Kokosnötsmjöl, fiberhusk, sukrin och andra ingredienser

När man ska LCHF-baka krävs ju andra ingredienser, allt mjöl och alla traditionella sötningsmedel = socker går ju bort, i alla fall för mig. Många använder ju ibland agavesirap, björksocker och honung, men de höjer ju alla blodsockret och vill man då hålla detta lågt om man exempelvis är diabetiker eller som jag insulinresisten, så är det bara sukrin, sötin, stevia och luo han guo som fungerar som så att kroppen inte upplever dem som kolhydrater och därför heller inte reagerar på dessa.

Samma gäller ju stärkelsen (spannmålsmjöler) som ju är en sockerart och som faktiskt redan i munnen blir till socker. Här använder jag då numera i förstahand kokosnötsmjöl, då det mjölet är väldigt likt vetemjölet men inte  har alla dess negativa egenskaper. Kokosnötsmjölet sväller precis som vetemjöl och i praktiken kan man då reda en sås med mjölet, dock känns det som man hällt lite småsand i såsen, alltså blir det inte så lyckat.

Man kan tycka vid första anblicken att detta är dyrt att skaffa alla dessa nya produkter, visst blir det i ett första skede en del pengar som ska ut, men man har ju igen det på hälsan.
Man ska se det som en investering!

Var får man då tag i dessa udda ingredienser? I första hand handlar jag mitt kokosnötsmjölmjöl, mandelmjöl och socker på  LCHF-butiken .  Fibrex, fiberhusk och pofiber hittar man vid glutenfria produkter i din matvaruaffär, men också i LCHF butiken.
Observera att man INTE kan göra kokosmjöl på mixade kokosflingor, det blir kokosomelett av allt.

Lycka till med LCHF bakning!


6 kommentarer

  • Hej och jätte välkommen hit! 🙂
   Det är ju ett socker med lågt GI och därmed höjer det ju blodsockret även om det är lite långsamt…
   Jag föredrar ju sukrin och stevia i kombination då det ger den bästa sötman utan bismak/verkan.
   Men om du är smal och frisk kan du säkert använda agavesirap istället.
   Kram Mariann

 1. Hej
  Jag är ny i lchf kosten, började i januari i år och mår redan nu mycket bättre även om det inte är strikt lchf men inte långt därifrån. Nu är det så att jag älskar att baka, tycker det är mycket roligare att baka än vad jag tycker det är gott att äta själva bakverken men såklart smakar jag. Jag har provat baka med sukrin men fick en hemsk metall eftersmak så det la jag ner. Så hittade jag då björksockret som du nämner här ovan men jag blir inte klok på om det rent kolydratmässigt är bra då det innehåller en hel del kolhydrater? Jag har försökt att googla mej till om hurvida det är okej att använd eller ej, kanske du kan ge mej ett svar på detta så jag blir klok på om jag kan fortsätta använda det med gott samvete (ur kolydrat synpunkt) eller ska jag byta till något annat sötningsmedel.

  • Hejsan!
   Vi i vår familj har det precis som du (och vi är väldigt många som har det så) att vi får metallsik smak eller sveda i hlasen av stora mängder sukrin.
   Det är där min blandning kommer in, om amn då tar så lite sm möjligt av sukrient och istället tar lite stevia i så blir sötman perfekt och inga bismaker av någon sort upplevs. Min blanding är 2-3 msk surkin och 1/4-1/2 krm stevia.

   Björksocker är ett GI socker, så där handlar det om hur känslig du är och om du triggas av det.
   jag personligen föredrar att använda sötning som jag vet inte påverkar mig blodsockermsässigt eller triggar mig.

   Men du får själv göra dina val 🙂
   Kram från Mariann

 2. Vad sägs om Canderel som sötningsprodukt i bakverk? Det har använts i evigheter och är definitivt inte farligt. Smakar ok enligt mig i alla fall. Kanske kan användas i kombination med Sukrin/Stevia med gott resultat? Aspartam funnits på marknaden i evigheter och extremt väl testat. Ska pröva (har precis startat med LCHF).

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*