ICA Stevia Strö vad är det egentligen?

Då det uppkommit frågor angående ICA stevia strö i samband med inlägget om Dansukkers Steviasocker. Så ska jag försöka räta ut dessa frågetecken.
Först så är det ju givetvis stor skillnad på socker (sackaros) och erytritol (sockeralkohol-den bästa). Socker som är utfyllnaden i Dansukkers Steviasocker är ju vanligt strösocker och höjer blodsockret som vanligt socker gör. Erytritolen uppfattas inte av kroppen som socker och tas därmed inte upp av den heller, och då blir det heller ingen som helst blodsocker höjning. Precis detta är ju det alla LCHF´are vill, ingen vill ju ha några blodsocker toppar och därmed dalarna som gör att sug och hunger sätter in efter mer.

Så när vi använder erytritol så får vi heller inte den fysiologiska orsaken till merätning, sug eller hunger.

Eftersom ICA Stevia Strö också innehåller ”tre korn” stevia, så kan de få kalla den Stevia strö utan att anklagas för falsk marknadsföring. Eftersom den ska doseras lika som socker så förstår väl alla att den knappt innehåller Stevia? Utan Stevian används som ett försäljningsargument/lockbete.
Detta sötningsmedel bör används som ren erytritol, som ju också är det samma som varumärkena Sukrin, Sötrix och Sötin.

Problemet med Erytritolen är att väldigt många märker av dess bismak, dvs metallisk smak ( som väl alla sockeralkoholer har) och sveda-starkt i halsen (vilket förövrigt kraftigt sötade varor med vanligt socker också kan ha). De få som tål stora mängder erytritol har ju inga problem med  att behöva söta en normal kaka med 1 dl och mer. Problemet blir för dem som tål de  stora mängderna och som bakar och ska bjuda på det till andra vänner och bekanta, eftersom det är svårt att veta vilka som kommer tycka bakverken smakar apa. De är ganska många människor som upplever bismakerna ska man veta.

Det är ju där stevian kommer in att göra erytritolen sötare än socker. Så när något är lika sött som socker ( ICA stevia strö) så inser man ju att stevian är mikroskopiskt förekommande i just det märket.

För att då komma in på dessa olika blandningar av erytritol och stevia, så måste vi veta att ju mer stevia i en erytritolblandning ju sötare är den och ju mindre behövs den doseras. Det finns nu några olika blandningar på marknaden, fler ha lagt sig på 2x sötare än socker och så finns det en som är 3 x sötare än socker och ett par som är 5x sötare än socker.

Då säger det ju sig själv ( väl?) att de som är 5 x sötare än socker innehåller allra mest stevia av dem alla, om än i väldigt liten %-andel, den enda blandningen som är 3x sötare innehåller ju då givetvis lite mindre än den som är 5x men mer än de som är 2x.

Nu kommer vi till att reda ut vilken som kan vara bäst  av dessa 3 olika styrkor.

Först så känner nog alla till problemet med överdosering av stevian och den då illasmakande lakrits/steviabismaken som då uppstår. Även här har vi mer eller mindre känsliga människor. Även här är det inte kul att bjuda andra som man inte vet graden av känslighet för stevian på illsmakande bakverk.

Därför är ju givetvis det bästa att ha en såpass söt blandning att man hamnar på låg dos av både erytritol och stevia.

Nu kikar vi då lite närmre på de olika styrkornas svagheter. Vi börjar med 5x, den är ju då sötast och innehåller mest stevia av dem alla och därmed så kan de ge bismak av stevian. Den som är 2 x den som alltså innehåller minst mängd stevia av dessa blandningar kan om man doserar mer än 0,5 dl ge erytritolbismak. Den som då är 3 x sötare den med en gyllene medelväg, den ger inga bismaker, om den inte kraftigt överdoseras, men då torde bakverken bli överäckelsöta och sötare än de traditionella.

För att undkomma bismaker av den som är 5x så kan man inte ta mer än 0,5 tsk och då blir kakan osöt och behöver fyllas  upp med 2 msk erytritol ( ICA, Sukrin, Sötin och Sötrix). Tar man 0,5 dl eller mer av de som är 2x sötare kommer de som är känsliga för erytritolens bismak att känna det med garanti., där kan man då för att vara säker behöva ta max 3 msk och fylla upp med ”tre korn” stevia.
Nu kommer vi då till den som är 3x sötare, den tar man då endast 2 msk av och alla ovanstående problem är borta. 2 msk erytritol är så lite att de allra allra flesta av erytritolkänsliga inget märker och det är fortfarande så lite stevia i att de steviakänsliga heller inget märker.

Så jag skulle vilja säga att vill du vara säker på att andra uppskattar dina bakverk och godsaker så använd en stevia-blanding med lagom mängd stevia och erytritol.

 

21 kommentarer

 1. Testade Steviaströ från ICA och i början fungerade det väl, Har aldrig använt så mycket som vanligt socker då jag tycker det blir för sött, om det beror på att ICA Steviaströ är sötare eller om jag redan var avvand med riktigt sött, det vet jag inte. Efter några gånger började bismaken kännas, så det verkar som att känsligheten kan komma efter några gånger, då min dotter reagerade likadant, maken å sin sida märker ingenting alls. Har iaf lyckats beställa lite Mariannesocker som kommer vilken dag som helst. Så nu ska här jämföras 🙂

  • Åååå blir nästan nervös nu, hoppas Mariannsockret blir till belåtenhet.
   Överdosera inte ta max 2 msk i ett recept som står 3 msk erytritol och 1/4 krm stevia.
   Är det dubbla sötningar i recptet ex kaka och kräm ta 1-1,5 msk i varje del.

 2. Hallelulja!!! Tack för detta super bra inlägget:-)

  En fråga till dig, vilken kostrådgivareutbildning har du gått?

  Sen undrar jag om lchf kan ”sluta” att fungera? Har kört det i snart ett år, trivs super bra, helt frälst:-) Gått ner i vikt…. Men nu börjar kroppen bli större, låren…. Känner mig svullen:-(

  Tacksam om du kan ha nå tips

  • Ingen kostutbildning alls… självlärd och mkt upplevt på egen kropp 😉

   och det verkar som att lchf kan sluta å fungera VIKTNEDGÅNGSMÄSSIGT, den funkade fint min viktnedgång under 8 mån, sedan står det still.
   Det rörde sig lite av at tligga i optimal ketos, men det går så långsamt att jag tycker det inget händer…
   nu har ajg dragit ner på kcal, vilket nästan är som att svära ”lchf-kyrkan” och nu rör det sig ner igen, om det är en varaktig trend, det återstår igen att se…
   lär säkert återkomma med mina experiment här på bloggen…

 3. Tycker det verkar som att vanligt socker smakar bäst(?)
  En liten promenad efter tårtbiten så kanske man inte behöver bekymra sig… Ger ju också dubbel njutning – den s.k. njutmetoden! 🙂

  • Ååå vad roligt! Hinner du prova det innan den siste nov så kan du recensera sockret via mail till stevia vital och vinna mn bakbok eller brödbok 🙂
   Annars blir jag glad för en komment här också 😉

 4. Hejsan.
  Jag är lite ny i lchf bakningsvärlden så jag skulle vilja veta att när det står att något sötningsmedel är 3X är det samma som 300 gånger sötare? I din bak bok står det att du använder dig utav stevia som är 200 gånger sötare men jag kan inte hitta nånstans nån stevia som motsvarar det och sista frågan är hur mycket av ”mariannsockret” ska man ha om man vill följa din recept från din bakbok.
  Tack för en bra och inspirerande blogg

  • japp det stämmer. 🙂
   När boken gjordes fanns inte så mycket stevia att välja på och ajg hade en 200x sötare, numera finns inte det längre.
   Men mitt mariannsocker bakery+ är ännu bättre än min tidigare blandning, då denna är drygare 🙂
   ta du för varje 2-3 msk sötrix och 1/4 krm stevia 1,5-2 msk bakery+.
   jag skulle säga att är det en kaka som är i ”två delar” dvs du har en fyllning eller topping, ta då så det blir 3 msk sammanlagt i kakan.
   Du lär snart veta hur du vill söta, ofta kräver ju akkao lite mer sötning kasnke 2 msk och även citron/lime kakor. Andra funkar fint med 1-1,5.
   Gör dina noteringar så du vet till nästa gång vad ni tycker om.

 5. Hej! Jag använder ica stevia socker och tycker det funkar bra. Tar bara ca 1/3 sötning änns som står i receptet. Har provat stevia och andra sötnings ersättning som Sukrin, Sötin och Sötrix och alla har bismak. Får se hur länge det funkar. Ha en bra dag! 😀

 6. Jag är jättekänslig mot kolhydrater och köpte Icas Stevia strö när jag ville söta grädden till den varma chokladen. Blev tvärdålig och magen svällde upp med en gång, så rakt ned i soppåsen med den. Tänkte pröva med stevia-droppar nästa gång.

 7. Hej
  Använde Stevia strö i stället för vanligt socker när jag gjorde krusbärsmarmelad. Blev helt kristalliserad när den svalnat.
  Finns det något att göra?
  Elisabet

  • Hejsan!
   Jag vet inte varför det kan bli så, hörde någon som gjorde på björnbär vill jag minnas och det blev så… Troligtvis har det inte löst upp sig ordentligt…
   prova igen kanske?

 8. Att man slutar gå ner i vikt har enbart att göra med att man äter lika mkt kalorier som man gör av med. Liksom nedgång och uppgång har med ett underskott av energiintag (läs kalorier) och ett överskott av detsamma att göra. Inget annat. Inte kolhydrater, inte protein, inte fett. Enbart energiintag och åtgång.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*