Fet mat farligt?

I min tidigare recension av boken Vad vi ska äta! Och varför! av Gunnila Blomberg, får vi veta att många folkslag som Westeon A Price undersökte på sina forskningsresor åt en mycket fet kost hela  80% av energin kom från animaliskt fett. Vi ska också veta att det fanns folkslag som bara åt 30% fett, men INGA folkslag åt rent vegetariskt som Price mötte.
Alla dessa folkslag hade en perfekt hälsa.

Idag skriver Jonas Bergqvist ett bra inlägg om LCHF eller Paleo och vad är skillnaden och det han där bla skriver är två punkter som LCHF vilar på:

*Kolhydratsnål, fettrik mat: Energin ska komma från fettet, kolhydraterna hålls på en låg nivå. Protein äts i måttliga mängder.
*Ren, naturlig mat: Man bör undvika processad mat. Ät det som naturen har skapat.

Han nämner också att detta är svårt idag då allt är så förorenat och många äter industriuppfött kött/fisk och hårt processade mejerier.
Så att vi blir tvungna till kompromisser är givet, vi kan inte (tyvärr) gå 10.000 år tillbaka i tiden. Livet är annorlunda idag och detta får vi anpassa oss till efter bästa förmåga.

Men tillbaka till fet mat och den första punkten i Jonas definition av LCHF. Energin ska komma ifrån fett och vi ska äta lågt med kolhydrater och måttligt med protein. Båda dessa uttryck är ju lite luddiga för vad är lågt och vad är måttligt?

Men då jag vet att Jonas läst Gunnilas bok och är väl förtrogen med Weston Price, får vi anta att ca 75-80% fett behövs för att hämta energin från fett och lågt kolhydrat bör väl då uppnås till ca 2-5% ( strikt o liberal) resterande torde då betyda protein, dvs ca 15 %.
Ser man då på mitt tidigare inlägg om att jag numera försöker inrätta mina portioner till just moderat med protein och fortfarande lågt med kolhydrater så landar jag i just denna siffer-kombination.

Detta betyder ju på INGET SÄTT svält, ifall nu någon läsare får för sig det. INGA folkslag som Weston Price mötte svalt, de hade som ni säkert mins prefekt hälsa.

Lite intressant blir det ju också att se på hur denna fördelning ca 80% fett ca 15% protein och ca 5% kan fördela sig i gram över dagen, eller hur?

Om man då kikar på mina siffror då jag för tillfället väger maten för att lära om vad en ”moderat/måttlig mängd protein” är för mig.
Så innebär just denna fördelning i runda slängar:
170-200 gram fett
60-75 g protein
10-20 g kolhydrater

Detta fördelat över hela dagen det gör att ex middagen kan bestå av:
70 g fett, 45 g protein, 12 g kolhydrater

Känns som att man äter LCHF om man ska se till siffrorna, om det nu är viktigt med bokstavskombinationer…
Kan också  tänka att nästan bara äta fett till en måltid borde varit oerhört vanligt bland inuiterna och troligtvis våra samer också.
Inuiterna har vi ju fina dokumentationer av både från Wilhjalmur Stefanson och Weston Price. Så rädda för animaliskt fett i stor mängd behöver vi nog inte vara.

 

 

 

4 kommentarer

 1. Kan inte svära på var Jonas anser men om en normal person men han tycker ”LCHF” är bra men håller sig inte inom sekt ramarna för att få kalla det LCHF.
  Om ni förstår vad jag menar.

  Han tycker att fett är bra och ofarligt och att man inte skall trycka i sig skit KH men att man skall turbo ladda kroppen med glykogen från kh innan och ev under kraftansträngningar.

  Så vet inte om han vill ange några siffer kombinationen.
  Men huvusaken är att LCHF och fett inte är farligt utan ett bra livsmedet det är det viktiga att förmedla i mina ögon.

  • Jag antar att han anser att en CA kombination av desssa siffror är bra och hlsosam ksot, då det landar där om det enligt Weston Price var de flesta som åt runt 80% fett.
   han vill säkert inte ange detta, men utifrån weston price kan man anta att denna fördelning kunde motsvara det jonas skriver med låga kh och måttligt protein och mycket fett.

 2. Hela denna lågkolhydratsdebatten är helt galen. Det finns inget negativt med att utesluta socker, bröd, pasta ris etc och ersätta det med grönsaker i alla dess färger och äta naturliga fetter samt minska på mängden mat man äter. Vi konsumerar aldeles för mycket mat i västvärlden och tänker inte på vad vi stoppar i oss. En himla massa bukfylla som leder till sjukdommar och fetma! Argumenten att LCHF/Atkins etc skulle vara dåligt håller inte. Läs mer om detta på min blogg

1 trackback / pingback

 1. Lågkolhydratsdebatten « josefinaslowcarblife

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*