Dansukker luras?

Hur kan Dansukker tillverka något så urbota dumt som Stevia-socker, där utfyllnaden är socker??

Återigen är det ”tre korn stevia” precis som i  ICA Stevia Strö, men här är det socker istället för erytritol.
Det gör att kolhydratshalten är 99%!!
Till vilken nytta finns detta socker? Om inte bara för att lura konsumenten att denna är bättre än vanligt socker? Och därmed inbringa massa pengar.

Jag blir ordentligt upprörd…

Jag tycker inte det kan kallas för Stevia socker eller strö heller för den delen vad gäller ICA´s, då det minsta som finns i påsarna är just stevia… men det är väl som när pulver-Champinjonsoppa innehåller typ 1% champinjoner…

När ska vi få ärliga och etiska livsmedelsproducenter?

 

 

 

 

 

 

 

16 kommentarer

 1. Läs på förpanige och försök få ihop matematiken. Det sägs söta lika bra som socker men iehålla mycket mycket mindre kal samdigt skall set vara dregla och sukrin i. Jag får inte ihop den matematiken på deras paket.

 2. Ja, den siste idioten är inte född än:-) Vad gör man inte för att tjäna pengar.
  Idag ska jag beställa hem ”Mariannesocker” och testa inför julbaket, jag har tidigare kört med ICA:s stevia men nu är det dags att testa ditt alternativ!

  • Åååå vad roligt! Jag tror inte du blir missnöjd!
   Många här omrking mig tycker det är ett undebart gott och mjukt socker.
   Dock flyger det gärna det upp lite sött i näsan om man vispar runt i påsen för mkt 😉

 3. Det framgår väl ganska tydligt att det är 50/50 socker och stevia och man minskar energiinnehållet med hälften jämfört med vanligt socker… lurigt?

  För hard-core-LCHFare är det ju skit naturligtvis, för dom andra nittiofem procenten av befolkningen kan det ju vara en användbar produkt.

 4. ”99% kolhydrater” i den här produkten är inte särskilt informativt. Gör tankeexperimentet att man tagit 98% stevia och 2% socker – då hade kanske även du kunnat accepterat produkten(?) Men kolhydratprocenten hade med ”din matematik” fortfarande varit i häradet 95-97%…

  • hejsan!
   Detta fanns på Coop och bör säkert finnas överallt där vanligt socker säljs, det är ju också dansukker som säljer vanligt strösocker.
   ICA stevia strö och Sukrin funkar för dem som klarar av sådana mängder eryhtritol, det verkar som många kanske de flesta inte klarar av sådana mängder som krävs för att få upp en viss sötma.
   Det är där stevian kommer in. När man då blandar LITE erythritol (ICA stevia strö, sukrin, sötin och sötrix) med pyttelite stevia då får man den perfekta sötman och inga bismaker av varken stevia eller erytritolen. Hoppas du hänger emd i förklaringen.
   Därför är den bästa sötningen för alla en blandning, för om man bakar till vänner och bekanta och ska bjuda på bakverken mm och de just har dessa problem då smakar kakorna apa…
   Så för 100% resultat hitta ett sötning som är en bra blandning mellan dessa två, ex mitt Bakery+, detta har jag själv tagit fram för att just vara det perfekta baksockret.
   Det finns ett par relativt bra blandningar men risken kan vara där för de som är ytterligt känsliga för erytritolen att ändå uppleva det med dom. För att garantera inga bismaker bör blandningen vara 3x sötare än socker och kommer den upp i 5 x sötare så kommer problemet med stevians bismak.
   Så kort sagt, för bästa sötsmak baka med Stevia Vital Bakery+.

 5. Jag följer din blogg flitigt men hur kan det komma sig att man inte märker någon skillnad på amans pranas mjöl med andra som innehåller mer kolhydrater? Det finns många olika saker som inte stämmer med märkningar och saker på produkter. Tyvärr tror jag att företag följer trnden och nu försöker sockerbolagen ta sig in på marknaden med egna sötningsmedel för att socker ses som en drog.

  • jadu, den som kunde svara på det… jag vet dock att alla som bakar med andra mjöler lyckas, senast var det selltons kokosmjöl misslyckades helt med baket. Så att alla mjöl funker det tror ajg inte.
   Sedan beror nog det på vad man bakar. Ex en sockerkaka med annat i är det bara 3 msk-0,5 av koksomjölet tillsammans med annat funkar det säkert. Det skulle ju vara mer intressant att baka med mjölet i något som endast ska ha kokosmjöl i sig, inte fiberhusk heller… och just hur är smaken, den borde smaka kokos tycker jag.
   Men det finns ju två mjöler på marknaden som har endast 4 gram så…

 6. Det jag menar är att jag inte kan få ihop hur dom räknar.
  Produkten väger hälften så mycket.
  Sötar lika bra som socker = 1 Dl – 1 Dl
  1 dl socker väger 100 Gr ? nu väger den 50gr

  Så hur går det hela ihop?
  ½ dl stevia sötar bra mycket mera än så.

  Så det måste vara fel i matematiken eller så blandar de ut med något mera. För det är ju koncentrerad stevia som används.

  Märkligt.

  • ja det är många som inte fattar nått vad gäller dansukkers nya produkt… ingen verkar kunna räkna… inte ens de själva…
   Fast visst skulle man kunna täka sig att så stora företag som ju oftast då är mindre nogaräknade blandar ut med annat…

 7. Hej!

  Vi följer det som skrivs om vår produkt på nätet och såg att det var en viss förvirring om SteviaSockers vikt och volym här.

  Genom att kombinera Stevia och socker – två av naturens egna sötningsmedel – har vi gjort en produkt med färre kalorier och god smak. Stevia minskar kalorierna och socker minskar stevias bismak som ofta karaktäriseras som en lakritsliknande, något besk eftersmak. SteviaSugar är till för konsumenter som vill minska på socker men också utnyttja sockrets goda egenskaper, till exempel att det bidrar till god smak och konsistens.
  SteviaSugar har en speciell lätt och öppen struktur som gör att 1 dl SteviaSugar sötar lika mycket som 1 dl vanligt socker, men har bara halva vikten och innehåller därför endast hälften så mycket kalorier. Med SteviaSugar kan man spara på sockret – och därmed kalorier – och samtidigt behålla sockrets smak och andra funktionella egenskaper. Om SteviaSugar doseras efter vikt ska man ta halva vikten för att få den sötma som önskas.

  MVH Ingemar Gröön
  Produktutvecklingschef
  Nordic Sugar/ Dansukker

 8. Inga raka besked här heller. Ingemar, säg som det är: med Stevia-socker avser ni något utdrygninsmedel, erytrithol, maltodextrin eller liknande, varav steviolglycociden kan vara någon procent bara. Antagligen har ni gott om betfiber, så i så fall var det smart. Detta rör ni ner i hälften socker, så får ni enkelt 50% så lite kolhydrater men samma ”sötma”. Innehållsförteckningarna är inte korrekta i något ”preparat”, vridna på olika sätt eller som Green Canderel, helt oläslig. Så ska inte ärlig och begriplig konsumentinformation vara. uppbyggd , det bara retar oss konsumenter. För mer fakta sök på Bloggen och kategori ”sötningsmedel”: http://bengtingerstam.wordpress.com/

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*