Kokos- och svartvinbär tarteletter

Dessa vann första pris i vaniljimportens tävling

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Börja med kokosfyllningen:
2 dl grädde
2 dl kokosflingor
1  madagaskar vaniljstång
1,5-2 msk Bakery+ sötning
1 äggula
50 gram mjukt osaltat smör
Gör så här:
Koka upp grädde och sötning och vaniljfrön från den urgröpta vaniljstången, låt gärna stången också koka med. Låt dra i 5 minuter.  Fiska upp vaniljstången. Lägg i 2 dl kokosflingor  och rör runt. Rör sedan ner en äggula  och sedan smöret i omgångar. Vispa kraftigt till en jämn kräm. Ställ krämen svalt i kylskåp.

Baka kakorna:
125 gram osaltat smält smör
2 ägg
1,5 msk Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 madagaskar vaniljstång
Gör så här:
Smält smöret och vispa ägg, fröna från en halv urgröpt vaniljstång  och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en mazarinform med degen, ganska tunt och upp högt på kanterna. Vill du snygga till kanterna som här med en penna och trycka till en spetskant så går det utmärkt då kakorna behåller formen under gräddningen. Grädda i ugnen 175 grader i ca 8 minuter. man behöver inte stödja upp några kanter  när man bakar med kokosnötsmjöl. ta ut dem när de känns lite torra och fasta. Låt svalna helt.
Gräddar du en paj låt den stå i ugnen i ca 15 minuter.
Lägg sedan lagom mängd kokoskräm i varje form och ställ svalt igen.

Gör vinbärsgelen (svartvinbärsjuice):
1,5 dl svarta vinbär ( eller 2 dl frysta jordgubbar)
0,5 dl vatten
1,5  msk Bakery+
1,5 gelatinblad
Gör så här:
Koka upp bär, sötning och vatten. Låt de safta sig ordentligt (inte koka torrt) och ev skumma bären. Sila av i silduk. Låt saften silas ner i en liten kastrull. Värm ev saften igen.
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
Krama ur bladen och rör ner den i den varma saften. Låt det svalna och halvstelna, går fortare i kylskåp/frys.
Bred den halvstelnade gelen över kokoskrämen och ställ kallt i kylskåp.

Vid serveringen garnerar man med några få svartavinbär och kokos, eller bara kokos. ( eller om du valt jordgubbar, en skiva färsk jordgubbe)

Tips:
Koka svartvinbärsjuice och frys in, styckfrys lite bär också att ha över vintern.  Kakorna kan frysas tomma och bara ta fram och fyllas med kräm och garnera.
Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.
*Hur man förvarar vaniljstänger

©Mariann Andersson

16 kommentarer

    • Nix, inte ännu. OM du nominerat mig så får du ett mail från vaniljimporten om när var hur. 😀
      Då blir ajg jätteglad om du röstar på mig och samtidigt deltar du en utlottning av min bok.
      Mariann

  1. Lite nyfiken på hur konsistensen på kokoskrämen ”borde” vara. Jag äter inte så mkt grädde och hade inte det hemma så testade kokosmjölk. Smakar FANTASTISKT men hällde i lite extra kokos nu för att få den att tjockna mer. Funderar på att använda lite gelatin även här? Å andra sidan så är det ju en fyllning så den kan ju vara lite flytande. 😉

    • Hejsan!
      Den är krämig, och ju kallare den blir ju tjockare blir den. Det borde funka att ta gelantin om man vill ha den ännu tjockare. 🙂

  2. Tog lite gelatin så att jag kunde ”packa med mig” dem!

    Hade totalt 1/2 dl socker mindre och de socker-vana som smakade tyckte den inte var så god medan den gick hem ordentligt hos övriga! (Diabetiker, Lchf:are och andra med ”vuxen” smak)

Lämna ett svar till Mariann Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*