Hjärnan krymper av skräpmat?

Svt.se vetenskap skriver så idag.
”Fet, ohälsosam skräpmat försämrar hjärnans funktioner ”

Ibland blir jag så trött på dessa luddiga beskrivningar som ” fet skräpmat”!?  Vad är det?
Måste man inte bena ut vad som är skräpmat och vad som är fett först?

Det fett som ökar våra inflammationer och som tillslut blir kroniska är vegetabilika fetter, de är fulla av omega 6. I artikeln nämner man att de som hade höga halter av omega 3 i blodet var de som hade minst förändringar (krympt) på hjärnan. Vilket då betyder att fet fisk  är bra, sedan nämner  man också att alla hade höga nivåer av vitaminerna B, C, D, och E. Vilket gör att man nämner frukt också.

Jag skulle säga att höga nivåer av vitamin c är nog troligtvis bra för alla som äter mycket omega 6. C vitamin är ju en stark antioxidant. E vitaminet också. Troligtvis kan man äta mindre c vitamin och andra oxidanter ju mindre omega 6 man äter. Var hittar man då denna omega 6 förutom i vegetabiliska fetter? Jo, även i spannmålet som alla knaprar på bäst de orkar. Inte nog med att vi knaprar spannmålet själva, vi ger djuren det också, som vi ju sedan äter, och därmed får vi i oss så mycket omega 6 att om vi ska få till någon som helst balans måste vi frossa i omega 3. Det är också därför som antioxidantbranchen är lukrativ, man vet att höga nivåer av omega 6 driver inflammation och oxidation.

Men att istället säga till folk att inte äta omega 6 det verkar inte finnas på kartan. Vill du kolla din fettsyrebalans, kan jag rekommendera detta test, jag gjorde detta själv för någon månad sedan. Det bevisar att min teori är rätt, ju mer gräsbetes, vild fisk och ekomejerier man äter ju bättre nivåer har man. Ju mer man äter av traditionellt industri producerat kött och odlad lax, nötter av diverse slag (jordnötter värst, kokosnöt bäst) och köpe majjo mm man äter ju sämre nivåer har man och bör då ta ett tillskott. Fast BÄST är att äta rätt för både dig själv och moder jord!

Ibland kan jag också bli irriterad över detta frukt&grönt mantrat, idag vill jag därför lyfta fram en fin bild, som visar nivåerna av vitaminer och mineraler och denna bild är så talande för vad vi ska äta… så inget mer behöver sägas.

 

 

6 kommentarer

 1. Nickar och håller med, men undrar över en sak du säger, att ekomejerier är bäst (ur omega 6 synpunkt), vad äter då kor som får ekofoder, är det inte spannmål för dem också fast obesprutat? Jag frågar för att jag inte vet!

   • precis, gräsbete året runt hade väl varit bäst men de kan förstås få hö och ensilage när de inte kan vara ute. Jag ska försöka ta reda på vad kravkor får för mat. Intressant det här att följa till källan, inte bara nöja sig med. ’ekologiskt’ eller ’KRAV’. Jag köper t.ex. en kvarts kravgris i taget och lägger i frysen. Men vad innebär det att grisarna får för foder och får de gå ute och böka? Ska kolla upp bättre! Kram och gott Nytt År Mariann!

    • Ja det är viktigt att kolla upp lite mer, i alla fall när man har tid för det. jag kan vara en sådan där forskar typ…. på gott och ont…
     KRAM

  • Hejsan och välkommen hit!
   Jaa, det är dyrt, men jag tror det kvittar vart man ska ta prover någonstans så är det dyrt.
   Vi har ju en sjukförsäkring i Sverige som gör att provtagning är väldigt subventionerad, och då bara utvalda sådana prover.
   Vissa får vi ombesörja själva typ fettsyretestet och då blir det dyrt 🙁
   Scandlab kanske också gör sånna här och billigare? vet faktiskt inte…
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*