ADHD = tjäna pengar?

”Många svenskar har numera ett förhållande till begrepp som adhd, asperger och tourettes.
Det har skett i takt med att de neuropsykiatriska diagnoser blivit allt fler.

Mest tydlig är ökningen på det högaktuella området adhd – med en fördubbling av barndiagnoser på sex års tid och en tredubbling av utskrivna narkotikaklassade adhd-mediciner.

Vem vinner på det?”

Så står det i en artikel idag på Aftonbladet

Ja man blir ju inte förvånad, det borde vara förbjudet för alla läkare och forskare att vara sponsrade på ett eller annat sätt av ALL industri. Det borde ligga i statens intresse att allt sådant är oberoende.

Andra rader ur artikeln som man bör grunna över är dessa:

”Och i det perspektivet är det läkemedelsbolagen som är de solklara vinnarna på de allt fler neuropsykiatriska diagnoserna.

De fem svenska läkemedelsbolag som är mest involverade ingår i internationella koncerner, men omsätter i de flesta fall miljarder bara på den svenska verksamheten.

Marknadsföringen är en viktig del för att öka på vinsterna –  liksom samarbeten med läkare.”

Är det därför ALL behandling alltid inbegriper medicin, frågar jag mig?
Istället för att titta på vad en ketogen kost kan göra för  de sjuka.

Många av våra neurologiska sjukdomar blir bättre eller tom bra med ketogen diet.
Epilepsi

ADHD

Alzheimers

Vill du läsa mer är det bara att googla ketogenic diet + den sjukdom du vill undersöka.

 

 

15 kommentarer

 1. ja man kan undra hur galet det här måste bli innan vi får se en motkraft som betyder något. Jag har själv tidigare skrivit om just förskrivningen av psykofarmaka till barn och ungdomar i USA, och det är galenskap satt i system. Nu ser vi att vi får samma skit här, och när vi närmar oss 10% av barnaskaran med diagnos eller symtom för ADHD är det något som är riktigt fel.

  Personligen tror jag inte att så speciellt många barn egentligen har en sjukdom, eller skulle behöva ha den. En dålig kost och långvarig näringsbrist, som nog är mycket vanligt idag, tror jag kan göra att vem som helst får koncentrationssvårigheter och samtidigt blir orolig, irritabel och impulsiv.

  I första hand tror jag lösningen är en bra kost, och en strikt ketogen sådan kan säkert vara bra i de allvarligaste fallen. Men det behövs mer, och det gäller att se till att alla näringsämnen finns med och i tillräcklig mängd. Alltmer talar för att det finns en koppling mellan tarmflora-immunförsvar och mental hälsa, och där är det många faktorer som spelar in. En av de viktigaste är kanske vitamin D, och det har nog majoriteten av alla barn brist på.

  Andra viktiga faktorer när det gäller barn är lek och motion, och ordentligt med sömn, och de är också ”bristområden” idag för många barn.

  Det kan bara handla om pengar när man nästan uteslutande tänker i banor av läkemedel.

  • Håller fullständigt med dig 🙂
   ja, jag förstår inte oviljan att titta på kosten och dess betydelse för hälsan, är det för att man är så ovillig att avstå?
   Att läkemedelsindustrin inte är intresserade är ju inte nått konstigt där är det ju bara pengahungern som styr, men alla andra?
   Ibland undrar man om folk VILL vara friska….
   Kram
   Mariann

 2. En av mina f.d lärare på It-högskolan förra året hade ADHD samt minst en elev. De var knarkade som snubbarna på ”plattan” i stockholm, tydligen normalt nu för tiden. De var tankspridda som en senildement, började surra om skumma saker som ingen fattade.

  Skrämmande att de tillåts att köra amfetamin och dessa prykotropiska droger med flourbas..
  Minns alla dessa skolskjutningar i USA och Finland samt norrmannen nyligen. Alla var de på prykotropiska droger. Norrmannen är jag osäker på vad han var hög på men de andra var från läkare förskrivna piller. Fan att läkarna tillåts göra på detta viset.

  Tror precis som du att kosten och vad övrigt vi stoppar i oss har stor bäring på hur vi mår och agerar……

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
   jag är övertygad om kosten har en större betydelse än vad vi tror… större än vad även vi som har satt oss in i kost och hälsa tror…
   kram och tack
   Mariann

 3. Hej! Min son har Asperger och ADD (ADHD utan hyperaktivitet). Han går i en speciell klass för andra barn med samma typ av diagnoser. Utan Ritalin (centralstimulantia) som han har tagit i drygt ett år så hade han inte klarat av skolgången. Jag är JÄTTEGLAD att det finns mediciner som gör att mitt barn kan få en framtid!!! Sen kanske en ketogen diet också kan hjälpa till, men klanka inte ner på läkemedel som hjälper många familjer!

  • Hejsan och välkommen hit!
   jag förstår mkt väl att du är glad att det hjälper din son, ingen tvekan om det.
   MEN tänk om han kunde bli bra eller bra mkt bättre om han åt en ketogen kost?
   För mig hade det varit no 1 att prova innan jag hade gett mina barn medicin.
   men alla är vi olika och jag menar inte att klanka ner på dig.

   saken är också den att detta inlägg riktar sig inte enbart mot medicinering mot ”bokstavskombinationer” jag menar och skriver ALL, all sjukdom forskar man fram mediciner i första hand och kosten tittar man inte på alls, varför? ex, Diabetes, där är det nya bättre mediciner i första hand som gäller när det är så enkelt att bara äta rätt så blir man frisk!?
   Tänk om detta gäller fler sjukdomar?
   Varför ingen är intresserad av försöka bota sig via kosten är för mig en gåta, därför kommer det alltid att komma fler inlägg på bloggen i dessa ämnen.
   Kram Mariann

   • Många barn med diagnoser är betydligt mer kräsna än barn utan diagnoser. Det kan vara bra att känna till att att det inte är så lätt alla gånger att prova annan mat än vad de är vana vid.

    Jag antar att du skrivit i välmening, men mycket av informationen mot medicinerna kommer från Scientologerna en fanatisk sekt som har sina egna intressen vad det gäller ADHD forskningen. Bra att tänka på om du sprider information mot medicinering. Även sånt från tidningar kan komma från scientologerna från början de är duktiga på att plantera information.

    Sedan tror jag absolut att du kan ha poänger med att barn kan må bättre av en kost som minimerar blodsocker toppar.

    • Hej och välkommen hit! 😀
     Ja, det är så många som har sina egna agendor….
     Och självklart skriver jag av välmening 🙂 , jag hoppas folk i flest får upp ögonen för vad kosten betyder för allas vår hälsa och ohälsa.
     Och jag förstår mkt väl ( har tre barn själv) att man inte ändrar kost i en handvändning då barn blivit sockerberoende och/eller stärkelseberoende. Ju mindre barn ju lättare!

     Men om unga människor kan förstå sambanden innan man får barn behöver mkt aldrig ens uppstå! Och själva välja bort de allra värsta kolhydratkällorna och äta REN mat,
     då känner jag att min blogg och det jag och många med mig hela tiden tjatar om varit värt mödan.

     ALLA mår bra av att ha ett lågt och jämt blodsocker och i synnerhet alla med svagheter och tom utvecklade sjukdomar av allehanda slag.

     ät er friska
     Kram Mariann

     • Hej Mariann!

      Som lchf’are sen många år och mamma till barn med ADHD vill jag berätta att mitt barns funktionshinder inte försvinner av ”bättre mat”. Det försvinner inte heller av alla stödinsatser, anpassning, hjälpmedel eller medicin. Däremot kan de alla tillsammans hjälpa personen att få ett lite bättre liv.

      Att det är viktigt att barn får bra mat, där är vi dock överens 😉

      Vänliga fjällhälsningar

      /Fjällmor

     • Hejsan Fjällmor och jätte varmt välkommen hit! 😀
      tack för att du delar dina erfarenheter och så ledsamt att ditt barn inte svarat på LCHF, men som du säger ALLA mår väl bra av att äta bra/bättre mat!
      Ex, så gör just nu LCHF.se en liten enkät-undersökning om förkylning och LCHF, vi för vår del ( 3 pers) har inte varit förkylda /dåliga på 2 resp 3 år…
      Så visst hjälper LCHF mot mkt, men mot vissa individers funktionshinder kan det säkert vara svårare.
      Det finns dock en läsares berättelse under epilepsi och LCHF vars barn med ADHD blivit hjälpta.
      Stor varm kram till dig
      Mariann

 4. Det är klart att en del mediciner känner man sig bättre på men de löser ju inte själva problemet utan lindrar bara symptomen och de ger dessutom oftast biverkningar. Man ska titta på kost, motion, vitaminer och mineraler, inte piller och droger.

 5. Jag är uppvuxen på det som du påstår tar bort ADHD, inget salt ,socker, godis.
  Fiskleverolja AD-droppar, lyckliga grisar som var mina personliga vänner, massor av broccoli, spenat & frisk luft.
  Jag kunde ändå inte lära mig skilnade på höger & vänster,
  Jag lärde mig inte läsa & skriva ordentligt förän jag var 13 år.Jag var klumpig & sämst på allt.
  När jag var 40 år fick jag Metamina & ett riktigt liv. Såna som du & min mor med er kost, kommer inom en snar framtid säker se till att vi med ADHD inte får medicin.

  • Ååå nej, så stor makt har vi inte… läkemedelsindustrin äger en stro del av de olika maktcentran i världen, så du kan nog vara lugn på det området en lång lång tid framöver.

   Det är synd dock att man inte forskar mer i kostens betydelse, för hade det gjorts det så hade mycket lidande sparats på alla möjliga områden, men inte allt givetvis.

   Jag tror det är nödvändigt att det finns en sida som visar just på motsatsen, för hur det än är så blir många hjälpta med sin ADHD diagnos med kost.
   Så jag skulle kunna skriva ”Och om sånna som du bara fick råda hade snart alla tuggat mediciner…” 😉

   Det är alltid bra att det finns två sidor som talar om lite olika saker, det är det som driver utvecklingen framåt. 😀

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*