Ingredienser:
4 äggulor
3 dl grädde
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver ( gör såsen lite brun)
2 msk sötning Bakery+
15 g smör
ev 1 dl hårt vispad grädde
Gör så här
1. Vispa gulor och sötning.
2. Koka upp grädden med vaniljfröna och hela den urgröpta stången. Eller vaniljpulvret.Låt koka i några minuter. Ta från plattan.
3. Häll sedan den varma men inte kokande grädden i äggen och vispa. Häll tillbaka i kastrullen.
4. Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda tills den tjocknar. Den ska knappt koka, men inte koka helt för då skär den sig.
5. När krämen har tjocknat så ta kastrullen från plattan och rör i smöret och ställ sedan krämen omedelbart kallt i kylen.
6. Görs med fördel dagen innan. Strax innan servering kan man vispa grädde ganska hårt och blanda ner i vaniljsåsen.
©MariannAndersson
Tror du det räcker till ett lager i en tårta eller skulle du öka receptet? Eller blir det här en lös sås som inte passar i en tårta?
Denna passar inte i stårta, den kommer rinna iväg. Du får lägga i ett par gelantinblad så kan de funka.
Annars finns det en fin vaniljkräm i bakboken som fungerar fint i tårtor och pajskal. 🙂