Generaldirektör Inger Andersson

har fått ett brev av Björn Hammarskjöld, Kostdemokrati

Den 5/9 kom Livsmedelsverket med en ny kommuniké

och Björn har svarat på den så här:

Sammanfattningsvis så är denna kommuniké felaktig på flera punkter, delvis korrekt på en punkt och korrekt på en punkt.

 

 

  • Använd flytande margarin eller olja i matlagningen.

Felaktigt påstående. Fett är essentiellt och det enda fettet som är skadligt i överdos är omega-6. Margariner innehåller omestrade och härdade fetter. Härdade fetter består av mättat fett. Smör är en naturprodukt med nyttigt animaliskt fett till skillnad från margariner och vegetabiliska oljor.

  • Välj i första hand fullkorn.

Felaktigt påstående. Fibrer ökar risken för grovtarmscancer och är orsak till IBS, ulcerös colit och Mb Crohn. Så fibrer bör vi minska.

  • Håll igen på läsk, godis och chips.

Delvis felaktigt påstående. Kolhydrater (består av sockermolekyler) är giftiga och bör minskas markant. Det gäller inte bara läsk, godis och chips utan samtliga kolhydratkällor. Betänk att 70 kg människa har 3-6 gram (3-6 mmol/L) glukos i hela blodvolymen om 5,6 L och att en glukoskoncentration över 30-50 mmol/L (= 30-50 g) glukos i blodet är en dödlig mängd glukos. Sedan vill Livsmedelsverket att man ska äta 440 g glukos per dag. . . .

  • Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.

Detta är ett korrekt påstående. Håller fullkomligt med.

  • Ät mycket frukt och grönt – gärna ett halvt kilo varje dag.

Felaktigt påstående. Grönt är energimagert (mycket och dyrt vatten och litet energi) men frukt innehåller 10-12 % fruktsocker som är 5-10 gånger giftigare än glukos och bör minskas. Men grönt ökar miljöbelastningen och saknar i stort sett mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler jämfört med animalisk föda.

  • Ät mindre salt.

Felaktigt påstående. Salt ingår bland de livsnödvändiga ämnena, det är känt sedan länge att saltbrist kan orsaka värmeslag, cirkulationskollaps, vattenförgiftning, natriumbrist och eldaresjuka, inte alltid förenligt med överlevnad. Salt upp till 100 g per dag kissar man ut överskottet av. (Folkow, Läkartidningen, 2003, http://www.lakartidningen.se/pdf/pda27283.pdf ). Ingen studie har visat att blodtrycket stiger med ökande mängd salt i maten medan för litet salt kan sänka blodtrycket några enstaka mm Hg men ökar hjärtfrekvensen och därmed hjärtbelastningen. För litet salt ökar dödligheten i hjärtsjuka och försämrar diabetikers insulinresistens.

  • Välj nyckelhålsmärkt mat.

Felaktigt påstående. Välj Nyckelhålsmärkt mat är ett utmärkt sätt att förstöra hälsan då det blir för mycket kolhydrater och fibrer men för litet fett och salt.

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*