Antioxidanter

Äter man en bra naturlig kost så tillverkar kroppen/cellerna de oxidanter som behövs!

Köp inte dyra produkter med ”antioxidantrika” bär från Amazonas eller Himalaya, lägg pengar på bra naturlig mat istället.
Det har framkommit i stora studier att det till och med kan öka risken för hjärt och kärlsjukdomar att ta tillskott av antioxidanter.

Kostdoktorn skriver angående studien:

”Detta rör sig om välgjorda studier där personer fått antingen vitaminer eller sockerpiller utan att veta vilket, så det finns ingen större tvekan om resultatet. I flera av studierna var vitamin-doserna dock höga så det är inte säkert att de lägre doser som finns i multivitamintabletter är farliga på samma sätt.

Det verkar alltså som att kroppen får allt den behöver av dessa vitaminer genom bra kost. Onormalt höga intag som kroppen aldrig anpassats till evolutionärt är skadligt. Vem är förvånad, egentligen?”

Vill man grunna lite över begreppet spökskrivare som nämns i slutet av artikeln där ovanstående citat är hämtat, så klicka på länken i denna mening.

Så slutsatsen kunde vara att äta naturlig mat rik på mättat fett så som smör och kokosfett och fattig på omättade fettsyror.  Äter man en naturlig kost rik på mättade fetter behövs inga extra antioxidanter.

Som Johanna skriver:

”För att fungera behöver kroppen upprätthålla en balans mellan så kallade fria radikaler och antioxidanter; rubbas den balansen uppstår ett tillstånd som kallas oxidativ stress.”

STRESS i vilken form den än kommer är aldrig hälsofrämjande!

Är du en antioxidantjagare? Lite intressant blir det att läsa antioxodantjakten om vår jakt på färg…

Så jaga lugnt!

och ja, jag gillar blåbär…

2 kommentarer

 1. Tack för dina inlägg och speciellt tack för detta. Det känns betryggande att jag lugnt kan fortsätta äta nyttigt och må bra! 🙂

  • Hej Susanne!
   Varsågod! 🙂
   Ja det sprids så många myter och många vill tjäna så mycket pengar på begreppet ”hälsa”. Man får vara vaksam och eftertänksam, använda sitt kritiska sinne helt enkelt.
   Visst är det härligt att må bra! Grattis till det!
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*