Årets viktigaste bok sägs det…

Det har utkommit en bok och endast på engelska, kan köpas HÄR som LCHF.se säger  är årets viktigaste bok

”Boken ”Wheat Belly” har nyligen kommit ut och är skriven av den amerikanske hjärtläkaren William Davis. Det är en svindlande uppgörelse med alla påstående om att vete och fullkornsprodukter av spannmål skulle vara nyttiga för oss. Davis berättar om vetets historia och hur dagens hybridiserade dvärgvete har helt andra egenskaper än det vete som din mormor åt för bara ett halvt århundrade sedan. Hur nya varianter av gluten-proteinet uppstått genom detta genetiska experiment och hur frekvensen av glutenintolerans ökat explosionsartat världen över.

Davis går sedan igenom människan från topp till tå och påvisar alla negativa effekter som vete har för vår hälsa (inte bara för dem som är diagnosticerade med glutenintolerans). Han berättar om hur vetet driver fram övervikt, påverkar vår hjärthälsa, hjärnan, levern, huden med mera.”

Detta är något jag hävdat ett långt tag efter jag läst en del på Gluten källan till moderna sjukdomar

Vidare skriver LCHF.se

”Här är Dr Davis officiella Wheat Belly Blogg

Kommentar/recension:

Har precis läst klart boken. Det är en mycket genomarbetad bok där man lär sig mycket nytt. Varenda vetenskapligt påstående som Davis gör har en fotnot till en vetenskaplig referens. davis lägger sig också på en bra nivå där boken blir begriplig för lekmannen men ändå så detaljerad att den nyfikne kan söka sig vidare i litteraturen.

Dessutom är Davis fantastiskt humoristisk. För att ta ett par exempel. I början av boken skriver han om hur svårt det är att få gehör för att något så omhuldat av våra hälsomyndigheter som vete och fullkorn skulle kunna vara skadligt och gör liknelsen som att det är ungefär som att påstå att Ronald Reagan var kommunist. Hur skulle vete kunna vara farligt – det har vi ju med Davis ordval – ätit i ännu fler århundraden än Larry King varit på TV.

Davis förespråkar en lågkolhydratkost bestående av riktiga råvaror. Allt vete ska bort, så också andra glutenrika spannmål som råg och korn. Allt tillsatt socker ska bort. Dock är det inte en renodlad LCHF-kost han förespråkar, det är mer Low Carb med en hel del protein (kött, fisk, skaldjur, ägg, ost). Mycket olivolja, avocado, nötter och frön men moderat med smör.

Jag kan starkt rekommendera denna bok och instämmer i Jimmy Moore´s analys att detta sannolikt är årets viktigaste Low Carb-bok. Den är en riktig guldgruva till information om vete. Om man får vara petig så skulle jag gärna velat se lite mer skrivet om andra aspekter på vete än de Davis tar upp. Hans resonemang cirklar mycket kring det moderna vetets extremt höga blodsockerhöjande effekt och skadeverkningarna av gluten. Men det finns betydligt fler otrevligheter i vete som jag gärna skulle ha läst mer om, till exempel vetelektin och fytinerna. Men man kan inte få allt.

/Per Wikholm”

Jag hoppas den översätts och då ska jag köpa den!

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*