Träning och viktnedgång?

Ja, jag vet inte hur ni har det men jag går minsann inte ner något nämnvärt av att röra på mig mer….
Självklart får jag upp flåset och märker att man inte är halvdöd när man gått uppför trappor etc.
Men vågen visar bara ner max 2 kg av 6 månaders träning  dvs joggande ca 5 km varannan dag i 4 av månaderna och 5 km varje dag i 2 månader.

detta med träning och viktnedgång funkar inte, inte för mig…

Här en norsk artikel i ämnet.

Däremot så försvann 15 kg Mariann via rätt kost och att ”bara sitta i soffan”. Lite kul är också de svar han ger längre ner i artikeln, läs dem.
Sedan inser jag mkt väl att man kan få andra fördelar med att motionera, men att det ändå visar sig ge så lite på så rätt intensiv träning under 6 månader förvånar mig ändå.
Bättre humör och energi, och förstärkt  immunförsvar mm som också brukar nämnas att man får av träning, det uppnådde jag också med ”rätt kost och soffa” redan inom 6 månader. Kan inte se att detta skulle förbättrats ytterligare under de senaste 6 månaderna, inget kan väl nästan bli bättre än bra?
Jag har en mängd hälsoförbättringar sedan koständringen och just immunförsvaret är det mest signifikanta. Ingen av oss i familjen har haft en enda förkylning eller liknande under 3 resp 2 år!! Min återkommande huvudvärk och humörsvängningar är som bortblåsta, och behöver heller ingen powernap… så energi, bättre humör och superbra immunförsvar kan man tydligen uppnå med en radikal kostförändring och helt utan motion.

Men för guds skull rör gärna på dig! Jag tänker fortsätta!

 

 

 

31 kommentarer

  • Hejsan och varmt välkommen hit!
   Absolut har det varit jätte gott å jogga runt i skogen i sommar, frisk luft, höra skogens alla ljud, vi har också haft en väldig tur att mitt i allt regnande så har vi lyckats att springa i uppehålla 95% av alla gånger. 😀
   Får kanske överväga styrketräning… men det ger väl ingen kondis?
   kram och välkommen hit igen
   Mariann

   • Jaa såna springturer är otroligt härliga! 🙂
    Styrketräning ger ingen konditionsträning, men det ökar fettförbränningen eftersom att ökad muskelmassa ger ökad fettförbränning, så därför skulle kanske konditionsträning (förslagsvis intervaller) tillsammans med styrketräning ge resultat!

    Ensidig träning ger resultat i början, men kroppen vänjer sig till slut vid den, varför resultaten till slut uteblir och variation blir viktigt. Hoppas du hittar något som funkar för dig! 🙂

    • P.S Konditionsträning, som ju egentligen är ett mått på hur bra fettförbränning man har, ger såklart också ökad fettförbränning, varför jag menar att konditionsträning tillsammans med styrketräning kan ge goda resultat. D.S

    • Vi får nog bestämt grunna över och prova styrketräning då nu i vinter växlande med kondition och se om det gör någon verkan…
     får kanske anledning att återkomma med det resultat i sommar, OM det blir nått av det hela 😉

 1. Ja styrketräning är helt klart den bästa träningsformen i samband med kost, det ger otroligt bra resultat! Man får upp fettförbränningen under längre tid än vid bara kondition + att mer muskler ger högre förbränning.
  Sedan är det ju som sagt aldrig sunt att inte röra på sig och jag kan ju personligen säga att när jag viktväktade så behövde jag aldrig röra på mig för att gå ner, har inte behövt på LCHF heller men jag önskar nästan att jag hade behövt röra på mig mer för jag inser nu att jag mår så mkt bättre av att träna, människan är inte skapt för att softa 😉

  Trevlig vecka!

  • Hej!
   Så du menar att det är styrketräning som kan ge fettförbränning och inte löpning?
   Jo, det förstår jag att att man generellt kan gå ner i vikt (av svält) utan att lyfta ett finger.
   Mitt problem eller egentligen, det jag ville visa var att trots (för mig) intensiv träning så har vågen knappt rört sig neråt, och det tycker jag då stärker den teori som pratar om att kalorier in och ut inte fungerar.
   Men jag trodde nog ändå någonstans att 6 mån joggande 5 km var och varannan dag skulle ge mer resultat än max 2 kg….
   Kram på dej
   Mariann

   • Det är klart du inte alltid går ner i vikt när du tränar, du bygger ju muskler i ben och bål när du löptränar! Muskler väger mer än fett, alltså kan du ha gått ner 5-10kg i fett under ett halvår men du skulle aldrig märka det eftersom du troligast har fördelat om det till muskler! Åker man på en förkylning eller liknande rasar man dock i vikt när musklerna bryts ner och man inte kan träna på ett par veckor. En tankeställare kanske. Jag har iallafall hellre en kropp som består av muskler än fett. 🙂

    • Hej och varmt välkommen hit! 😀
     Joo det inser jag ju också att man bygger muskler och muskler väger mer.
     Men ändock, 6 månaders såpass intensiv träning tycker jag borde gjort att något av min ca 10-15 kg övervikt borde minskat även på vågen.
     Jag som är 164 kort bör inte väga 79-80 kg, tycker jag.
     ja ja, något är det som stämmer med just myten träning och viktnedgång…
     Kram och varmt välkommen hit igen! 😀
     Mariann

     • Jag gick ner 20 kilo med bara träning (Från 108 till 88kilo)

      Tränade styrke och joggade =)
      Så nog funkar det.
      Men sen har det blivit svårare!
      Försökte träna mig ner i vikt i 1år.. Det gick inte, fick större muskler och bättre kondis men min midja blev inte mindre =)
      Testat olika dieter.. gått ner nått kilo bara. Det som funkade bäst var o äta alldeles för lite mat, men det kom ju tillbaks direkt jag börja äta och träna igen 😛 Gick ner från 88 till 81 sen upp till 89 igen när jag började äta =)

      Gått nu ner 7 kilo till med LCHF (Hållt på sen början av sommarn, med alldeles för mycket fusk till en början!) För att få bort det ”sista” så måste man nog ändra sin kost, och det enda som verkar funka med min kropp är LCHF =) Inte mycket kvar tills jag väger under 80 kilo! Det har jag inte gjort sen jag gick 5:an eller nå sånt =)

      Men det går o träna bort mycket av sin fett =) Tränade 4-5 ggr styrke i veckan och joggade 2-3 ggr i veckan.

      Tack för en trevlig blogg! Ursäkta om det blev lite snurrigt i texten, ser på film samtidigt =)

     • Hejsan och välkommen hit! 🙂
      Jag kan nog erkänna att jag kommer inte kunna lägga ner så mkt tid på träning att det går 6-7 dagar i veckan, jag gjorde det under 2 månader och det gör jag inte igen.
      DÅ måste det direkt synas på vågen för annars tappar jag sugen, så är det bara.
      Jag underhåller gärna denna kondis jag nu byggt upp och kanske jag provar styrketräning, vi får se.
      men du ska ha ett jättetack för att du delade med dig av dina erfarenheter, uppskattas.
      Kram Mariann

 2. Hej Marianne! Jag tillhör oxå dem som inte kan gå ner i vikt av träning, det blir snarare tvärtom, MEN som sagt ska man självklart röra på sig ändå! Jag mår så mycket bättre (äter LCHF för övrigt) och det som gör att jag mår bäst av träningen är nog den här sköna duktighets-känslan som infinner sig efteråt 😉

  • Hejsan och välkommen hit! 😀
   Ja jag håller emd, det är gott efteråt när man känner man gjort nått och just detta flås-kondis gillar jag å ha. 😀
   Kram och varmt välkommen hit igen!
   Mariann

 3. Intressant! För 20 år sedan, när jag var i 20-årsåldern, gick jag från att ha varit en överviktig soffpotatis (20 kg övervikt) till att bli träningsfanatiker. Jag gick ned drygt 20 kg på 8 månader utan kostomläggning. LIvet lekte och jag tyckte allt var enkelt. Så kom vuxenlivet med jobb och tidsbrist, och träningen glesades ut samtidigt som dåliga matvanor smög sig på. Resulat? + 20 kg. Så sommaren 2010 bestämde jag mig för att utnyttja semestern till att grundlägga goda vanor. Sagt och gjort. Jag återupptog joggingen efter flera års träda och köpte gymkort. Har fortsatt träna (gör något så gott som varje dag, antingen 1 mil jogging eller 1 timme på gymmet), men kilona sitter som fastgjutna. Jag vet inte om det har med åldern att göra (har fyllt 40 och något sägs hända med ämnesomsättningen och fettförbränningen i medelåldern), men numera hjälper träning inte alls. OK, jag mår mycket bättre av att röra på mig så jag tänker definitivt fortsätta, men jag kan inte låta att göra reflektionen att min kropp inte reagerar likadant på motion som den gjorde i 20-årsåldern. Kan åldern förklara allt?

  • Hejsan och varmt välkommen hit!
   ja den frågan kan man ställa sig, jag är ju 50….
   Så kanske är det så…
   Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter!
   Välkommen hit igen!
   Mariann

 4. Kalorier in och kalorier ut stämmer inte men däremot stämmer energi in och energi ut. Man måste ha ett energiunderskott för att gå ner i vikt, det är fysiologiskt omöjligt annars.
  Däremot fungerar inte kaloriräkning speciellt bra som du vet eftersom kolhydrater, fett och protein behandlas olika i kroppen. Protein tex kostar mer att använda än tex kolhydrater och fett (thermogenes). Fettet mättar som vi vet och kolhydraterna är ju snabb, enkel energi och ”kostar” därmed inte mkt för kroppen att använda. Men man kan inte äta mer än man förbrukar ens på LCHF.

  När det gäller styrketräning:
  På kostrådgivningsutbildningens Träningsfysiologi så tycktes det mkt på styrka eller som det står i boken: ”Promenera, lyft tungt och sprinta då och då!” Precs som våra förfäder gjorde.
  Styrketräning gör att kroppen har en förhöjd förbränning efter träning (tror det är 48 h) och muskelmassa ökar ämnesomsättningen.
  När det gäller LCHF och konditionsträning så tror jag inte motionen gör så hemskt stor skillnad efetrsom man kan ligga på energi + utan att gå upp i vikt (efetrsom vi inte lagrar fett när inte leverglykogenet är fullt) men vi går ju inte ner heller av motionera bort 2-300 kcal om vi ändå ligger på energi +.
  Är detta grekiska eller förstår du? =)

  Stor kram!!

  • Hej igen. 😀
   Jag tror jag förstår, så Om det ska finnas chans till extra fettförbränning bör man köra olika sorters träning. Där styrketräning kan vara det bästa då,
   och/eller en slags svält?
   kram tillbaka!

 5. Det viktigaste är att man tycker om sin träning såklart och den bästa träningen är den som blir av 🙂
  Nej inte svält! Svält räknas det bäl om man lever på minus 900 kcal tror jag! Men kroppen måste ha en negativ energibalans för att gå ner i vikt, men det är många faktorer som avgör om vi går ner eller inte. Trevlig kväll!

  • Tack för svar!
   Njae… om man måste gå hungrig för att få en negativ energibalans blir det ju en slags svält tänker jag…
   Orkar inte ”svälta” för att gå ner i vikt, det har man ju gjort förut…
   Jag får ge det tid helt enkelt och överväga och prova träna styrketräning.
   kram och önskar dig också en trevlig kväll 😀
   Mariann

   • Men vem har sagt att måste gå hungrig för att man har ett energiunderskott?
    Man går ju bara hungrig om man äter f ö r l i t e.
    De flesta har ju ett underskott när de äter LCHF men går inte hungriga, det är ju det som för många är nyckeln till framgång med just LC kost 😉
    Ett energiunderskott kan man ha om man ligger snäppet under vad kroppen förbrukar och vad det är får man prova och se =)
    Skön tisdag på dig!

    • Hej igen.
     Och för mig blir det att gå hungrig, jag vet att jag går ner om jag äter lite och också gärna i en form av PF.
     Så, om jag ska ha ett energiunderskott bör jag alltså ligga under vad min kropp förbrukar (=äta mindre) och om jag förbrukar mer (=genom träning) så borde jag gått ner även på vågen under dessa intensiva 6 mån.
     Något är det som inte stämmer i ekvationen.
     Jag förbrukar mer men äter lika mkt. OM jag då ska äta mindre för att jag äter för mycket blir det för mig en slags svält, dvs jag får gå hungrig.

     saken är ju den att jag har gått ner 15 kg enbart via kostförändring (lchf) och jag fuskar aldrig. Så jag vet ju att lchf = mättnad. Men nu står vikten still sedan snart 1,5 år….
     jag äter snarare mindre nu än när jag gick ner som mest, för att nu gå ner i vikt behöver jag ”svälta”… det visar det tydligt genom att fakir och PF är det sätt jag kan klämma fler kilon. Dock är det så torftig ätning att det sociala livet blir lidande och det blir en så utpräglad bantningsdiet och det orkar jag inte just nu.
     Ska överväga att köra lite styrketräning här framöver och prova. men att jogga så intensivt och det inte ger något gör att motivationen tryter…
     KRAM

     • Haha ja nu hängde jag inte men viktminskning med LCHF sker genom en negativ energibalans det var väldigt tydligt på min kostrådgivningsutbildning (LCHF).
      Sedan får man oftast ett energiunderskott genom att fett och protein mättar mer så man äter mindre och enkelt hamnar på energibalans fast kroppen inte svälter.
      Men jag håller med dig, ibland har vi bråkiga kroppar som tar tid på sig! Kämpa på! KRAM

 6. Irriterande att jag inte kunde trycka reply =) Menade bara att det GÅR o träna så man går ner i vikt fast man äter ”dåligt” som man gjort hela sitt liv =)

  Tänkte på när du skrev nått om myt och viktnedgång när man tränar =)
  Läste för ett tag sen att intervall-löpning är bland det bästa för viktnedgång. Fast har själv inte testat det så mycket. Nåja, hoppas du lyckas nå den vikt du vill! =)

  Din blogg har motiverat mig mycket när det gällde o byta kost till LCHF som funkar för mig grymt bra på alla sätt =) Ett stort tack för det!

  • Hej!
   KUL att jag kunnat motivera dig! STOR VARM KRAM för att du berättar det. 😀
   jadå, det tar den tid det tar viktnedgågen, irriterande dock när man kör så intensivt och inget händer på den fördömda vågen 😉
   Kram Mariann

 7. Hej syster!
  En allsidig träning är det bästa!!! Både kondition och styrka. Styrketräning är bra för onda axlar och rygg och resten av kroppen. Har flera på mitt skivstångspass som har blivit mycket bättre i sina onda axlar. Som någon sa i tidigare inlägg, jag har hellre muskler och väger mer än fett som dallrar och väger lite mindre. Kram

  • Tja, säkert så…. får se om vi går iväg och testar lite nu i vinter, blir liksom svårare och svårare att springa ute ju i detta *#&”¤ land. 🙁

  • Måste få klämma in ett svar till syrran till dig.
   jag har INTE ont någonstans annat än i möjligens fötterna av fel skor 😉
   Jag vill gå ner mer i vikt!
   och självklart inser jag man blir fast i köttet…. men det tarvas ju lite mer fettminskning också 😉

   • Synd att jag inte sitter vid min egen dator, då hade jag direkt skickat dig en länk som inspiration. Det är ett blogginlägg från någon PT i USA som handlar om att skita i vad vågen säger och se på hur kroppen ser ut!
    Författaren skriver och visar bilder på viktmässigt samma . typ 74 kg..
    En är hon otränad (när hon kom dit första ggn) nästa bild är när hon kommit till ”slutet” av träningsperioden. Hon väger EXAKT lika mycket men kroppen ser helt annorlunda ut.
    Väldigt intressant och något man får tänka på tror jag .. (även om jag själv inte ska säga så mycket då jag e väldigt viktfixerad själv)

    Kram och tack för så bra blogginlägg!!

    Ps. efter lite sökning hittade jag sidan!
    http://everydaypaleo.com/2011/06/22/attention-scale-addicts-part-2/

    • Hej och tack för den länken, ska läsas! 🙂
     Joo, maken sa något om just detta i morse, att jag ser smalare ut. Det är ändå trist att efter 7 månader inte ett enda gram på vågen 🙁
     men jag får jobba på å skita i den helt enkelt.
     Kram och tack!
     Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*