Diabetes typ 1 och mina tankar…

Tänker på att man visade häromdagen på tv´n troligtvis  nyheterna…
De visade en liten killa ca 10 år som hade diabetes typ 1 och injicerade sig själv och man visade honom  dels i affären och i skolan i matsalen.

Som jag uppfattade inslaget så gick han runt i affären i godis hyllorna och sa nej till reporten, detta går inte innehåller för mycket socker, gick vidare runt hörnet där låg choklad, sa återigen nej till reporten, innehåller för mycket socker sa han.

Sedan kom de till fling och musli hyllan och där lyfter han fram ett paket och läser på innehålls förteckningen och ser att det innehåller för mycket socker och säger nej igen. Därefter sträcker han sig efter pauluns musli och läser utanpå paketen  utan socker och säger ja, och stoppar det i sin varukorg.

Nästa sekvens är från skolan i maten och han sitter och mumsar en macka med tunt med smör (?) troligtvis margarin och ett glas mjölk som han hämtade ur en stor kartong ( vad nu sånna heter) och vad stod det på den? Givetvis lättmjölk…

Nästa sekvens visas han i matsalen med tom tallrik och tomt glas och han sticker sig i fingret för att göra ett test och vad visar det tro?

27,6 !!??

Genast injicerar han sig med insulin…

Grabben är 10 år och ska så hålla på hela sitt liv…

Ledsamt att han och andra inte kan få hjälp till att förstå att mackor och också musli, även Pauluns innehåller en herrans massa kolhydrater (60 g per 100g) dock i  form av stärkelse.

Jag blir mer och mer upprörd över hur lite folk i allmänhet förstår omkring stärkelsen.
Upplysningen går alldeles för långsamt…

All stärkelse blir druvsocker och börjar brytas upp redan i munnen.
Allt druvsocker går direkt in i blodet.

 Säger inte detta det mesta?

 

 

 

 

7 kommentarer

 1. Idag sändes inslaget som ett barnprogram på barnkanalen. Min lille kille på 4 år var fascinerad. Han äter både godis och dricker läsk då och då men tittade ändå på mig och sa med fasa:
  Mamma, måste man drick mjölk och äta macka när man har den sjukan.
  Jag försäkrade att man inte behövde utan att man kan välja andra saker.

 2. Hej, intressant att veta i fallet med den 10-åriga killen är hur lång tid det går från det att han dricker mjölk till dess att han mäter bs. Likaså är det intressant att veta var i landet han bor. Någon som har svar på de två frågorna?

  • Hejsan och varmt välkommen hit! .D
   Tyvärr kan jag inte hjälpa dig kanske man kan söka inslaget på tv nätsajt och där se om man kan få veta det?
   Någon i kommentarerna hade sett samma inslag på barnkanalen.
   //Mariann

 3. Jag hittade tyvärr ingen bra information kring inslaget. Rent generellt så anser jag att typ-1 diabetiker skall undvika att laborera med kolhydratfattig kost om man inte är väldigt säker på vad man gör. 🙂

 4. Hej! Bra skrivet. Jag själv har typ 1 diabetes sen 8 år tillbaka. När jag fick det sa dom inget om kolhydrater utan det var fritt fram, men godis och sött skulle man helst ta mindre av. Men flingor, banan, russin, vindruvor, bröd etc är lika svårt för mig att dosera rätt som att dosera till en påse lösgodis. Därför har jag valt att skära ned på kolhydraterna väldigt mycket. Blir lättare så.
  (Sen fungerar det olika för alla! men kan vara värt att pröva.)

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*