Kokosmjöl och trenden att baka med det fortsätter!

500403 kokosmjolNu hänger också Kung Markatta på den nya hypen och trenden att sälja kokosmjöl.
I går när vi handlade på ICA så stod en demonstratis och gräddade kokosmjölsvåfflor för glatta livet och bjöd ut smakbitar till höger och vänster!
Travar med kokosnötsmjöl i småpåsar (200g) och också kokosmjölk stod brevid.

Kungmarkattas kokosmjöl innehåller 17,8 gram kolhydrater och har en tydlig kokossmak, allt enligt deras egen reklam. ”Färska ekologiska kokosnötter kallpressas först på olja, vartefter de varsamt torkas och mals till ett fint mjöl, vilket gör att de naturliga näringsämnena bevaras. Mjölet är mycket rikt på fiber och har en tydlig kokossmak.”
Detta tillverkningssätt gör att detta mjöl har en tydlig kokossmak och jag rekommenderar det nog inte som ett basmjöl då kommer troligtvis allt smaka kokos.

Våfflorna som vi provsmakade smakade tydligt kokos och om jag jämför med risentas mjöl som jag skrivit om tidigare så verkar Kung Markattas smaka mkt mer kokos.

Men det allra roligaste är ju att det var jag som startade hypen och trenden att baka med kokosmjöl som basmjöl!!
Det tristaste är väl att inte alla vet det…

För alla bloggläsare som läst här från dag ett eller läst inledningen i Baka med LCHF, där jag berättar om hur jag uppfann kokosmjölets bakegenskaper, vet det.
Vid den tiden för över 2 år sedan då fanns knappt kokosmjöl att få tag på och absolut inte i vanlig affär eller ens hälsokost, det var några få internet butiker som då saluförde kokosnötsmjöl.

Jag köpte det av ”misstag” i tron att det var malda flingor, men som ju visade sig ha helt andra bakegenskaper än malda flingor och det är ju för att detta mjöl inte är det.
När jag då sökte nätet på recept fanns knappt något, jag fann också några få amerikanska recept som fick bli basen i mitt experimenterande som sedan blev en bakbok Baka med LCHF.
När jag senare började bjuda på mina framtagna recept så började hypen! Alla började sedan att baka med kokosmjölet och nu ser man mer eller mindre att alla lågkolhydratsbakare använda mjölet.

Inte undra på att det spred sig som en löpeld genom Sverige och andra tillverkare har ju givetvis varit snabba att hänga på. Alla vill ju ha sin del av kakan!

Men det mjöl jag fortfarande finner bäst är AmanPranas ekologiska och rättvisemärkta kokosmjöl! Aman pranas tillverkning.

 

 

 

24 kommentarer

 1. Jag hittade cocosmjölet på hälsokosten för några år sedan men visste inte vad jag skulle göra med det. Dyrt var det också så jag köpte inget. Nu! Använder jag det varje vecka och är såååå tacksam för att någon orkade ta fram och sprida recept.

  Tack!

 2. Kära Marianne,

  Jag har börjat baka ur din bok. Först ut var Ljust formbröd. Det blev luftigt och vackert och väldigt omtyckt! Så nu fortsätter jag.
  Jag vill baka i brödform istället för bullar. Då blir det lättare att rosta. Och så är jag lite lat…
  Dina Kumminbullar blir mitt nästa bak. Vad tror du om att dubbla degen och lägga den i en brödform?

 3. Det var en bra fråga det har jag med undrat detsamma gäller risenta och det funkar lika bra det med. Känns som att man köper ett dyrt mjöl som Aman Pranas när det funkar lika bra med ett annat.

  • Aman Pranas är ju också rättvisemärkt och det ligger säkert några extra kronor för det.
   Jag gillar ju Aman Prana mjölet, men risentas funkar i alla fall till iaf lussekatter, för det var det som jag bakat med mjölet.

 4. Hej Marianne och alla andra!
  Jag höper Kokosnötmjöl på Maxi i Karlskrona där jag bor, från Lowcarbshop.se. Innehåller bara 4 kh/100 gram och en påse på 500 gram kostar betydligt mindre än både Risenta och KM.
  Köper även sötin stevia och florsocker av samma märke. Billigare och smakar gott. Dessa prod kan köpas på nätet med, om din handlare inte har dem. Har du testat dessa, Marianne?
  Kram på dig!/Anna

  • Möjligt att jag uttryckte mig lite dåligt. Precis som du gör också, jag skriver inte att jag uppfann bakegenskaperna, jag upptäckte dem för att kunna tillverka svenska recept. men jag hittade några amerikanska recept på några bloggar, som jag också säger och som står i inledning av boken, men de flesta amerikanska recept gick inte att använda till något då de innehöll femtioleva andra konstiga ingredienser.
   Så att ha tagit fram så många klassiska svenska bakrecept är allt jag ”skulden” till oavsett vad du tycker om min ödmjukhet… och jag fick absolut börja helt från början, för boken har jag inte och inte sett heller och inte sett mer än ca 5 recept på nätet, detta kan du inte ändra på hur gärna du än skulle vilja det 😉

 5. Mariann!

  Nåt som jag verkligen saknar är ett fungerande recept på blodplättar

  Dom ska ju egentligen göras på rågmjöl eller rågsikt

  Tror du det skulle gå att ”labba fram” ett fungerande recept med kokos??

  • Ja det är jag övertygad om att det skulle gå.
   Tänk att 1 dl råg kan motsvara 2-3 msk kokosmjöl, en liten detalj dock är ju att kokosmjölet behöver ägg för att binda samman.
   Om du lyckas berätta gärna! 😀

 6. Jag har sett till så man kan köpa Aman prana kokosmjöl också här i Finland. En nätbutik tog in det på prov. Och nu har jag bakat härligt bröd på kokos- och mandelmjöl. Lite fibrex, fiberhusk, grädde och smält smör och bakpulver. Dessutom fungerar det bra med hela nötter i.

 7. Hej,

  Har testat LCHF från och till men den här gången så ska det gå(…)! Mariann, all heder till dig och ett stort tack för att ha tagit fram så mycket som du gjort som gör att vi kan äta det vi åt tidigare men i en bättre variant.

  Nu till mitt bekymmer; har fått höra att kolhydratinnehållet i AmanPranas produkt skulle vara felaktig, att det finns analyser som visar på 12% istället för 4%. beställde ett kilo häromdagen och dina böcker också och väntar på leverans men nu när jag fick höra det här så blir jag tveksam. Ska jag bara använda mandelmjöl, finns det fog för dessa siffror, vem ska man tro på? :-/

  • Hejsan!
   Varsågod! 😀
   Först grattis till ett bra val av kost! och jag önskar dig lycka till!

   Sedan till mjölet. jag vet ju inget om detta, jag vet däremot att det finns fler mjöl med låg halt och jag personligen använder mjölet oavsett om det är 4 gram eller 10 gram or what ever, jag anser ändå att det blir så lite kh i en kaka eller bröd att det för mig inte spelar någon roll.
   mandelmjölet/mandlar är ju också något som varierar oerhört i kolhydrater, men där betyder det ju något mer för där använder man ju oftast flera dl.
   + att om du är ute efter hälsa bör man dra ner på användning av mandelmjöl, då den har en väldigt hög andel omega 6 vilket inte kokosmjölet har.
   Läs lite här och bilda dig en egen uppfattning och gör dina val därefter.
   http://mariannslchf.se/fytinsyra-i-notter-ar-det-nagot-att-fundera-over/

 8. recept på kokosmjölsvåfflor vore kanon! (lite tråkigt att din brödbok innehåller så mycket mandelmjöl då min man är nötallergiker 🙁 )

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*