Schackrutor

Lite goda Schackrutor/småkakor till sommarens kaffekalas?

ca 24 st

Ljus deg:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
1,5 msk Bakery+ sötning
3 rumsvarma ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver

Mörk deg.
100 gram mycket mjukt osaltat smör
2 msk Bakery+
3 rumsvarma ägg
1,25 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Blanda degarna i två bunkar.
Mixa/vispa smöret med sötning.
Vispa ner ett ägg i taget till en smet.
Blanda torra ingredienser  och blanda ner dem väl i smeten.
Låt svälla någon minut.
Rulla varje deg till två jämnstora korvar.
Lägg en brun och vit bredvid varandra och motsatt över dem.
Rulla samman dessa fyra korvar och tryck samman att det blir en tjock fyrkantig korv, ca 25-30 cm lång.
Låt den vila kallt i 30 minuter.
Skär sedan skivor ca 1 cm tjocka och lägg ganska tätt på bakplåtspapperklädd plåt. Jämna ev  till dem så de är lite fyrkantiga.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 min.

©MariannAndersson

 

31 kommentarer

  1. Hej Mariann!

    Jag har precis bläddrat igenom din bok ”Baka med LCHF”. Började med att (som jag brukar) vika in vid recepten jag ville ”spara”, men insåg redan på s 3 att jag vill ju ha testa ALLA! Herregud, det har nog aldrig hänt. Bra betyg!

    Men jag har en fråga; jag har testat lite olika sötningsmedel och tycker bäst om Icas stevia strö. Hur funkar det jämfört med det du använt, sötrix-flor och stevia? Hur blir måtten?

    Tack på förhand!

    /Johanna

    • Hejsan!
      Vad kul å höra! Då har du ett litet digert och smarrigt jobb framför dig 😉

      Ang sötning, så prova med 3 msk- 0,5 dl där jag tar 3 msk och 1/4 krm stevia då bör du nog hamna rätt rätt. Öka eller minska nsäta gång om det inte var bra.

      lycka till med din bakning
      Kram
      Mariann

  2. Hej Marianne, tack för receptet på Chackrutor, dem saknade mina barn i julast 🙂

    Har en fråga, hittade ett recept på Elisabeth Höglunds mat, där det stod 100 gr Kokosgrädde ?? vad menar hon? finns det att köpa eller ? har aldrig hört om detta innan !
    Kram /Eva

    • Nu så kan du ungarna får chackrutor 😉 Dock är de inte 100% lika de klassiska, men så nära det nu än går att göra dem med kokosnötsmjölet 😉
      jag har aldrig hittat kokosgrädde, utan bara kokosmjölk, vet inte om det ändå är samma sak…
      borde funka med kokosmjölk tycker jag.

    • Kan hon mena vispad kall kokosmjölk? Den ska visst bli som vispad grädde i konsistensen läste jag nånstans…måste testa det för det lät så gott : )
      Anna

  3. Finns flera sorters kokosgrädde i välsorterade butiker. Går oftast under namnet coconut cream. Vet att Maxi, City gross och Willys har i allafall. Man kan ju också köpa kokosmjölk och sila av den klara vätskan och bara använda det vita, krämiga.

  4. Hej Marianne! Jag har köpt kokosnötmjöl på Ica Maxi, men det står inte hur många kolhydrater/100 g det är i det. Har du en aning om det skiljer sig mycket från Lchf-butikens med 4 g kolh/100 g?
    Tycker det är så bra att kunna handla allt i samma butik, och det är även lite billigare än det på nätet.
    Hoppas du kan ge mig svar! Tack på förhand, Anna

    • Problemet med de på sar som ingen deklaration har ätt det mest troligt innehåller 20-30 g kh.
      har du riktigt otur är det också malda flingor och smakar mkt kokos och bir torrt. Du får helt enkelt prova dig fram med det mjölet.
      jag brukar säga att man inte ska köpa något som inte har en deklaration.
      Kram Mariann

  5. Hej marianne o tack för en bra bok med recept. Prova o baka med ett annat kokosmjöl o märkte ingen skillnad. mellan det mjölet jag hade o det andra du rekommenderar. Kan det finnas ett annat mjöl med samma innerhåll?

    • DEt verkar finnas lite olika mjöler, men innehåller det 4 gram kolhydrater så ska mjölet vara rätt mjöl, annars är jag osäker och man får själv provbaka. 🙂
      Kram Mariann

  6. Okej tack för svaret väntar på att få mjölet du rekommenderat, vet det jag använde inte innerhöll 4 gram. Kanske ska kassera de så man inte får i sig för mycket kolhydrater. Men tack för en bra bok.

    • Du får avgöra själv om det ska kastas eller ges bort till andra mindre nogaräknade (med kh) människor. 😉
      Kram Mariann

  7. Funderar på göra dessa idag eller imorgon… Har alla ingredienser hemma nämligen. Hur hårda bli dem?

    Pappa har köpt hem bondkakor (han äter inte LCHF) och jag blir så sugen på hårda kakor jag med till kaffet. Inte det minsta sugen på en bondkaka dock, luktar galet sött.

    • Nej, jag har inte gjort syltkakan men ska testa chackrutor nu ändå.

      Till min besvikelse så insåg jag när jag hade påbörjat allt (smöret var smält, allt var uppmätt osv.) att jag inte hade tillräckligt med erytritol!!! 🙁

      Väldigt tråkigt. Det ska ju vara 6 msk (3 msk till varje del) men jag hade bara 3 msk (1,5 msk till varje del). Eftersom jag redan hade påbörjat allt så fick det bli så lite sötning.

      Just nu stå den kallt och ska in i ugn om 30 min. Jag är medveten om att det kanske inte bli så sött som tänkt, men jag hoppas det smakar gott ändå. Om det gör det och konsistensen är bra och gott till kaffe så gör jag nog om det med rätt sötning nästa gång. Ser ju himla tjusigt ut!

      Jag tänkte det här skulle bli skitpilligt med degen (tycker LCHF butikens recept på kanelbullar var jättekletigt) men jag såg till att mina händer var fuktiga hela tiden och det gick lättare än trott! Visst kan jag inte rulla på hårt som med glutendeg, men det går. Absolut!

    • Jag fick ut hela 33 st! Smakade en liten bit nu och det är mycket riktigt inte sött nog. Men annars smakar det bra faktiskt. Inte hårda, men de blir nog lite hårdare om de få stå i kyl. Inte stenhårda men ändå. De är inte direkt hårda nu när de svalnat men de är inte smuliga heller får jag säga.

      Helt klart ätbart fast de inte är så söta som de ska vara. Men det duger fint! Liiite sött är det. Tack och lov att jag inte behövde kasta!

Lämna ett svar till Eva Persson Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*