Tankeväckande…

foeLäsning härom dagen på Emils facebook:

Vegetarisk och religiös kost ser skolorna som en självklarhet. Ett av argumenten är att dom som äter denna kost mår psykiskt bättre av det. Däremot säger dom nej till dom som verkligen behöver specialkost. 

För 10 månader sedan vägde jag 105,5kg, hade ont i huvudet varje dag i perioder, fick migrän ofta och hade ingen ork och var mycket allergisk mot pollen. Jag bestämde mej därför för att testa LCHF (Low Carb High Fat). Jag visste inte alls så mycket om denna kost men lärde mej med tiden. Nu 10 månader senare har jag tappat ca 27 kg har aldrig huvudvärk och har hur mycket energi som helst. Dessutom har jag blivit av med min pollenallergi helt och hållet vilket i sig är fantastiskt.

Min kosthållning har dock gjort att jag inte kan äta maten som serveras i skolan. Därför gick jag till Doktor Annika Dahlqvist för att få ett läkarintyg på att LCHF är den rätta kosten för mej. Detta intyg använde jag då jag ansökte om specialkost på skolan ( Skvaderns gymnasieskola).

Jag blev kallad till ett möte med skolläkaren som påstod att det inte fanns något medicinskt som pekar på att LCHF kan hjälpa mot t.ex. migrän (vilket det finns). Efter att ha insett att hennes syn på denna fråga inte kommer att ändras så testade jag med ett nytt argument ”Varför får vegetarianer vegetarisk kost?” På frågan svarade hon att dom mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Dock höll hon med mej att det var märkligt.

Frågan om LCHF togs tillslut upp i skolans ledningsgrupp och dom sa nej. En vegetarian kanske mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Jag som mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt ska däremot inte få någon specialkost trotts att jag visat upp läkarintyg, studier m.m som inte krävs för att få den vegetariska kosten.

 // Emil Elmqvist 

Detta är ju helt sanslöst!? Finnes inte ord faktiskt hur galet det kan vara, men blir både ledsen och upprörd 🙁

 

 

 

4 kommentarer

 1. usch, jag vet hur det är! Jag kunde inte äta lchf när jag gick i gymnasiet eftersom det skriker kolhydrater om skolmaten! Det är först nu efteråt jag kan äta som min mage vill! Aldrig mått så bra som med lchf kost! Inga magproblem alls längre! Riktigt skönt att inte behöva gå i en skola där man tvingas äta kolhydrater varje dag.

 2. Asso, så dåligt – jag äter lchf-fakir o vill bara äta kött o smör men det vägrar bamba att servera mig.
  Min klasskompis äter bara flytande föda men det vägrar bamba att servera henne och så har jag en annan klasskompis som är fruktitarian och bara äter frukt men det vägrar bamba att servera honom.
  En lärare äter paleo men men det vägrar bamba att servera honom!
  Så dåligt att man inte kan ställa krav på bamba!!
  Alla måste ju få följa sina dieter – det måste de väl kunna fixa????

  • Jag kan förstå att man kan ha svårt att följa allas olika val av dieter.
   Men poängen här är ju också hans hälsa som påverkats mycket.
   Men att styra lite över vad man vill äta tycker jag man ska kunna få göra.
   Att du skulle kunna få äta kött,fisk och kyckling m smör borde ju inte vara svårt.
   Att som frukterian kräva frukt är nog värre, skulle inte vilja att skolan serverad frukt som enda mat 😉
   De kan bli anmälda för ”misshandel” antar jag.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*