Fetma ökar i u-länder och samtidigt svälter miljontals

skinny_fatsoDetta kunde höras på nyheterna idag och här kan man läsa om det i GP. Nu har jag inte läst själva rapporten från Brittiska Tankesmedjan ODI.
Men mina tankar vill jag dela med mig av.
Det är fruktansvärt att så många fortfarande svälter på jorden och man önskar man kunde hjälpa alla lidande överallt.
Dock skulle jag idag vilja beröra tanken på att feta människor också i grunden svälter, eller är i alla fall felnärda.

Bilden är hämtad från sajten Mat för människor och artikeln Den svältande fetknoppen är väldigt intressant att läsa i sin helhet.
Man får genast en förståelse för att fetma inte alltid handlar om frosseri. Som artikelförfattaren Theresa Sandin skriver i början:
Feta människor kanske inte är dessa måttlösa, morallösa paddor som vi gärna vill tro. De kanske inte är tjocka för att de trycker i sig kakor hela dagarna trots att de är mätta. För att de kastas mellan frosseri och lättja. Antagligen inte.
Missa inte heller de två allra sista styckena i artikeln 😉

Lägger vi då också till kunskapen om att Gluten förstör tarmen att näring inte kan tas upp tillräckligt, att en glutenskadad tarm upptagningsyta minskas till en tiondel av ytan hos en frisk tarm. Lägger vi då till informationen om att Alla får en läckande tarm av gluten och då inser vi väl snabbt att alla mer eller mindre är eller kommer bli undernärda…

Finns ytterligare en sak att lägga till detta problem med att ”många blir feta och ”svälter” och andra svälter”, det är att maten vi äter är så oerhört näringsfattig. Det mesta som produceras idag innehåller lite eller ingen näring alls. jag brukar dra upp detta med att man idag får äta 4 morötter för att få i sig samma mängd näring, mineraler och vitaminer som en enda morot gav på 40-talet. Detta gäller ju givetvis allt, inte minst det oerhört hårt drivna och felnärda/uppfödda djuren som vi sedan äter.

Drar man då slutsatsen att detta gör att våra kroppar ”är hungriga” hela tiden på grund av brister i rätt näring så är det ju inte underligt heller att vi ”frossar” och har ett behov av att äta ofta. Dels ska vi ”slåss med” blodsockeret/insulinet och med allt vad det inbegriper ( första länken), sedan ska vi ”bekämpa” en tarm  som inte kan ta upp full näring (länk två och tre) av det vi ändå äter (länk fyra och fem).
Dömt att misslyckas va?

Så om vi ska hårdrar det hela så ”svälter” vi alla mer eller mindre…

 

 

3 kommentarer

  1. Hej! Jag jobbar inom jordbruksnäringen och är främst på lowcarb och paleotänket. Man får ofta höra att vi måste äta mindre kött och odla istället mer spannmål för att få fram mer mat till världen. Det är ett rätt stort tankefel där, och du är ju inne på det i ditt inlägg här också. Visst överlever vi på spannmål, men det borde väl handla om mer än att bara överleva!? Vi ska må bra och vara friska. Och mer mer näringsrik mat behöver man ju faktiskt inte äta lika mycket heller… Det handlar om effektivitet. Att ta fram effektiv mat, det är klimatsmart och mättar på ett bra sätt! Alltså borde alla äta LCHF! 😉

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*