Våra vänner djuren och deras fel-levnadsjukdomar…

Ofta nämner man att hundar och katter ska äta BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda).
Det pratas också ofta om kossornas naturliga föda i form av gräsbete, ensilage och grovfoder för deras hälsa (och också vår).
Men aldrig har jag läst om hästarnas naturliga mat!? Förrän nu!

Tanken uppstod då min dotter Elisabeth i söndags sa  – Varför i fiser hästar jämt när man är bakom dom och kratsar hovar mm?
Hon drog genast slutsatsen att inte ens hästarna får längre sin naturliga föda. De får ju kraftfoder och vad kan detta kraftfoder innehåll månntro?
Spannmål- havre, korn, vete, majs och naturligtvis soja.

Sedan när ser vi vildhästar springa ut på majs-sojafälten och knapra?
Jasså, har inte hästarna heller lyckats med att ändra sitt inre!? Så deras  mag- och tarmsystem fungerar som det alltid gjort??
Så deras inre anatomi har alltså inte ändrats och det har ju visat sig att det har varken katternas eller hundarnas heller…
Till och med vi människor har en inre anatomi som ser likadan ut sedan urminnes tider… ojdå vilken överraskning!

Tänk om vi alla kunde få äta som naturen hade tänkt vi skulle äta… Naturlig artriktig föda!

Vilka friska domesticerade djur och människor vi skulle få se!

Alla ni som har djur av olika slag, var så snälla att ta reda på vad arten äter i vilt tillstånd och ge dem sådan mat så långt det går!
Något annat är faktiskt djurplågeri…

 

 

34 kommentarer

  • ja det är ju tyvärr det…
   länken i mitt inlägg går till en mkt bra sida om naturlig mat för hästar tänk om fler kunde ta han om djuren på rätt sätt.
   ska kika din länk också, fast hästar har jag inte… jag har katter.

  • Hmmm, fruktaner som framkallar fång hos hästar… tänker på ex lök som innehåller fruktaner och blir fruktos när den steks…

   Alla hästägare borde läsa länken i mitt inlägg till naturlig mat för hästar. 🙂

 1. Hej Mariann!
  Jag tog hand om en 9 år gammal, kastrerad katthane för ett år sedan. Han var storväxt och dessutom fet! Eftersom han blivit misshandlad och vanvårdad fick jag inte komma nära och kunde heller inte få lyfta honom och väga. Idag är han smal och fin i kroppen, tillgiven men fortfarande lite på sin vakt (efter 1½) år. Så jag kan bara uppskatta hans viktnedgång till ca 3-3½ kg. Han har bara fått torrfoder, Orijen, utan spannmål. Eftersom han var för tjock för att kunna springa eller jaga så har han första året bara ätit torrfodret (som han är lagom imponerad av ;-). Nu kan han både springa och jaga och äter därför ännu mer rent kött. Det är härligt att se honom så frisk och fin och med livslusten tillbaka!
  Billigt foder ger feta och sjuka djur. Och människor.

  • HÄRLIGT!! Tack för att du delade din berättelse. Uschligt hur männsikor kan behandla djur, begriper inte sådant 🙁

   Här får våra katter Orijen eller Carnia Lynx, och Mjau blötmat.
   Vår första britt Ramses, visade sig ha en njursjukdom ( ärftlig) jag inbillar mig att vi förlängde hans liv med ca 3 år på grund av att jag fattade galoppen med maten de sista tre åren av hans liv.
   Alla andra i hans släkt dog mellan de var 3-5 år gamla vår goaste Ramses fick bli 8 år iaf.
   våra två nuvarnade britter har ju från dag ett de dök upp här iaf fått rätt mat, mat som är så nära Barf man nu kan komma.

  • Tack för den infon!! Riktigt värmande att få se sin bok i sådan fin hylla! 🙂
   Uppskattar mkt att du gav mig tispet. 😀
   Kram på dej

   • Bara roligt att få informera om att det är många som uppskattar din bok. Självklart vet du redan det innerst inne med tanke på den goda försäljningen men man kan aldrig få nog av bekräftelse. Och det är Du värd!!
    Ser fram imot din nästa bok.

    • ha ha, ja du vet ju hur man fungerar ;), man läser något lite negativt så tror man ”alla” tycker så…
     Ska bli så kul att inom ett par månader få avslöja mer omkring bok 2 😀
     hoppas den också blir lika omtyckt.
     kram igen!

 2. Vi hade kanin när barnen var små som vi matade ihjäl enligt alla böcker och rekomendationer. Kaniner har samma matsmältning som hästar och måste äta hela tiden. Veterinären förklarade att kaninmaten som vi gav i all välmening var rena döden. Nu vet jag bättre och hundarna äter rått kött och ben och är hälsnan själv.

  • Ja det är ju inte lätt, då vi ju gör efter konstens alla regler som ju sedan visar sig vara bort i väggarna fel…
   men man får ju se det som tur att vi i alla fall fattat något nuäven om det är lite sent… ( för mig iaf)
   är ju tyvärr inte alla som gör det…

 3. Så intressant ni skriver om kattmat!

  Min katt Liva, som är min fjärde katt, köpte jag från Stockholms katthem för drygt 2 år sedan. Hon kom från ett dödsbo och var en stor rund katta. Hon äter enbart veterinärfoder, vilket jag alltid trott var det bästa fodret. Hon är nu 16 år.

  Jag bantade först ner henne 1.5 kg med Royal Canins Satiety Support. Hon haltar på ena frambenet, så nu äter hon också Mobilityfoder och Seraquin. Hennes njurvärden ligger på den övre skalan av det normala, så då blir det även Royal Canin Renal.

  Hon har haft tre urinvägsinfektioner under de här åren och fått antibiotika och legat inne på djursjukhuset vid två tillfällen och jag har varit så orolig för henne.

  När jag har läst på innehållsförteckningarna har jag blivit väldigt betänksam med tanke på allt spannmål som är tillsatt. Jag har inte vetat om att det finns naturfoder! Men om man har en katt som ska äta foder med lågt protein- och fosforinnehåll och dessutom bör hålla vikten nere, så finns det väl inget naturligt att välja på . . ?

  • Hejsan!
   jag kan inte hjälpa dig där, jag kan inte så mkt om katter, men hade jag varit dig så hade jag följt länken till BARF i Fokus och ställt frågan där.
   Det är u möjligt att när skadorna redan är skedda att det inte går att göra något då. ;:(
   Min första katt Ramses som ju betydde mkt för oss gick just på veterinärfoder då jag trodde (i mitt oförstånd) att det var det absolut bästa jag kunde ge honom. Men som tur var förstod jag senare att BARF är det bästa och då är Orijen och Carnia lynx så nära barf man kan komma vad gäller torrisar och Mjau blötmat är så gott som barf.
   Så hör med de erfarna som finns inne på det forumet de kan säkert ge dig bra råd.
   kram och lycka till med din katt!
   Mariann

  • Kolla bara in veterinärfodret för diabetessjuka hundar och katter, fettsnålt och kolhydratrikt. Nej jag litar inte ett dugg på foderfarikanterna. Det finns färdigt BARF foder för katter att köpa, Jipotimas t ex säljer.

 4. Jag har två större hundar som äter torrfoder och/eller blötmat. Jag är fullt medveten om torrfodrets innehåll (inte det bästa) och skulle gärna köpa bättre, typ Orijen, om plånboken tillät.
  Detta är ju något som jag fått upp ögonen för sedan jag började med LCHF. Jag liksom många andra har ju trott att det varit okej. Den yngre, labrador, har ju faktiskt problem med vikten och idag så har jag förstått varför.
  Den äldre är nu dryga 12 och kommer inte att finnas kvar så länge med oss. Av olika anledningar så har vi nu tvingats ta det jobbiga beslutet.
  Vi kommer att gå över till Orijen på ”tjockisen”. Dyyyyrt dyrt men med bara en hund så ska vi nog kunna få till det.

  Jo, jag hoppade till när du skrev att allt annat är djurplågeri. Jag anser inte att jag plågat mina hundar även om jag idag vet bättre. Inte många hundar har så bra liv som dessa två som kan gå ut och in som de vill. Inga staket, linor, stängsel eller annat begränsande. De har aldrig varit sjuka så veterinärbesöken har begränsat sig till vaccineringarna.
  I mina ögon är de lyckliga och fria. Även om torrfodret innehåller för mycket spannmål….

  • jooo, jag har ju en tendens att vara lite för rakt på ibland, ber om ursäkt var ju givetvis inte meningen att såra, bara väcka tnkar för läsarna..
   … jag gav vår tidigare katt sk ”bra veterinär mat”, men saken är ju också den att när man inte vet att man gör fel kan det ju näppeligen vara fel, om du förstår hur jag tänker.
   jag inser att ekonomi betyder något också, här har vi knappt aldrig haft det fett 😉 vi har haft många många ”hundår”… med långa tider av arbetslöshet i familjen.
   men saken är ju den att om man kan få till bra mat dvs rätt mat så blir ju djuren friska = mindre kostnader hos veterinär 😉
   Vår katt Ramses som jag berättade om i ett tidagere svar till en kommentar, fick ju orijen de sista 2-3 åren, vilket troligtvis gjorde att han levde 2-3 år extra med sin ärvda njursjukdom. Vi visste ju inte att han hade detta, men då vi fick avliva honom på grund av denna svåra sjukdom endast 8 år gammal, så forskade jag i hans släktträd (raskatt) och alla så gott som utan undantag hade dött vid 3-5 års ålder. Vi köpte han, via orijen (inbillar jag mig) iaf 3 år till.
   kram på dej och hoppas du får till Orijen till din vovve, de är ju guld värda våra husdjur. och en kram till för det svåra beslutet, jag är på ett konstigt sätt glad att när vi skulle ta beslutet fanns inget val…

 5. Det är okej Mariann. ”No hard feelings”.

  Visst är de guld värda! De är ju familj. Gammeltanten ska få somna här hemma precis som vår förra fick göra. Något annat är otänkbart.

  Kram!

 6. Jaana,
  jag har inte heller så stora inkomster men jag märker att mina katter äter mindre foder nu när de bara får Orijen. Jag tycker kostnaden blir ungefär densamma när man slår ut den över tid!
  Tror det fodret är näringsrikare och därför går det inte åt lika mycket. Jfr med LCHF. man äter mer när man äter spannmål. När det gäller veterinärer så har jag märkt att de är helt okunniga om foder. Det är bara en inkomstkälla och de ’kan’ bara det som foderförsäljarna berättar för dem. Som när det gäller det mesta måste man söka kunskap själv. Lycka till och tråkigt med den den älskade vovven 🙁

 7. Precis som flera har varit inne på tidigare så blir fodergivan avsevärt mindre när man använder sig av spannmålsfritt foder till både katt och hund.
  Vår knubbiga siames blev slank och fin när jag bytte till Carnia Lynx, trots att hon då fick fri tillgång till foder. (På spannmålsfoder fick jag ransonera för att hon inte skulle se ut som en fotboll!)
  Hundarna får fryst mat. Vetefritt men med en liten andel ångad korn. Sedan vi gick ifrån vetebaserat foder är de så mycket stabilare i magen, och äter med god aptit. Det är lite roligt för vi har en stövare som matvägrar, har rent anorektiskt ätbeteende. Om du ger honom något med spannmål så rör han det inte! Han spottar ut. Han spottar till och med om du ger honom en standardmässig varmkorv med låg kötthalt! Ger du honom däremot rent kött, alternativt smör, grädde, ägg så äter han med god aptit! 🙂

 8. Det var verkligen mycket värdefull information som jag fick ut av den här tråden!

  Jag tror inte det är något att göra om man redan har en gammal katt som har mycket krämpor och måste äta veterinärfoder och kosttillskott. Men om jag någon gång i framtiden skaffar ännu en katt, då ska jag enbart ge naturlig mat.

  Intressant att läsa om siamesen som blev slank på Carnia Lynx. Jag har fått banta ner alla katter jag tagit hand om och har då använt torrfoder. Det tänker jag aldrig mer göra om. Jag misstänker också att de flesta sorters torrfoder också innehåller kyckling. Ofta ser man på innehållsförteckningen att det står fågel och det betyder säkert kyckling, för det är ju billigt. Så då får katterna både spannmål och antibiotika i sig. Och jag som i alla år trodde att jag gav katterna något bra. Det är ju hemskt egentligen! Men nu vet jag bättrre och det är jag så glad för 🙂

  Jättesöta katter du har! Jag tycker att britter har så rara runda ansikten.

  • Ja det är ju det som är så bra man kan lära nytt hela tiden! gäller att vara öppen för nya ting och nya sätt att förstå sakerna på! 🙂

   ja dessa mina två ögonstenar! jag gillar också Britternas lilla runda och knubbiga utseende.

 9. Nu ville jag bara skriva av mig lite och berätta att gammelvovven inte längre finns med oss. Det blev lite halvakut tidigare i veckan så jag fick ringa efter veterinären. Hon fick somna så lugnt och fint på sin filt på gräsmattan. Ett långt fritt fantastiskt liv fick hon. Högt älskad av oss.
  Det sliter att skriva om det med samtidigt känns det bra.

  Nu har jag tagit tag i foderbiten för lilla Elsa som vi ändå har kvar. Från 3 hundar är vi nu nere på bara lilla Elsa.
  Har idag beställt Orijen till henne. Jag hoppas den maten funkar. Hon ska ju ha så mycket mindre i volym så jag hoppas att hon inte blir galen för hon älskar att äta. Labrador som hon är.
  Vill också bara nämna att kostnaden inte blir lägre trots att det nu bara är en hund som ska äta. Det gör inget. Vi tar oss råd helt enkelt.

  Hoppas du inte misstycker Mariann att jag svävade ut lite i min kommentar om hundfoder.

  • jag misstycker inte! 😀
   Ååå vad jag känner med er, det är så tungt detta när våra sälkade husdjur inte längre får och kan vara med oss. 🙁
   jag förstår precis…
   Tänk på när du introducerar nytt foder att kasnke blanda det med det gamla och öka mängden efterhand? Man ska göra så med katter iaf.
   Stort lycka till emd foderbyte till lilla Elsa och krama henne och mangla lite öron från mig 🙂

 10. Hi hi mangla öron. Härligt, det ska jag göra.

  Jo, det finns ganska mycket kvar av det gamla torrfodret så jag kommer att långsamt långsamt vänja henne vid det nya.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*