anti-bakarnas missförstånd

Det råder stora missförstånd bland de superstrikta och gravt sockerberoende LCHFarna om vad vi som lchf-bakar egentligen gör.
Man verkar tro att vi äter kakor istället för mat!?
Att vi är kvar i träsket, att vi bara bytt ingredienser men fortfarande är sockerberoende eller kakberoende  eller skräp beroende.

De verkar välja att missförstå.

Är det för att de i grunden är lite avundsjuka på oss som faktiskt bara kan äta en kaka och sedan tycka det är nog och känner oss nöjda?
Jag börjar mer och mer tro det. Det är oftast de  gravt sockerberoende som gapar högst och vill få alla att ”åka samma tåg”. Som har svårt att se de med ett tidigare normalt förhållande till socker och självklart då kan ha ett normalt förhållande även till dessa kakor.

Varför ser de allt så himla svart och vitt? Vart tog färgskalan däremellan vägen?
Är det så att de vill att alla ”solidaritet äter”  på samma sätt? Allt för att själva slippa känna. De måste ha att hela världen gör som de, äter på exakt samma sätt.

De sockerberoende människorna måste vara värre än de med alkolberoende. De nyktra alkoholisterna skriker inte om att alla måste sluta dricka…

Varför blir det plötsligt så ”syndigt” att baka en kaka som har samma grund som omelett? Där enda skillnaden är 0,5 dl kokosmjöl mot  100 gram purjo?
Så om jag väljer att göra ex en rabarberfrittata  till lunch så är det värre och anses syndigt än en motsvarande omelett?
Det är denna fanatism som gör att de som kallar LCHF en sekt får vatten på sin kvarn… think outside the box, är en bra kommentar i denna debatt…
Att tro och begära att alla människor i världen ska sitta med ”ost, nötter och oliver och dricka vatten” i alla festliga lägen är en utopi…

För mig kommer det alltid vara bättre om alla övergick till hälsosam bakning. Man kan inte kräva att alla ska leva superstrikt LCHF, det tåget kommer att bli bra tomt i framtiden när alla gamla sockerberoende trillat av pinn…
I min framtida värld har alla övergått till hälsosam bakning av både bröd och bakverk OCH äter naturlig mat.

När då också några tycker att man hellre ska ”synda” (när blev ex min rabarberfrittata en synd?) med ”äkta vara” = socker o vetemjölsvaror, ja då är man verkligen ute och cyklar…
Fast nu finns det carbblocker så vi riktigt kan hålla fast i den gamla skiten…

När ska de svart/vita LCHF´arna förstå att världen är full av färger och att :
Alla är inte sjuka, överviktiga och sockerberoende
?

 

 

em

33 kommentarer

 1. Bra rutet! Jag är både sockerberoende, överviktig och LCHF:are och det jag reagerar på många gånger är nog inte att det finns en massa godsaker att baka som är baserade på LCHF utan på alla som finns i olika forum som verkligen ”skriker ut” sitt sockerberoende och tipsar i oändlighet om substitut baserat på LCHF-baktips, godis och annat som får just sockerberoende att fortsätta sitt beteende. Jag vill inte vara med i den svängen och slutade vara medlem i just dessa forum. Jag blev triggad av bara bilderna. Men att kräva av alla att sluta med bakverk och efterrätter känns verkligen inte okej heller. Jag bakar en kaka/tårta, bröd ibland till fest eller till ungarna och naturligtvis smakar jag också då men är samtidigt mycket medveten om att det kan trigga mig men som du själv skriver: Alla är inte sockerberoende eller överviktiga. Mina ungar är vare sig det ena och lite mindre av det andra. Jag bakar gärna något som alla säger: Oj, vad GOTT! Är det verkligen inget mjöl och socker i det här? Kan det vara möjligt? 😀

  • EXAKT!!
   Jag misstänkte att det måste finnas en familj elelr släkt även runt en gravt sockerberoende och att de inte kräver att de INTE ska kunna få fika elelr äta lite julgotter 😉
   jag själv har alltid INTE kunnat frossa i godsaker och har heller aldrig gjort det, men ALDRIG att jag skulle komma på tanken att KRÄVA att resten av familjen/släkten/världen skulle sympati inte äta med mig, det har jag aldrig ens tänkt i fantasin…
   Men vissa verkar göra det inom LCHF…

 2. Jag tycker inte man ska dra alla över en kam. Jag råkar veta att det faktiskt finns personer som äter LCHF-kakor med choklad, sötningsmedel mm. till lunch istället för att äta vanlig mat. Det betyder inte att alla som är sockerberoende och äter strikt LCHF utan bakverk tror att alla som bakar LCHF gör så…

  • Sant detta också!
   givetvis finns det folk som äter choklad istället för mat, det gjorde de säkert tidigare också. Men att kräva att andra LCHFáre ska äta superstrikt osv bara för att de behöver det kan ju omöjligt vara bra.
   Det gör ju bara lchf till någon diet och sekt aktig. LCHF ÄR FÖR ALLA!
   Det är min utgångspunkt, sedan MÅSTE alla ta sitt eget ansvar för vad man själv måste, men inte lasta sina måsten på alla.
   Allt för att undslippa känna/ta ansvar själva…

   • En nyfiken fråga, VEM kräver att alla ska vara superstrikt? Vem är emot en varierad LCHF? Vem förmedlar denna fanatsiak sektvariant av LCHF? Jag har helt missat den debatten.

    Nej, fram för en LCHF-variant för alla. Har du sett mina olika varianter på bloggen? Förhoppningsvis en liten hjälp att hitta rätt så att LCHF blir för just för alla:

    ”LCHF för hälsa” med bakverk och efterrätter. ”LCHF för viktminskning” som är striktare. ”LCHF för sockerberoende” och allt vad de måste tänka på.

    Jag skriver också (i i stort sett alla mina inlägg) ”Känn efter själv, vad fungerar för just dig. Du äger ditt facit och ditt ansvar”.

    Detta betyder, i min värld, att det inte finns några pekpinnar, inget rätt facit. Utan en stor acceptans för allas val utan värderingar.

    Jag hoppas, precis som du skriver, att alla tar sitt ansvar och känner att de bestämmer vad de vill äta alldeles själva. Vad hemskt det hade varit om någon annan skulle bestämma detta.

    Trevlig sommar
    Kram
    Anna

    • Javisst vore det gräsligt om någon bestämmer vad LCHF ska vara i exakthet.
     jag tycker de riktilinjer som är uppdragna är det som är riktlinjen, sedan om någon väljer att putta in en kanelbulle med endast ett par kh i någon dag i veckan, just kanelbullen kommer plats i en UFO 😉
     Vem? Det är fler och jag kan inte säga speciifkt vem eller vilka, det får de känna efter själva.
     Jag för bara ut budskapet om att baka är ok även inom lchf, och att det viktga borde vara för alla att LCHF är för alla!
     Voe ju super om alla kunde baka bakverk o godis hälsosamt, då skapas inga nya sockerberonde människor.;)
     Att ansvaret ligger hos varje människa att avgöra vad kan jag äta och dricka och när.

     Önskar dig cokså en trevlig sommar
     Kram på dej Anna!
     Mariann

     • Jag blev lite konfundersam av vissa av kommentarerna här. Om en beroende-person tar ansvar och väljer att inte baka samt berättar detta, är denna då en fanatiker som förstör LCHF?

      Och varför ses deras ”nej tack” som en förolämpning mot bakandet? Hur blev det så? Ska inte respekt för olikheter gå båda hållen?

      Att det är okey att baka, och latt det är ika ok att strikt tacka nej…

      Är det inte bra att en beronde-person uppmärksammar sina gränser och följer dem? Jag ser inte på något sett hur detta kan bli någon form av kritik mot människor som gör andra val.

      Jag har aldrig hört en beroende-person förbjuda någon annan att äta gott. Snarare att de önskade av hela sitt hjärta att de också kunde.

      Det jag ofta gör i mina texter är att försöka väcka de som sitter i ett förnekat beroende. De som ha problem, kämpar i motvind OCH bakar. de som mår dåligt och äter upp hela kakan plus den i frysen. Trots att det är en perfekt LCHF-kaka. Jag tar för givet att de som är trygga i sitt ätande inte reagerar alls på texterna, eftersom de direkt känner att detta inte berör dem.

      Det syns också på kommentarerna jag får när jag provoserar. De som är trygga skriver glatt, ”jag bakar och älskar det” utan att ta åt sig.

      Tyvärr är sockerberoenden inte något som skapas utan en persons biokemi. Har du läst Bitten Jonsson bok Sockerbomben i din hjärna? Oerhört spännande. Jag är långt i från den nivån men det är spännande att förstå den delen av pendeln.

      Jag lever sen tillsamman med den andra sidan. Min man kan äta lite av allt och njuter för fullt. Han har samma smala kropp som när han var 20. Det är ett spännande spektrum av olika biokemier.

      Människors kemi är spännande och utmanande. 🙂 Ju mer man kan desto svårare blir det!

     • Jadå, den boken har jag läst med glädje! 🙂
      Själklart är det ok att säga nej och berätta om det, det är inte deet inlägget handlar om. jag vill bara uppmärksamma de bakande på att det är ok 🙂 att det absolut kan ingå i en LCHF tom en strikt sådan! 🙂

 3. Bra skrivet.
  Det är dessa fanatiker som förstör LCHF:s rykte.
  Dom följer hela tiden hysteriska regler och letar E-nummer och allt dom kan hitta.
  Dom är väl fanatiker i sin person och dom kan inte låta bli att ”bestämma” hur lchf ska utövas.

  Till att börja med: Låt alla äta som dom vill, för vi är alla olika.

  Jag skäms över dessa människor.

  • ja i detta läge skäms jag också, vi måste vara mer tillåtande vad det än gälller.
   Just detta att det srkivs folk på näsan gör att ryktet om superstrikt lchf gäller alla oavsett.
   jag har väl bara en käpphäst 😉 Spannmålet ingår inte i MIN LCHF och ajg pratar gärna om detta 😉 och gäller när lchf´are rekommenderar carbblocker och menar på att folk gärna kan synda med vetemjöl…
   Så visst i sjutton har jag mina sidor 😉
   men jag skulle aldrig komma på att tycka att de inte får göra det!? Folk får äta vad skit de vill.

 4. Jag är sockerberoende men inte överviktig, för mig handlar det mer om att minnet av hur en ”riktig” smakar kan trigga mitt sug. Därför väljer jag tillfället med omsorg om jag skall baka även om det är LCHF-bak. Men alla är olika, vissa klarar det galant, andra inte.

  • Kan ajg mycket väl förstå, för jag var ju sådan när jag åt socker/mjöl, men varken du eller jag låter som att detta måste då ALLA göra.
   Du är en sockerberoende som tar eget ansvar då . 😀
   Vi alla måste ju ta hand om våra egna känslor och tanker och inte lasta över det på att andra måste göra si eller så för annars funkar det inte för mig/andra.

 5. Jag håller med till 100% Du har alla poängen där.
  Förstår inte varför vissa ondgör sig över ett naturligt bakande. Man behöver festa till det tillofrån på ett hälsosamt sätt. Och dina recept är SUPER!!!!
  Tycker att det börjar bli väl mycket VV över det hela med kostrådgivare hitodit.
  LCHF ÄR och SKA vara lätt att följa precis som Skaldeman och Dahlqvist förespråkar. Inget annat.

  • EXAKT!!
   Ska LCHF-livet vara livet ut i alla skeden i livet så funkar det inte utan lite ”gott” 😉
   Jag har ju lsät under många år och säkert 6 månader innan jag själv började lchf ´a när folk ramlar av tåget är det oftast högtid, fest osv…
   Detta sa mig allt ajg behövde veta och insåg att min bok och recept är viktiga för folk att hålla sig på banan med! 😀
   Så enkelt är det och ser man att min bok legat på topplistan i 6 hela månader säger det något 😉

 6. Håller med helt och fullt, kunde inte sagt det bättre
  själv :-))) Eftersom LCHF ska vara en livsstil så måste det få innehålla både kakor och desserter, då det nu som då kommer tillfällen då man vill lyxa till tillvaron lite och vad kan då vara bättre än att få bjuda på det som är BÅDE nyttigt och gott! Nej bort med alla pekpinnar och MÅSTEN och låt var och en själva ta ansvar för vad de äter!
  Stor kram till dig!
  Margot

 7. Jag tycker att det är riktigt bra att det finns LCHF bakverk, det kan vara otroligt tråkigt att sitta och knapra nötter eller ost medan kollegorna äter kanelbulle.

  • Precis och ur lätt har då inte somliga för att falla i ”fällan”? kanske tom inte kommer upp igen?
   Näe bättre att äta en lchf bulle till fikat ibland så man känner man kan leva lchf livet hela livet. 🙂

 8. Bra skrivet, men jag kommenterar egentligen bara för att fråga vad det är för något på din bild här över? En smarrig kaka, omelett eller ett gott bröd? Ser hur som helst gott ut!
  Anna

 9. Hej,

  Jag förstår vad du menar.

  Jag har testat att baka Lchf-bakverk men jag upptäckte att det inte ”fungerade” för mig. Jag har väldigt svårt för den lilla lilla bismak det blir av sötningsmedel, och att en Lchf-variant av en kaka inte smakar på samma sätt som den med vanligt mjöl och vanligt socker. Och när jag ätit Lchf-bakverk blir jag inte tillfreds, på nåt vis så väcker det suget efter riktigt socker och riktigt mjöl…

  Så jag har gjort mitt val, de få gånger jag vill ha något sött och gott bakar jag det hemma själv, men rätt så traditionella ingredienser från grunden och sen njuter jag… och klarar av att inte äta hela kakan på en gång:)

 10. Jag håller helt med dig.

  Däremot möter jag tyvärr många som nu LCHFbantar med kakor i stället för mat. Precis som innan då de bantade med barer och shaker i stället för mat. När jag skriver att fler och fler fastnar i bakträsket så är det ju riktiat till de som fastnar. Jag hoppas verkligen inte att något som har full koll på sitt ätande tar åt sig. Det var verkligen inte min mening. Jag har ju tydligt adresserat inlägget mot de som har problem.

  Inte till alla er som njuter av kakorna och får de resultat ni önskar. Det är nog så alla vill leva. Men det har jag också skrivet så många gånger att det vet mina läsare men all tydlighet. .

  Precis som du säger så finns det väldigt många med full koll på sitt ätande. Där är det underbart att det finns alternativ. Jag rekommenderar alltid din fina bok till dessa.

  Jag är ju ”ägaren” till kommentaren att man äter kaka istället för mat. Så jag gissar att du läst mitt inlägg. Hoppas också att du då läste hela inlägget och även följande rader:

  ”Är jag emot bakning? Nix, inte allt. jag är för bakning.

  Kakorna är underbara. De är till för att alla utan sockerberoende och alla med sin önskade vikt (oavsett vad den är) ska kunna njuta av godsaker i resten av sitt liv. Den är till för alla som har naturliga ätrutiner, som aldrig äter hela kakan, som alltid äter riktig mat var dag, som aldrig ”bantar” och som vill och KAN njuta av en bit. Nu kan de göra detta utan att behöva äta mjöl och gluten.

  Jag är också för en nyttigare godsak.”

  Härliga hälsningar
  Anna

 11. Jag älskar att baka, det har jag alltid gjort. Älskar att laga mat också. Under fem år bakade jag inte en smula! Nu tar jag igen det. Det är roligt och gott och själv går jag faktiskt inte upp i vikt av bakandet. Tycker dessutom bakverken smakar bra utan sötningsmedel, har lite svårt för det. För det mesta bakar jag bröd och ”blöta” bakverk som tårtor. Bullar och sockerkakor har aldrig varit min grej. Dessutom blir det roligare att ta hand om alla bär som kommer snart, jag plockar bär i parti och minut när den tiden kommer. Roligt! Världen blir roligare med bakning…

  • Visst blir världen lite roligare med bakning och framförallt det sociala blir trevligt med lite fika en gång ibland. 🙂

 12. Du skriver det mycket bra Mariann! Man ska få baka om man vill och om ens kropp klarar av det. Varför ska alla blanda sig och komma med pekpinnar så fort man gör något som dom själv inte gör/vill göra/klarar av. LCHF skall vara något bra, positivt och roligt. Kanske LCHF bara går igenom en ”dålig period” där allt och alla ska vara negativa mot oss för att vi mår bra på LCHF. Hoppas perioden går över och ser fram emot fler av dina bakverk! Din bok har jag hemma och den är underbar! TACK!

  • Åååå vad gott å höra att du uppskattar min bakbok! 🙂 Värmer att få höra sådant!
   ja vi får hoppas den negativa fokuset släpper och man kan bli mer tillåtande i sin lchf, att alla inte behöver och ska äta super strikt.
   jag ahde uppskattat om hela världen åto häslosam LCHF med bakverk och lite gott också. 🙂
   Då hade vi sett en helt anna värld växa fram, en frisk sådan där medicinpengarna kan gå till annat!

 13. För min del så blir livet så mycket lättare och normalare när man kan äta något bakverk någon gång ibland. Då känns det som att man kan leva lika som alla andra! Äta en kakbit när det är fest. Då menar jag LCHF-bakverk. Alla behöver inte leva på kött/fisk och fett. Tack för din bakbok, jag ser fram emot nästa!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*