Fettsyror – omega 3-6-7-9 mfl

IMAG1287Vill du veta allt om dessa fettsyror och kanske också göra en fettsyreanalys av ditt blod för att se om du har rätt nivåer och ratio dem emellan?
Då ska du lusläsa här: ARCTIC-MED

I länken kan du läsa om varenda fettsyra och var man hittar den i sin kost, bra info så man kan undvika den eller leta upp den om den är hälsosam för oss.

Efter jag och min man gjorde en fettanalys för 2 år sedan av vårt blod insåg vi att även om vi äter allt nötkött gräsbetat och ytterst lite gris och mest torsk om vi äter fisk, och inga växtoljor,  att våra nivåer av omega 3 är toklåga och för att komma upp i en hög nivå av omega 3 behövde vi ( alla behöver det) äta 100 gram markill (i tomatsås) 5 dagar i veckan och frågan vi fick ställa oss var – gör vi det eller kan vi det?
Vi kom fort fram till att det blir inte hållbart och därför tar vi nu tillskott av omega 3 varje dag.

Det tillskott vi valt att ta är ArcticMed omega 3 olja i flaska, om du känner att du också vill börja ta olja så bör man alltid ta en korrigeringsdos på 12 ml varje dag under 100 dagar eller 4 mån sedan en underhållsdos på 7-10 ml varje dag. Med koden Mariann får du 10% rabatt på ditt första inköp hos ArcticMed.

4 kommentarer

  • Studie om skillnaden mellan krill- och fiskolja: http://link.springer.com/article/10.1007/s11745-010-3490-4

   Ytterligare en studie: http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1476-511X-10-145.pdf

   Krillolja verkar tas upp något bättre än fiskolja, men inte, i min mening, tillräkligt mycket bättre för att rättfärdiga det höga priset, främst som båda studier dessutom säger att det krävs mer forskning inom ämnet. En dagsdos på två kapslar är ungefär ingenting.

   För att komma upp i den nivå de testade med i den första studien måste man ta fem gånger den dos TopFormula rekommenderar, alltså 745 kr/månad. Och för att komma upp i en dagsdos på över 2 gram Omega 3, eller 1680 mg EPA+DHA som de använder i den andra studien, som behövs för hälsoeffekt måste man ta 18-20 kapslar per dag. Det blir närmare 4500 kr/månad.

   Så är man gjord av pengar kan man ta krillolja, men personligen tycker jag det är vettigare att välja en olja som man har råd komma upp i riktiga doser med.

   • Eller nu snurrade jag till mina siffror lite. Tre gånger dosen, inte fem. Och 1500 kr/månad, inte 4500. Slant över tangenterna, uppenbarligen.

    Men poängen kvarstår!

 1. Hej! Problemet för mig är att fiskoljan gör att jag blöder så fruktansvärt vid mens. Nu försöker jag att äta olja två veckor just efter mens, sedan uppehåll. Vet du nåt annat sätt? Jag förstår ju att det beror på att blodet blir tunnare. / Anette

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*