Äggmjölk till små barn istället för välling?

äggmjölkDet har kommit att pratas om äggmjölk istället för välling till små barn och  då jag skrivit lite om det förut lite luftigt så tänker jag berätta mer nu.

Mitt bas-recept är:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.
Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Detta är min äggmjölk.

När det då kommer till barn så måste man ju tänka lite själv, detta är ju dels en vuxen portion och ofta dricker jag den som en frukost eller måltidsersättning på sjukhus o flyg odyl. Till små barn måste man ju modifiera det hela. Ex så är ju kokosfett något som faktiskt alla måste vänja sig vid, vid överdosering blir det ofta illamående och tom ont i magen.

Men när man nu då inte vill ge dessa onyttiga vällingar och pappgröter (som jag kallar dom) så gör man en god äggmjölk enligt följande:
Först så är det mest viktigt att amma så länge man bara kan.
Är det riktigt små barn som aldrig ätit ägg ger man bara gulorna inte vitan. När man sedan anser att hela ägg kan introduceras gör man mer enligt basreceptet. Nedan följer ett recept för små barn:
3 äggulor bör räcka fint och ca 2 dl vatten. (Smaksättning behövs inte om barnet är litet, de är inte vana vid att allt måste smaka något.) Koka upp vattnet och ca 30 gram ekologiskt smör (allra helst opastöriserat gräsbetessmör)  och slå det kokande över gulorna och mixa samtidigt, låt vattnet få koka  och slå på i två omgångar helst.
Blir barnet mätt och nöjd så räcker det så här, öka annars med lite smör och ev en gula till.

Vill man introducera kokosfett bör detta göras väldigt försiktigt, med max 0,5 tsk första gångerna och sedan öka så sakteliga. Tycker barn inte ska ha mer än 1 msk (15 ml) som max. Det bör ta flera veckor att komma upp till denna 1 msk.
Vi vuxna behöver ju egentligen bara runt 3 msk som ju brukar räknas som en ”terapeutisk dos”.

Hoppas detta var lite klargörande om hur jag skulle gjort om jag fick börja om från början med mina barn. MEN det är du som avgör HUR du gör och DU kan aldrig lägga över ansvaret på andra. Så läs noga på och bestäm dig för hur du vill göra med just dina barn och sedan får man stå för det.

 

 

12 kommentarer

 1. Hej jag gav min 1.5 åring äggmjölk idag för första gången enligt receptet ovan. Eftersom hon verkade gilla drt så undrar jag om det finns några risker med att ge äggmjölk 3ggr om dagen till barn.det blir ju totalt 9 äggulor!!!! Någon som vet??

   • Tack så hjärtligt för svar, bra info om ägg ocksa, perfekt mat verkligen! Hur är det egentligen finns det nåt samband med högt dåligt kolesterol och ägg? andra dagen då jag ger äggmjölk till min lilla men jag ger bara en portion om dagen först för att se hur hon reagerar på äggen. Vi försöker köra mjölkfritt för att se om hennes diarre kan försvinna..än så länge bajsar jon fortfarande löst. Några tips på stoppande mat/ingredienser som man skulle kunna fylla ut äggmjölken med? Kanske har du rent utav ett äggvällingsrecept? Vad tror du om att kombinera hemmagjord havrrmjölk med äggmjölk? Våra barn äter ej enligt LCHF…

    • jag är ju inte läkare så jag vågar inte säga så mycket egentlgien, men jag tror att man bör utesluta allt spannmål ur kosten kan mycket väl vara därför hon bajsar löst.
     bra att ni försöker utelsuta mejerienra men smör går ju bra. Våga sedan när avföringen blivit normal att prova lite merjerier igen.
     För jag tror (vet ej) att det mer är spannmålet än mejerierna som är grundboven. Men jag vill hävda att vet gör ajg inte utan du får själv fatta beslut, men så går mina tanakr iaf.
     Sedan fungerar det som så i kroppen att ju mer kolesterol man äter ju mindre behöver kroppen tillverka, så ät ägg!
     Äggmjölken är välling tycker jag. 🙂

     • tack så hjärligt för svar. jag provade med bovetevälling idag med hemmagjord havremjölk men se du det accepterades inte, så jag får så snällt ställa mig och göra äggmjölk nu 😉
      Ja,, det kan ju vara gluten också jag är väl medveten om det, men tänker att det är lättare att utesluta mjölk? Oavsett så får man ju iallafall prova och utesluta en sak i taget..

 2. Vill bara tacka så hjärligt för dina svar på mina frågor.lillpluttan älskar sin äggmjölk så oavsett om hon är mjölkallergiker eller ej så kommer jag fortsätta ge henne äggmjölk. Ytterligare en fråga som jag hoppas du kan svara på, som sagt så kör vi en mjölkfri period nu vilket tror du är bäst att ge rapsolja eller ghee(det är väl mjölkfritt om jag ej missförstått) lillan ratar kokosoljan..hur mkt rapsolja motsvarar 30 g fett?

 3. Jag håller på att göra storkok till min syster vars son är 4mån. Hela jag ryser när köpeburkarna med puréer eller NAN ersättning plockas fram. Så för att avlasta henne ska jag frysa in hemmagjorda puréer. Tänkte även göra Äggmjölk (räknas det som substitut till mjölkersättning? Är själv inte mamma, men någorlunda påläst kring hemmagjord barnmat)

  Men det jag undrar är kan man frysa in Äggmjölken i potioner som kan värmas upp igen?

  • Hej!
   Tveksam till att frysa äggmjölk. Man bör alltid göra den försk tycker jag.
   Vet inte heller hur den blir fryst.
   Men man bör ocksåamma så länge som möjligt.
   Lycka till
   Mariann

   • Tack för svar
    Får prova att frysa min egna Äggmjölk först annars får jag lära min matlagningshatande syster hur man gör den.
    Tyvärr kan hon inte amma längre… Det hade hon helst gjort först o främst.

    Jag måste bara säga att jag älskar dina recept och du har varit en stor hjälp för min hälsoresa

1 trackback / pingback

 1. Alternativ till välling? | FRENNIFER

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*