Del 9 – Vitamin D3 vårt ”universalmedel” från solen och D3s bästa vänner

 

Nu är hösten här, även om dagsljuset är bra för vår hälsa, så kan vi inte längre bilda något vitamin D3 från solen. Solen måste stå minst 45 grader över horisonten (din skugga ska vara kortare än du) för att UVB-strålarna ska vara tillräckligt starka för vitamin D3-produktion. Någon möjlighet att äta oss till tillräckliga mängder D3 finns inte. Tyvärr, så är sanningen. Det blir till att supplementera eller åka till Kanarieöarna.

Vi behöver verkligen vårt D3. Glädjande – nu har det äntligen börjat röra på sig i medicinarkretsar. The Canadian Paediatric Society, den kanadensiska barnläkarföreningen uttalar sig om att ett adekvat D-status hos gravida och deras barn kan påverka hälsan under hela livstiden, ett helt underbart uttalande. Vi kan hävda att vitamin D3 är inblandat i reglering av celltillväxt, immunitet och cellmetabolism, generellt. Det finns D3-receptorer i alla celler och överallt i kroppens vävnader. Vitamin-D3-brist är associerat till ett väldigt stort antal sjukdomar och de blir bara fler, ju fler studier som blir klara.

Exempelvis följande tillstånd och sjukdomar, det finns fler;
Osteoporos – benskörhet – urkalkat skelett
Immunförsvarssjukdomar – MS – Reumatism – Inflammatorisk tarmsjukdom
Astma
Fertilitet och reproduktion (barnalstringsförmåga)
Allmän tillväxt och utveckling i kroppen
Allmän endokrinologi
För utveckling av ett friskt centralt nervssystem och hjärna
Diabetes – inkl graviditetsdiabetes
Infektionssjukdomar – Tuberkulos
Muskelsvaghet – ledvärk
Cancer minst ett 20-tal typer
Hjärthälsa

Vitamin D3-brist har blivit ett globalt problem.

Vitamin D3 behöver också sina hjälpredor, sina egna supplement eller kofaktorer, D3s bästa vänner. Tar man högdos D3 kan det vara klokt att ta extra av vitamin K2, vitamin A, några mineraler som magnesium, bor, zink, selen. En del fantaster lägger också till krom och strontium. K2 finns i fin lagrad hårdost, gås, äggulor av god kvalitet, obs skilj på vitamin K1, som finns i grönsaker. Viktigaste mineralen är magnesium, det händer att människor när de tar sin D3-vitamin, avtäcker sin magnesiumbrist och då kan de må dåligt. A-vitamin ska vara den riktiga, retinolen, inte betakaroten. Det finns att köpa i USA D3-vitamin där man redan tillsatt lite A, K2, zink, bor, magnesium. Kan ju vara enkelt för den som inte vill krångla för mycket. Tyvärr tror jag inte att vår mat innehåller optimalt med näringsämnen längre, dessutom får vi alltför lätt i oss för mycket omega6 med inflammation i kroppen som följd och därmed risk för sjukdom. Därvid blir D3-tillskott ännu viktigare för oss.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-cofactors/

Canadian Paediatric Society: Vitamin D supplementation: Recommendations for Canadian mothers and infants

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*