde. Kokosgrädde/mjölk passar fint där kakan ändå ska smaka kokos, annars är det kasnke inte alltid ett så lyckat val. Även mandelmjölk fungerar fint.

En variant tycker jag kan vara vatten och att man då ökar något på fettet ex 50 gram extra fett och 0,5 dl vatten vid 1 dl vätska i ett recept.
En annan variant är ett extra ägg, 25 g extra fett och 0,5 dl vatten vid samma mängd vätska i ett recept.

Här får man prova sig fram till vad man själv tycker passar smakmässigt, smaken är ju som bekant delad…

Dela gärna med er här i kommentarerna av era erfarenheterna med att göra bakverk/bröd helt mejerifria

Ps, kakorna på bilden är Kokos- och svartvinbärstarteletter 

 

8 kommentarer

 1. Hej Mariann,
  är så enormt sugen på att köpa din nya matbrödsbok men måste få fråga……är allergisk mot både ägg och nötter……är det någon större idé för mig att beställa boken till mig själv?
  Ska beställa ett ex och exportera till min syster i Danmark, oavsett om jag själv kan använda den eller inte 🙂

  • Tyvärr får jag nog då säga nej, för de mesta av bröden är bas ägg, nötter är det inte så värst mkt av och det kan man ju alltid justera med annat, men äggen… 🙁
   hemskt ledsen för detta att det är svårt (omöjligt upplever jag det) att göra bröd utan ägg.
   stor varm kram till dig
   Mariann

   • Tusen tack för ditt svar. Hade självklart hoppats på att du hade en lösning på mitt äggproblem men jag är inte alls förvånad.
    Beställer en bok till min ”äggiga” syster och smygtittar i den innan den åker vidare 🙂
    Tackar för kramen och skickar en till dig i retur!

 2. Jag kan inte äta mejeriprodukter och har alltid bakat dina kakor och bröd med kokosmjölk och kokosgrädde istället av grädde eller mjölk, och har aldrig haft ett problem. Smakar och konsistensen är bra.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*