Är laxen så nyttig som vi tror?

Det kan man med rätta fråga sig.

Den odlade norska laxen som  finns i överflöd i affärerna är varken nyttig för oss eller för miljön. I många fall föregår det en utfiskning av våra hav för att utfodra den odlade laxen.
”Uppdrag granskning har i programmet ”det rosa guldet” avslöjat att det går åt 2,5 kg vild fisk för att odla 1 kg lax. Fiskeindustrin marknadsför odlad lax som räddning för våra överfiskade hav men sanningen är att det precis är tvärtom. I dagsläget fiskas laxens foderfisk bland fiskarter som antingen är överfiskade eller utrotningshotade såsom blåvitling, tobis, vitlinglyra, lodda eller ansjovis. Dessutom piratfiskas makrill utaför Island och används,i avsaknad av en kvot, som foderfisk istället för matfisk.”

När andra övergår från att ge laxen fisk till att  utfodra  den med pellets, Toxiska Epistlar skriver: ”Den odlade laxen utfodras med torrfoder i form av pellets. Fodret ska innehålla allt som laxen behöver och vara av högsta möjliga kvalitet. I alla fall om man ska tro de norska fodertillverkarnas reklambroschyrer. En sådan broschyr berättar att laxfodret innehåller soja, ärtor, bondbönor, olja från solros, lupiner och raps. Kolhydraterna kommer i form av vete. Totalt består hälften av laxfodret av marina råvaror och hälften av vegetabiliska råvaror. Sammanfattar man detta så framträder bilden av en lat odlad lax som äter en halvvegetarisk kost. Påminner lite om en svensk soffpotatis som följer Livsmedelsverkets kostråd.”

Då funderar jag över vad vi äter när vi äter Norsk odlad lax, gör inte du?

Denna odlade lax får också numera hjärtsjukdomar, aftenposten skriver  och toxiska epistlar skriver igen:
”Nästan hälften av den odlade laxen i Norge drabbas av hjärtmuskelinflammation och nio av tio lider av fetthjärta. Det har forskaren Aamer Shehzad vid Universitetet för miljö- och biovetenskaper i Norge kunnat visa.”
Denna fisk äter vi!!??

Vad gör den med oss och vad får vi i oss, blir min fråga?

Testfakta har testat olika frysta laxar  och funnit att  omega 3 halten har halverats på 10 år. Det gör att lax numera innehåller högre halter av omega 6, och omega 6 är den fettsyra som driver fram inflammationer i våra kroppar. Odlad lax onyttig och dålig för miljön!
Träningslära har skrivit bra om omega 3 och hur vi får i oss den och också bra länkar.
Vill också lägga till denna länken till fatlies som också skrivit om detta. Paleofriend gjorde mig uppmärksam på den TACK!

Det är ju för omega 3 som vi äter laxen och andra feta fiskar som makrill.

Så om du vill äta dig frisk undvik odlad norsk lax och annat industriuppfött.

Ät ren mat så bra uppfödd som möjligt och allra helst vild!


21 kommentarer

  1. Inte nog med att den är dålig, den norska laxen fångas i Norge, skickas i fryscontainers till Asien där den filéas och sedan skickas den till Svergie till olika butiker.
    Jag blev stum av förvåning när jag hörde eller läste om detta, jag har alltid förespråkat norsk fisk men gör det inte mer och köper inte odlad norsk lax, tyvärr.
    //Anni

    • Hej och välkommen hit Anni! 😀
      Ja det gjorde jag ett inlägg här förut om räkor och fisk som åker frysta till asien och lätttinas och fileas och skalas för att sedan frysas in igen resp läggas i lag, och fraktas hit igen. Förfärligt!!
      man bör bojkotta allt sånt.
      Kram Mariann

  2. Men vad ska man då äta för lax? Vildfångad lax är ju svår att få tag på (iaf här) samt att den oftast är skitdyr 🙁 Tycker det är jättetråkigt att man förstör miljön och allt runtomkring så här istället för att ta till vara på t.ex. de 2,5 kg vildlaxar man har istället för att göra äcklig fejklax. Har själv alltid ätit norsk lax men kommer förmodligen inte att göra det igen. Usch!

    • Ja jag vet det är så ledsamt när man vill äta bra mat och det är svårt. Det borde vara en mänsklig rättighet!
      jag köper lax då och då från Ekobeställarna.se, den ska vara uppfödd på fiskrens och räkskal, man får hoppas det är så. :/
      Man kan köpa makrill den går visst inte att odla och sillen likaså. men lax är ju lax …

  3. … ugggh, ja det går inte längre, jag la av med odlad lax för rätt länge sedan. Det har blivit en helt meningslös produkt och som du säger så är det ingen hållbar produktion det handlar utan rovdrift på havens resurser. Jag skrev för länge sedan lite om de här sakerna och hur det påverkar oss som äter odlad lax. Och det verkar ha blivit värre.

    Ännu en gång ser vi hur viktigt det är med artegen föda för djur och människa.

    För min del blir det mest makrill och en del vildfångad ädelfisk i stället för lax.

    • Hej igen! 😀
      ja den bloggen ( din tidiga) den har jag minsann haft stor glädje av att läsa och det är superbra att den fått ligga kvar som ett arkiv.
      Just nu har jag makrill i frysen som min far nyligen fångat! 😀
      Kram och tack för dina bra inlägg både där och på din nya
      Mariann

      • Men tränar man hårt tex styrketräning kan kroppen ta in lite mer skit. så jag är inte orolig för odlad lax..förresten kanske affärer bara skriver vildlax på paketen. hur fasiken ska man kunna kolla upp allt…
        Nej lägg krutet på att få bort våra bilar som sprutar avgaser det ger mer för miljön. dvs ta cykeln. ställ bilen.. eller ta tåget skit i flyget. osv osv det gör mer nytta än att älta om nån laxodlingsfisk hit eller dit

        • Jag är också övertygad om ju renare mat man äter ju mer ”skit”” kan kroppen också ta hand om.
          Sedan behöver ju det ena inte utelsuta det andra 😉

  4. Det mest sorgliga i historien är att vi är försöks kaniner på den vilda fisken från Östersjön! all fet fisk är vi tillsammans med Finland dom enda som har dispens att äta. Enorma mängder lax går på export till en utländsk säljsait som heter alibaba.com, detta gör då att det dessutom är oetisk av EU att den får saluföras utanför EU,s gränser! när det gäller odlad fisk så utarmar vi själva den biologiska mångfalden i våra hav, så som jag ser det finns det bara ett alternativ om man ska äta lax! ät den som är från Atlanten och är vild!!!!
    Välkommen till vår portal som inriktat sig på frågor kring laxen!
    http://savethebaltic.wordpress.com/
    //Kenneth

  5. Hei Det er sant at det går med fôr til å fremstille oppdrettslaks. Dette fôret er laget av villfisk, som bidrar til fiskemel og fiskeolje. I tillegg er det planteprotein og plante olje i fiskefôret. La oss leke litt med noen tanker her.
    Til å produsere 1 kg laks går det med ca 1,3 kg tøfffôr. Skulle du produsert svinekjøtt hadde det gått med ca 4-5 kg fôr. Skulle du produsert oksekjøtt så hadde det gått med ca 10 kg fôr…… Og kjære venner. Det fiskemelet som ikke går med til å produsere oppdrettslaks brukes til å produsere kraftfôr til storfe eller gris. Hvis man ser hvor man har størrst mat produksjon i forhold til innsats er dette hos laksen. Vi vet også at laks(feitfisk) er et langt sunnere produkt enn svinekjøtt og oksekjøtt.

    La oss se på hvilke fiskearter som brukes til å lage fiskemel. Fiskeren får best betalt for fisk som går til konsum, dvs menneskeføde. Dvs at hvis det fiskes arter som er salgbare og av en såhøy kvalitet at det kan selges til konsum, så vil fiskeren foretrekke dette da prisen er høyere. Så kan dere bare spekulere i hvorfor denne fisken går til fiskemel. Kanskje kvaliteten er såpass dårlig mht smak og hygiene at fisken MÅ varmebehandles via fiskemel for at den så kan foredles til laksekjøtt? Vi vet også at en stor del av fiskeråstoffet i fiskefôr er avskjær fra filletindustrien og fikseindustrien. Hvitfisk som foredles har et svinn i form av slo, hode avskjær mm som ikke er utbyttbart til konsum. Dette brukes som tilsetning i bla fiskefôr. Dette er ”avsløringer” som spekulative tv program ikke tar med. Så bildet et nok mye bedre enn hva som fremstilles på fjernsyn. Vi vet at en villaks må spise ca 10 kg villfisk for å vokse 1 kg………… mens oppdrettslaksen trenger i underkant av 2,5 kg………. Tilsvarende med torsk og annen hvitfisk her må villfisken spise bortimot 10 kg……………… Så en påstand om at frossen laks ble sendt til container til kina for å bli bearbeidet og så sendt tilbake. Vel mesteparten av laksen sløyes og selges fersk fra Norge. Noe selges frossen og bearbeidet fra Norge. Så kan det kanskje forekomme at noe fisk sendes bearbeidet via Kina. Men det høres merkelig ut. Fisken klassifiseres som superior eller ordinær og denne går til eksport. Fisk av kvalitet produksjonsfisk 1 og produksjonsfisk 2 er ulovlig å eksportere…….. så her faller påstandene på egen urimelighet.. Jeg synes det er mer betimelig å spørre hva er agendaen bak et TV program som ” Det rosa guldet” Det er helt greit at det settes fokus på hvor mye villfisk som går med til å produsere oppdrettslaks, men n ver vi altså at det går mye mer fisk med til å prdusere grisekjøtt, oksekjøtt og villlaks enn til oppdrettslaks. Av en eller annen grunn så er ikke dette nevnt med et ord.. Det er for å si det mildt spekulativt………… Når det gjelder matvaresikkerhet så kommer laksen svært gunstig ut. Ja vi vet at det kan være mer tungmetaller og dioksiner i laks, slik som er tilfelle i annen feitfisk som makrell mm. Men realiteten er at det faktisk er mindre diaoksiner i oppdrettet laks enn det er in makrell i tomat. Det er mindre diaoksiner i oppdrettsfisk enn det er i morsmelk………….. For de av dere som mener at oppdrettslaks er et umoralsk produkt, kan dere være grei å fortelle hva som da er moralsk å spise av kjøttmat? Visste dere at det går med like mye fiskemel til å produsere kattemat på verdensbasis, som det går med til å produsere oppdrettsfisk? Hvorfor er det ingen som stiller spørsmål med dette? Visste dere at når prisene på fiskeolje er lave så velger enkelte bedrifter å bruke fiskeolje som brennstoff? Nå begynner vi virkelig å snakke om umoral. I oppdrett brukes ”ukurant fisk” som føde for laksen sammen med vegetabilske råvarer for å produsere et sunt produkt… Og igjen vær snill å fortell hvilke alternativer som er bedre når man skal spise protein………….

  6. Det er stilt spørsmål om innholdet av omega3 fett syrer i oppdrettet laks. Det er riktig at mengden med fiskeolje som brukes i fôret har gått ned. Fiskeolje er en begrenset ressurs, derfor har man valgt å erstatte endel av fiskeoljen med sunne planteoljer som rapsolje mm. Likevel er innholdet av omega 3 fett høyere i oppdrettslaksen enn det er i villaksen. Hvorfor det? Jo fordi oppdrettslaksen normalt er feitere enn villaksen, derfor er summen av omega3 fett høyere her. Jeg har ikke tall for innhold av omega3 fett i laks og sild her, men oppdrettlaksen ligger omtrent på samme nivå. Det stod en artikkel om hjertetrøbbel for oppdrettslaksen. La oss ta for oss litt elementær laksebiologi. I vill tilstand gyter en vanlig hunlaks ca 2 liter med rogn, dvs ca 8000 rognkorn. Bare en liten prosent del av disse rognkorna vil vokse opp å bli en villaks, noe rogn blir ikke klekket, noe fisk vil bli spist opp underveis osv. I oppdrett så ovelverer ca 80-90% av fisken. Dvs at endel fisk som ikke ville overlved i villtislstand overlever fordi den blir tilført fôr og fordi den ikke er utsatt for predasjon. At fisk kan få hjerteproblem stemmer. Den får tilfør mat i konsentrerte pakker ( pellets) mens villfisken må jage rundt etter villfisk den kan spise. det blir som å sammeligne et normalt bymennske som kjøper maten sin, kontra en villmann som forsørger seg ved å løpe rundt i skogen og leve av jakt og fangst. Igjen se på andre kulturdyr vi har. Grisen kua osv som får tilført mat og bare trenger å spise? At dere er skeptisk til å spise feitfisk fra østersjømområdet har jeg forståelse for
    Dioksiner kommer fra industri utslipp. Dioksiner og tungmetaler samler seg opp i fettvev. derfor vil man ha høyere konstreasjoner av tungmetaller i feitfisk som sild makrell og laks enn feks i torskefisk. Oppdrettsfisken får et fôr som er sjekket for innhold av tungmetaller og dioksiner. Villfisken spiser hva den finner. Det er studier som viser at villaks har høyere innhold av tungmetaller og dioksiner enn hva som er tilfelle for oppdrettslaks, men det vil variere fordi villaks er så mangt
    Alt fra en flott villaks i havet, til en gytemoden hannlaks i en elv av svært dårlig kvalitet.
    Norsk laks eksporteres til hundre land, bare noen få ganger er det funnet fisk av lav kalvitet mht dioksiner bakterier mm. 100 laboratorier sjekker denne fisken mht dioksiner, tungmetaller, bakterier, osv osv og de finner nesten ingenting. Bruk av antibiotika er så lavt at det nesten ikke er registrerbart. Still samme krav til annen mat som til opdrettkslaks så vil dere selv se hvor godt den kommer ut av det

      • By the way: Norges Fiskeri-og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har NYLIG gått ut i media og sagt at norsk oppdrett av laks skal SEKSDOBLES frem mot 2050.

        Hovedproblemet med oppdrett av laks er rømming. Så kommer problemet med lusegenerering fra oppdrettsanlegg som tar livet av utvandrende smolt (små villaks) Så det overordnede problemet som gjør seg gjeldende i det lange perspektivet: 2.5 kg fisk må fores for å få 1 kg laks. Historiebøkene for ettertiden kommer til å omtale oppdrett av laks som et blindspor.

  7. Norsk Laks:

    Du borde verkligen ha styckeindelat texten. Dels är jag inte mästare på norska och dels är det oavsett språk otroligt jobbigt att läsa en uppsats som inte är styckeindelad.

    För övrigt påbörjade jag läsa och även om jag inte har tagit ställning i frågan (köper odlad lax, tyvärr rätt ofta eftersom jag gillar lax, då det finns överallt för en bra peng) men jag tror helt klart att debatten inte är svartvit.

  8. Ja hörrni, ska man äta lax så får det bli kravmärkt Stillahavslax. Vild Östersjölax eller Atlantlax ligger risigt till, förutom det som står här uppe kan man lägga till att det rymmer degenererad sönderodlad lax från odlingarna, simmar upp i älvarna och blandar ut sina gener med vildlaxens. Dessutom är laxlusen som samlas i enorma mängder kring kassodlingarna ett gissel. Den tar död på mängder av den spillra vildlaxyngel som ska ta sig från älvarna ut till sina uppväxtplatser i havet.

    Jag skriver ”spillra” för att det är mkt svårt för laxen att nå sina lekplatser i älvarna. Inte ”bara” för att vildlaxstammen är överfiskad utan pga vandringshinder i älvarna. Jag pratar om vattenkraften. Oftast är ”laxtrapporna”/vandringsvägarna förbi dammarna så dåliga att mkt liten del av laxen tar sig upp. Eller så saknas det helt vandringsvägar. Det är så för att den lagstiftning man måste följa när man bygger ut strömvatten är från 1918. På vilket annat område följer vi lagar som är snart 100 år gamla? Skandal.

1 trackback / pingback

  1. DIABETES AV ODLAD LAX? | Kemikaliedetektiven

Lämna ett svar till Ulla Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*