Inflammation kopplas till depression

Skagen 100Berättar man på nyheterna idag. Sveriges radio skriver (man kan lyssna också):
”Inflammationer undersöks som möjliga faktorer kopplade till allt fler sjukdomstillstånd, allt från cancer och hjärtsjukdom till depression.

En svensk studie visar på ett samband mellan självmordsbenägenhet och ett specifikt ämne i ryggmärgsvätskan som har med inflammation att göra. I studien har 60 personer som försökt begå självmord jämförts med en kontrollgrupp.”

De skriver också:
”Sophie Erharts forskning är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karolinska institutet där de undersöker sedan 20 år tillbaka just hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar. Enligt henne sker det nu en snabb utveckling inom forskningsområdet.”

Undra om detta forskningsområde också kikar på kostens betydelse för inflammation?
Vi alla LCHF´are är ju väldigt medvetna om hur vi ska äta för att minska på inflammationer i våra kroppar.
Inget spannmål överhuvudtaget och absolut inga växtoljor så som majsolja och solrosolja, allt detta innehåller höga halter av omega 6 som är just den fettsyran som driver inflammation.

Då torde en av lösningarna kunna vara att äta LCHF med de rätta fetterna och också ta ett bra tillskott av omega 3 om man tillhör skaran som äter mycket industriproducerat kött och ytterst lite fet fisk. Arctic Med menar på att äter man 100 gram makrill/lax ca 5 dgr/veckan är man hemma med omega 3 ratiot.

Sedan skulle jag också vilja peka på vikten av höga halter av D vitamin i blodet, det är också en viktig faktor, ett slags ”antidepressivt medel” mot årstidsbunden depression.

Var i första hand noga med vad du äter och överväg just dessa tillskott om du har en tendens till depressioner.

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*