Fruktos får det ingå i en LCHF kost?

puh13Det beror nog på vilken sorts person man är och hur känslig man är. Är man sockerberoende och insulinresistent är det nog så att fruktosen får ryka. Var hittar man fruktosen? Den största källan är i vanligt vitt socker sk Sackaros, sackaros består av lika delar fruktos och glukos. Honung är ca 40% fruktos, ju mer fruktos ju mer flytande är honungen.

Frukt består inte bara fruktos vilket man kunde tro, den består av lika delar fruktos och glukos. Äpple, päron och druvor är de med mest fruktos innehåll. Torkad frukt ännu mer, det blir nästan koncentrerad fruktos/socker. Frukt har länge ansetts som nyttigt, men blir numera mer och mer ifrågasatt. Fruktosen har en tendens enligt en ny undersökning att öka aptiten, och ökar ofta sötsuget.

Är man frisk och smal så är det ingen fara att äta någon frukt då och då. Problemet uppstår då man redan har blivit överviktig och gärna vill ner i vikt. Insulinresistenta eller de som har ett sockerberoende att kämpa med bör kanske också hålla sig från frukt Fruktos – ett socker som beter sig som fett.

Uttalanden som ”att frukt innehåller lika mycket socker som läsk” är sant, fast det är lättare att dricka 50 cl läsk än 500 g frukt. Sedan innehåller ju också frukt vattenlösliga fibrer och lite vitaminer och mineraler, vilket läsk inte gör.

Jämför gärna kolhydratshalten i en Coca-cola och Brämhultsfärskpressad apelsinjuice, väldigt förvånad blir man allt ändå, eller hur?

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*