Ketos – när är man i och när är man ur?

Kort och enkelt så betyder ketos att kroppen ställt in sig på att använda fett som främsta bränsle. Det gör den när man äter tillräckligt lite kolhydrater.
Ofta betyder det att de flesta är i ketos om man äter under 100 gram kolhydrater om dagen.
Gränsen för att hamna i ketos är individuell och ligger nånstans mellan 80-120g. Det går på nån dag, eller kanske ännu fortare att vara i ketos.
Så fort glukosen är slut så bränner kroppen fett och protein.

Skaldeman skriver i boken Ät dig ner i vikt att ens frizon ökar markant ju längre man lever konsekvent enligt LCHF. Om kroppen under lång tid har anpassat sig efter att använda fett (ketoner) som bränsle, är det lättare för kroppen att återhämta sig efter kortvariga slarv. Den kommer snabbt att gå tillbaka till fettet som bränsle efter att du är tillbaka på banan. Du kan alltså slarva till det ganska rejält någon dag eller två, förutsatt att du har varit noggrann och konsekvens månaderna innan.
Så när du läser  om att du inte kan äta kolhydrater i stor mängd en dag för att man då ”hamnar man ur ketos i en vecka” så är det troligtvis fel, i alla fall enligt Skaldeman.
Låter också lite ologiskt i mina öron då alla är i ketos efter en natts sömn innan frukost… även de kolhydratsdrivna 😉 (sägs det)
Inte för att jag uppmuntrar till överdrivet kolhydratsintag, men att det tar en vecka och komma tillbaka i fettförbränning  låter ju då helt ologiskt.
Viktigt att också veta:
Att vara i ketos betyder inte det samma som att man går ner i vikt, det betyder endast att du använder fett som bränsle.

 Länk 1

Länk 2

16 kommentarer

  1. Bra inlägg men varför har du en bild på ketostix?

    Reklam pengar? I så fall ok.

    För jag undrar eftersom ketostixen inte mäter något annat än att man kissar ut energi i form av ketoner pga ett överskott av ketoner.
    Detta är bara något man har om man har en oreglerat ketonproduktion vilket bara brukar ske första veckorna. Sedan skall det vara i balanse. Då funkar inte ketostixen till det ändamålet.

    Det verkliga ändamålet är till diabetiker då för att upptäcka en okontrolerbar produktion av ketoner som då skulle kunna vara farlig…

    • Ha ha, tänkte inte så långt, googlade ketosstickor och det dök upp, Nix tyvärr inga reklam pengar här inte 😉
      tar bort bilden och hittar nått annat. 🙂 TACK!
      Kram

  2. Kan det verkligen stämma att man är i ketos på så mycket kolhydrater. Tillåter mig att tvivla. På LCHF-campingen i helgen sa Skaldeman att han går ur ketos när han dricker vin och Margareta Lundström vittnade om att hon går ur ketosen på 10 jordgubbar.

    • Missade länkarna i inlägget, varifrån jag hittat info.
      jag har ofta lsät att 100g där går gränsen för att kunna vara i ketos. Så givet du inte ätit mer än det är man väl i ketos .
      Har du ätit mer är man det inte.
      Så har jag förstått det hela, när jag studerat en massa länkar.

  3. Linnea:
    På vilket sätt kan de veta att de är eller inte är i ketos? Det är min undring.

    Och huruvida man är i ketos eller inte kanske inte endast är kopplat till hur många KH man äter.
    Själv kan jag tänka mig att det krävs mindre rent ocher ev fruktos för att inte längre vara i ketos, då socker är väldigt lätttilgänglig energi så det skulle då gå väldigt fort för kroppen att använda detta.

    Angåendet vin och sprit kan det ju vara så att man går ut ur ketos för att alkohol är prio 1 att bli av med alltså är huvud delen av energin alkohol medans det finna alkohol i blodet???

  4. Jag undrar också hur man vet att man är i eller ur ketos.
    Efter 14 månader med LCHF har jag aldrig fattat det där med ketos…..teoretiskt ja, men inte när det gäller mig själv.

    • Problemet är nog att det är så individuellt. Men generellt är man alltid i ketos =använder fett som bränsle om man håller sig under 100 g kolhydrater per dag.
      mkt möjligt att man ska ligga ännu lite lägre för att vara säker, stickor är visst inte tillförlitliga…

  5. Skaldeman och Margareta Lundström har införskaffat mätare som mäter ketoner i blodet och håller på och undersöker sina värden inför en artikel i LCHF-magasinet. Så därför vet de. Det berättade de på LCHF-campingen i Säffle i helgen.

  6. Hej! Jag funderar lite kring det här med lchf och ketoner. Jag har verkligen försökt strypa kolhydraterna under hela våren dvs definitivt inte mer än 20 per dag samt kört på 5-10 per dag den sista månaden. Jag har mätt mina ketoner med stíckor och ligger för det mesta på näst högsta värdet som visas på stickan. Någon gång har det krupit ned men aldrig visat 0 ketoner i blodet. Nu undrar jag om någon har en teori om varför jag inte går ned i vikt. Tappar som mest de 2-4 kg som kolhydratdepåerna binder i vätska sen händer ingenting. Fick en ligen aha upplevelse när Marianne skrev att ketos inte innebär viktnedgång utan bara att man anvädner fett som bränsle. Kan det vara så att jag äter för många kalorier? Jag har inte mätt kcl intaget det sista men jag går inte upp på lchf maten men heller inte ned. Så är det mitt energiintag som ändå är för högt? Någon teori på det?

    • Jag tycker du låter som jag… strikt lchf och ändå händer inget på lång tid. För mig 3 år.
      utan att veta så tror jag för egen del att jag äter för mycket dvs jag måste också kika på kcal 🙁
      Hoppas andra mer kunniga kan hoppa in här och ge dig feedback. 🙂
      Men jag fick en kommentar med många bra länkar under inlägget 24 timmars fasta, kanske de länkarna där kunde hjälpa dig?
      Jag tror det kan ligga något i det…
      Kram från Mariann

  7. Tack för ditt svar Marianne. Jag ska kika på länkarna och titta på mitt kcl intag och se om det trots allt är där jag måste börja.

  8. Hej

    Jag äter LCHF/paleo och tränar väldigt mycket, även styrketräning. Vill just nu gå ner ett-två kilo för att slanka lite. Problemet är att eftersom jag även tränar mkt styrketräning så brukar jag ligga relativt högt på proteiner (högre än normalt på LCHF) Men proteiner omvandlas ju som bekant till glukos. Någon som vet/har erfarenhet av ungefär hur mkt protein ni/man kan ligga på för att inte halka ur ketos?? Förstår givetvis att det är individuellt och beroende av hur mkt man tränar..

    • ja det är ju just det som är problemet att det inte finns en gräns i den meningen.
      Övre gräns för hur mkt protein är väl 2 gram per kilo (önskad) kroppsvikt vill jag minnas man brukar säga.
      Kanske andra vet något mer. 🙂

      • De flesta som tränar och bygger menar att 2 g protein/kg kroppsvikt är det minsta man skall ligga på och menar att man vid ett underskott på kalorier, dvs vid diet/deff skall ligga på upp emot 3 g protein/kg. Detta för att inte underskottet på kalorier skall ta av muskelmassan. Men det är ju vad jag förstår inte då räknat på en högfettskost vilket LCHF och att ketogen kost är! Normalt brukar jag cykla protein, fett och kolhydrater. Jag äter de dagar jag tränar styrketräning mer protein och kolhydrater, upp emot 3 g/kg protein och mellan 5-7% kolhydrater. De dagar jag tränar kondition äter jag mer fett och lite lägre på protein. De dagar jag vilar skär jag ner än mer på kolisar och ökar fettet. De flesta ketogena koster (och i artiklar gällande dem) skrivs att man skall gå ner i protein och öka fettet markant för att lättare komma i ketos.

        Jag får väl helt enkelt pröva mig fram. Jag äter även enligt periodisk fasta, 8/16 och brukar då jag tränar styrka innan lunch, inta 10 g EAA för att inte träna helt på fastande mage och för att ge musklerna protein. Huruvida det kommer att påverka min förmåga att vara kvar i ketos återstår också att se. Jag återkommer om någon vecka för att rapportera hur det gått 🙂

        Ps du har så superinspirerande recept, och jag som inte brukar baka skall faktiskt ge mig på att göra dina matmuffins. Det kanske går att lägga till bakprotein i dem för att göra dem än mer matiga!? Tack för en bra blogg/sida!

        • återkom gärna alltid bra att höra och veta hur det går för andra! 🙂

          Ang bakportein så kan du tillsätta det ellre varför inte välja Kesellan 10% med 12% protein, ett bättre sätt att öka proteinhalten kanke än pulver med allehanda ting i?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*