Vetenskapen och erfarenheten om LCHF

Efter 150 år av ständigt återkommande popularitet så börjar lågkolhydratkost få den vetenskapliga tyngd som behövs för att tas på allvar. Därför kommer LCHF inte vara en modefluga som försvinner… 😉

Dr Andreas Eenfeldt har intervjuat Läkaren Eric C Westman

Andreas skriver:
”Läkaren Eric C. Westman är nyvald president för American Society of Bariatric Physicians (fetmaläkare). Han har 15 års erfarenhet av att hjälpa patienter gå ner i vikt och förbättra sin hälsa med lågkolhydratkost. Han har också medverkat till flera högklassiga studier på lågkolhydratkost.”

Man säger också i intervjun att ”ät inte lowcarb and low fat”… ät inte enligt Paulun med andra ord…
Man pratar om stor förbättring av kärlhälsan visats i studie.
Fetlever kommer från kolhydraterna.
40% av de barnlösa blir gravida.

Lyssna på intervjun!

 

7 kommentarer

 1. Jag och min man kör LCHF sedan oktober eftersom vi tyckte att det var det enda rätta. Vi har läst på ordentligt innan vi började och kände oss säkra i vår sak. Men, för bara några dagar sedan fick min man kolla sina blodvärden detaljerat och allt det dåliga sköt i höjd och ligger nu på mycket höga nivåer. Jag väntar också på en undersökning. När vi kollade runt upptäckte vi att det finns risken med LCHF-livsstilen för vissa människor, men de riskerna pratas det inte om i LCHF kretsar lika öppet som om fördelar. Man är nämligen inte opartisk och jag undrar om man verkligen tänker på folks hälsa när man påstår att det inte finns risker.
  Nu får vi dras med mycket höga kolesterolvärden och läkare som vill sätta in statiner. Vi är jätteledsna och vet inte längre hur vi ska tänka/göra för att komma till rätta med det här och undrar om Paulun inte har mer koll på läget än LCHFare.
  Faktum är att min man löper nu mycket större risk för hjärt- och kärlsjukdommar och hjärtattack mm än innan han började med LCHF. Vi är under 40, tränar mycket och aldrig varit överviktiga…och småbarnsföräldrar. Det har alltså inte blivit så som vi tänkt oss när vi började med LCHF!

  Här finns det mer att läsa om risker:
  http://diabetesdoc.bloggsida.se/kolesterol/ar-du-en-kolesterol-hyper-responder

  • Hejsan.
   Vad trist, kan inte din man tillhöra de som initialt får högt kolesterol och där det sedan går ner? Många berättar ju om detta och ni har ju inte ätit i så många månader bara 6.
   Kan man tänka sig att avvakta och göra nya prover?
   Jag förstår mkt väl er oro och man måste ju själv göra sina avväganden vilken kost man mår bra av.

   Ibland undrar jag hur mkt fett folk äter på LCHF, nu vet jag inget om er matlagning.
   Men i vissa recept så är det ju nästan oehjdat mkt fett, 5 dl grädde och 2-3 dl creme fraiche till mat för 3-4 pers!?

   LCHF för mig är inte att smälta smör och dricka tillsammans med grädde.
   För mig är LCHF att laga likadan mat som tidigare fast med fullfeta produkter. Dvs ca 2 dl grädde i en köttfärsås till 3-4 pers. ca 50 gram smör att steka i.
   Man behöver inte överdriva fettintaget och man behöver heller inte vara rädd för grönsaker både ovan och under jord, även frukt kan få ingå i en kost hos unga friska och smala, vilket ju det låter som att ni är.

   Ni behöver inte vara så strikta ( om ni nu är det). 😀

   LCHF enligt de första företrädarna kom ju mer till för överviktiga och sjuka, ofta diabetiker. Ni tillhör ju inte alls dessa om jag läser din kommentar rätt.
   Ni bör med sådan bakgrund du berättar äta mer liberalt, MEN undvika allt spannmål och i görligaste mån socker, det är väl där skon klämmer.
   Det är hur som så jag resonenar ang mina vuxna friska, smala barn. 😉

   Hoppas ni hittar ert sätt att kunna äta bra mat som ger er hälsa!
   Kram från Mariann

 2. Hej igen
  Ja, vi äter mat så som du beskriver: fullfeta produkter utan tillsatser och inget spannmål mm. Det är därför vi är så förvånade över resultaten. Min man testar blodvärden årligen via jobbet och han har haft lågt kolesterol i alla år inkl förra året. Nu har vi börjat ersätta de fetaste produkterna så som creme fraiche och smör med tex gräddfil och kallpressad rapsolja mm. Vi får se vart det leder. Han kommer att testa värden i höst igen, och inga statiner kommer han att tacka ja till.
  Jätteoroliga är vi, men det är bara att kämpa vidare!

 3. Jag har läst om att det är bättre med högt kolestorol än lågt men också att kolestorol inte har nånting med dåligt hjärta att göra. Jag tycker det är bättre att känna efter hur man mår istället för hur vissa värden är.

 4. Hej!
  Jag har precis dragit igång med LCHF för att se vad det kan göra för mig och min kropp, den 1:a veckan gick jag ner 1.9kg och minskade midjemåttet med 6cm! Sa jag att magen aldrig har mått så bra oxå!!
  Jag hittade din blogg häromdagen och blev så glad för alla dina härliga recept och inlägg, tack! :O)

  • 6 cm är inte dåligt!! 😀
   Många säger jsut att magen blir så bra och det är väl det första man egentligen märker.
   Tack för att du gillar bloggen och mina recept
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*